Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Τα άλλα «ρωμαλέα κινήματα», του Πάσχου Μανδραβέλη

Spread the love

Δεν μάθαμε ακόμη γιατί έγινε επίθεση των κουκουλοφόρων σε σαντουιτσάδικο της Πάτρας την Κυριακή (21.10.2018). Ήταν άραγε μπράβοι της νύχτας που πουλάνε προστασία στα μαγαζιά ή μήπως κάποιο «ρωμαλέο καταναλωτικό κίνημα» που διαφωνεί με τις σος του καταστηματάρχη; Το πρόβλημα με τις «ρωμαλέες παρεμβάσεις» είναι ότι ποτέ δεν μαθαίνουμε τα κίνητρα των δραστών. Μπορεί να είναι κυκλώματα της νύχτας, τα οποία για να καλυφθούν θα στείλουν μια προκήρυξη στο indymedia υπογράφοντας «Άγριες παπαρούνες του αντικαταναλωτισμού».

Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ρητορική ερώτηση του κ. Κώστα Γαβρόγλου με την οποία ζητεί από το φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητές «να διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη» (Ελεύθερος Τύπος 21.10.2018). Δηλαδή να παίξουν ξύλο οι φοιτητές με τους καταληψίες, διότι προφανώς οι τελευταίοι δεν θα ξεκουμπιστούν με διαγωνισμό επιχειρηματολογίας και ρητορικής. Κι αν πετύχει αυτό, γιατί να μη δημιουργηθεί ένα ρωμαλέο κίνημα καταστηματαρχών για να αντιμετωπίσει τους κλέφτες ή όσους φαντάζονται ότι είναι κλέφτες; Ουπς! Το ζήσαμε αυτό…

Το κράτος έχει το μονοπώλιο της βίας για να μην πλακώνονται στους δρόμους τα ρωμαλέα κινήματα φοιτητών, καταπατητών, αναρχικών, χρυσαυγιτών και δεν συμμαζεύεται. Οι δομές εξουσίας δημιουργήθηκαν για την παροχή ασφάλειας στους υπηκόους και για να επιλύουν ζητήματα δικαιωμάτων εντός του κοινωνικού συνόλου. Αν κάποιος καταπατούσε ένα χωράφι, τότε το θύμα –αντί να τον σφάξει– προσέφευγε στον «αρχηγό», «βασιλιά», «φεουδάρχη», «δικαστή» για να βρει το δίκιο του.

Ο κ. Γαβρόγλου καταργεί τη βασική δουλειά της κυβέρνησης, που είναι να δημιουργεί τις συνθήκες καλής λειτουργίας των ΑΕΙ, αλλά κρατάει σφιχτά τα πελατειακής υφής προνόμια τα οποία παρέχει ο ασφυκτικός έλεγχος των ιδρυμάτων· σε όλα πλην των καταλήψεων. Ετσι, αν κάποιο μέλος ΔΕΠ νιώθει ότι αδικείται κατά την εξέλιξή του, μπορεί να προσφύγει στον υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με τον νόμο (4521/2018), «ο υπουργός ελέγχει τη νομιμότητα οποιασδήποτε εκλογής ή εξέλιξης ή πράξης αναπομπής φακέλου, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από προσφυγή από όποιον έχει έννομο συμφέρον». Αν αδικείται ολόκληρο το πανεπιστήμιο από δράσεις χούλιγκαν, ζητάει από τους φοιτητές να βγάλουν το φίδι από την κατάληψη.

Να σημειώσουμε ότι –όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» (4.3.2018) και έφερε στη Βουλή η κ. Νίκη Κεραμέως– η ρύθμιση για υπουργική παρέμβαση στις «αδικίες» κατά την προαγωγή των καθηγητών «αφορά συγκεκριμένα τη διαδικασία εκλογής για την πλήρωση θέσης αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ». Σ’ αυτό η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει λόγο. Έχει προφανώς άλλες δουλειές, όπως να φυλάει κτίρια και να πλακώνεται με τους εισβολείς…

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Σκίτσα εξ Αμερικής 14ο, του Γιώργου Σαράφογλου
10392588_641221322646411_639374329633812692_n.jpg
Η «επόμενη μέρα» των αποφυλακισμένων νέων μέσα από τα μάτια του δημοσιογράφου, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου*
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Ο λαός δεν γίνεται λαουτζίκος, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.