Ανοιχτή πόρτα

Ο καθείς με την εισφορά του κι όλοι μαζί για την προβολή του Μητσοτάκη, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Είχα επιλέξει εξ αρχής της τραγωδίας που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας εκεί στον Θεσσαλικό Κάμπο να μην ασχοληθώ διόλου, τηρώντας απόλυτο σιγή επειδή ούτε ειδικός είμαι να υποδείξω κάτι το χρήσιμο που θα συνέβαλε στην ανακούφισή τους, αφ’ ετέρου, ούτε την μορφολογία των εδαφών των περιοχών που επλήγησαν γνωρίζω, οπότε επέλεξα την σιωπή εν αναμονή της υποχωρήσεως των νερών έως ότου γαληνέψουν τα φουσκωμένα ποτάμια και οι κάτοικοι να είναι σε θέση πλέον να επισκεφθούν τα σπίτια τους, μετρώντας τις αγιάτρευτες πληγές τους. Και τη στάση μου αυτή θα την τηρούσα μέχρι τέλους,  ακόμα κι αν όλα έβαιναν προς το αίσιον γι αυτούς τέλος τους. Όμως, ευρισκόμενος στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος την Κυριακή 10/9 κι αναμένοντας την πτήση για Ιταλία, άγνωστος για εμένα αριθμός κλήσεως ‘ξύπνησε’ το κινητό μου: «Ξάδελφε, η Ντίνα είμαι από το Μανιάκι, βρίσκομαι στο χωριό του άντρα μου, στην Κόρδα Καρδίτσας, τα βλέπεις τα νέα στην τηλεόραση, έχεις εικόνα φαντάζομαι, πνιγήκαμε στα νερά και στις λάσπες, εσείς είστε καλά;». Μέχρι την αναχώρηση του αεροπλάνου μου απέμενε μιάμιση περίπου ώρα. Μιλήσαμε αρκετά με την ξαδέλφη, μου μετέφερε εικόνες αποκάλυψης: «Έχουμε μεταφερθεί στο απέναντι από το δικό μας σπίτι, έχουμε ανεβεί στην ταράτσα, δεν κινδυνεύουμε προς το παρόν. Τρεις ώρες βρισκόμαστε εδώ, είπαν πως θα ‘ρθει ελικόπτερο να μας πάνε αλλού, σε λίγο θα νυχτώσει… ».

Από την επομένη κιόλας ημέρα του κατακλυσμού, όλο το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης εκτυλίσσεται σε όλο του το ‘μεγαλείο’ όπου ούτε και η καλύτερη θεατρική παράσταση δεν θα ήταν δυνατή να το ανταγωνιστεί. Όλα μα όλα τα έχουν εναποθέσει στην επικοινωνία και στην διαφύλαξη του κύρους του πρωθυπουργού. Και από αυτή την υδάτινη λαίλαπα θα πρέπει παντί τρόπω να εξέλθει άτρωτος ή με τις μικρότερες ει το δυνατόν κυβερνητικές απώλειες. Γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση ότι ο θυμός, η οργή και η οδύνη πολύ σύντομα θα εκτονωθούν. Μετά την αποχώρηση των υδάτων, εταιρίες θα προσεγγίσουν τις περιοχές και τα δις ευρώ θα στήσουν χορό για την ‘αποκατάσταση’ των πάντων. Θα ακολουθηθεί το ίδιο σχέδιο που εφαρμόσαμε και στην Βόρεια Εύβοια, τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης. Όσοι διέμεναν στην Βόρειο Εύβοια είναι και οι αυτόπτες μάρτυρες της σημερινής κατάστασης που επικρατεί , κι αυτοί πέραν από το ότι αρνήθηκαν και ξέγραψαν όποιο περιουσιακό στοιχείο είχαν βλέποντες την αδιαφορία της κυβέρνησης, μη δυνάμενοι μέχρι και σήμερα κι έπειτα από δύο χρόνια με την πανωλεθρία που έπαθαν εξ αιτίας των πυρκαγιών, αναμένοντες τα voucher να …σταθούν στα πόδια τους.

Άπαντες, όλες οι εξουσίες λοιπόν στο εν εξελίξει έργο τους που είναι απλωμένο σήμερα στον Θεσσαλικό Κάμπο: από κράτος, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, εκκλησία, media, όλοι χειρίζονται την απελπιστική κατάσταση επειδή έγινε πλέον εθισμός το σλόγκαν ‘οι φωτιές κάποια στιγμή θα σβήσουν μόνες τους, άραγε και τα νερά θα ‘ρθει στιγμή που κι αυτά θα υποχωρήσουν’. Το βάρος των πλημμυρών όπως και των πυρκαγιών πέφτει στις πλάτες και στις ικανότητες των εθελοντών, κύριε Μητσοτάκη και το γνωρίζετε πολύ καλά μάλιστα, γι αυτό, δεν σας ‘παίρνει’ ούτε ν’ αυτοθαυμάζεστε ούτε θέτοντας αποτυχημένους πρώην υπουργούς της Πολιτικής Προστασίας σε καίρια υπουργεία όπως αυτό της Ναυτιλίας και της Νησιωτικής Πολιτικής, να επαναπαύεστε στις …δάφνες σας.

Είναι κατάντια – όπως μαθαίνω – οι άνθρωποι του Θεσσαλικού Κάμπου ν’ ανεβαίνουν στα κεραμίδια προκειμένου να σωθούν κι από την άλλη δημοσιογράφοι συγκεκριμένου καναλιού να καβατζάρουν βάρκες για να σουλατσάρουν με το αιτιολογικό ότι περαιώνουν τα ρεπορτάζ τους. Μπορεί ο Μπέος, ο ‘τρελός’ Δήμαρχος του Βόλου ν’ ανεβαίνει σε τρακτέρ και να είναι ο άγριος φωνακλάς αλωνίζοντας την πόλη του,  όμως θα πρέπει να του αναγνωριστεί ότι με τις πρώτες βροχές που άρχισαν να πέφτουν και τα αστραπόβροντα, ενημέρωνε τους συμπολίτες του με ντουντούκα να προφυλαχθούν και να σταματήσουν τις βόλτες τους στην πόλη, γνωρίζοντας ότι σε λίγο θα έσπαζαν τα φράγματα και θα επερχόταν ο μέγας χαλασμός, εν αντιθέσει με τα διαδραματιζόμενα στην Καρδίτσα, στην Λάρισα, στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Μεγάλα Καλύβια όπου Μητροπολίτης, Δεσποτάδες, Διάκοι και Πρωτοσύγκελοι ανέβηκαν σε καρότσα τρακτέρ ‘ευλογούντες’ τα νερά για να τα καθησυχάσουν καθώς και τους ‘πνιγμένους’ κάτω από αυτά να ‘πάνε στην συχώρεση’. 

Ποιος είναι εκείνος ή εκείνοι και με ποια άδεια προβαίνουν σε τοιούτου είδους γελοιότητες, εκθέτοντας πέραν του εαυτού τους και την εκκλησία ακόμα η οποία με όλες της τις δυνάμεις συνδράμει στο έργο ανακούφισης του παθόντος πληρώματός της; Κάποιος αρμόδιος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν τα βλέπει αυτά τα …παρατράγουδα για να τους ξεριζώσει τα γένια επαναφέροντάς τους στην τάξη; Ή και αυτοί κρίνονται ‘απαραίτητοι’ για να μη τσαλακωθεί η εικόνα Μητσοτάκη; Ερώτηση υποβάλω, απαγορεύεται μήπως;

Για του λόγου το αληθές: 

SHARE
RELATED POSTS
Τα συσσωρευμένα προβλήματα, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη
Ό,τι πληρώνεις παίρνεις…, του Γιώργου Αρκουλή
Τα γεμιστά, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.