Ανοιχτή πόρτα

Περί περιφέρειας, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Ο αγαπητός μου Aristos Doxiadis διερωτήθηκε, σε ανάρτηση του, ποιες είναι οι αρμοδιότητες της περιφέρειας. Κάλεσε δε το Νίκο Χαρδαλιά να πει τι σκοπεύει να πράξει αν εκλεγεί. Ως προς το πρώτο τι να του πω. Μόνο μεθυσμένος θα μπορούσε να κατανείμει τις αρμοδιότητες όπως το κάνει ο νόμος. Ως προς το δεύτερο ο Χαρδαλιάς δεν μπορεί να απαντήσει. Πώς να πεις τι θα κάνεις αν δεν μπορεις να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις. Κρείττον σιγαν λοιπόν. Βλέποντας και κάνοντας.

•Θα σου δωσω ένα παράδειγμα Αριστο. Αντιπλημμυρική προστασία. Τις ο αρμόδιος; Όλοι. Δυο τουλάχιστον υπουργεία, ο Δήμος, η Περιφέρεια , ειδικά  η επιχώρια Αντιπεριφερεια και πολλοί άλλοι, πολλοί σου λέω, συναρμόδιοι φορείς νομικά προσωπα. Με βαρύγδουπες αρμοδιότητες που δεν μπορούν να ασκήσουν. Με προέδρους , ΔΣ, κλπ. Όπως αυτή η ρυθμιστική αρχή των τρένων που πρόσφατα πληροφορήθηκα την ύπαρξη της. Κάπως έτσι πλημμυρίζει η Μανδρα. Στη πράξη; όποιος προλαβει για ό,τι τύχει. Άλλος για τα ρέματα άλλος για τα ποτάμια άλλος για τα βουνά άλλος για τα αποχετευτικά και άλλος για τους δρόμους. Πώς συνεννοούνται; Συνηθως δεν συνεννοούνται. Κανουν έγγραφα ο ένας στον άλλο και καμία φορά ούτε αυτό. Αυτό ακριβώς πήγε δια της τεθλασμένης να λύσει ο Μητσοτάκης με το επιτελικο κράτος. Δηλαδη ,τότε , να πιάνουν το ταύρο από τα κερατα ο Γρηγόρης και ο Ακης. Έκαναν ομολογουμένως καλή δουλειά δεν λέω. Αλλά τι να πρωτοκανουν. Ξεφεύγει μια από δω και μια από κει. Θέλει μυρμηγκοδουλειά και τόλμη και γνώση αυτη η ιστορία. Βήμα, βήμα. Πρώτα τρέχεις και μετά κάνεις το άλμα.

•Έτσι ο Σγούρος είχε τα χρήματα. Έκανε πλήρεις αντιπλημμυρικές μελέτες και ήταν ώριμες. Ήρθε η Δούρου. Με εμβληματική προεκλογική εξαγγελία τις πλημμύρες. Πήγε να τρέξει τα έργα . Έλα μου που δεν είχε υπολογίσει το Δασαρχείο. Για να γίνει το έργο έπρεπε να εγκρίνει ο Δασάρχης Αρμόδιος άλλωστε και για τα εντός δάσους αντιπλημμυρικά. Έργα ορεινής υδρονομιας τα λένε. Μην απορείς πώς τα ξέρω. Από τη δίκη τα έμαθα. Ο Δασάρχης όμως αργούσε. Δεν απαντούσε. Πέρασαν τρία χρόνια που το σκεπτόταν. Στο τέλος είδε το φως το αληθινό. Ήρθε η σοφή βραδυκαυστη απάντηση. «επι του θέματος σας γνωστοποιούμε ότι το Δασαρχείο δεν έχει αρμοδιοτητα». Στο μεταξύ είχαμε 27 νεκρούς. Ένας εξ αυτών ένα παλληκάρι 27 χρόνων, την οικογένεια του οποίου εκπροσωπώ. Πήγαινε στη δουλειά του σε ένα εργοστάσιο στη παλιά εθνική και πέρασε τη λάθος στιγμή απο το γεφυρι. Τον καβάλησαν τα νερά και τα φερτά υλικά και βρέθηκε πνιγμένος 60 χιλιόμετρα πιο πέρα.

•Κανείς δεν ήταν αρμόδιος. Το Δικαστήριο δεν πειστηκε ότι κανεις δεν ήταν αρμόδιος.

Τι να το κάνεις όμως. Έβλεπα τον πόνο του πατέρα και της μάνας και πάθαινα. Τι να τους πω; περί των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας;

SHARE
RELATED POSTS
Τα παιδιά θα μπορούσαν… – The children could if…, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Ασταμάτητα περιοδεύει ο Δήμαρχος Ρόδου κος Χατζηδιάκος με τον συνδυασμό “Ρόδος Δύναμη Πολιτών” στις υπηρεσίες
Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, ούτε ασήμι…, της Ιωσηφίνας Τσουμπή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.