Ανοιχτή πόρτα

Παππούδες, γιαγιάδες και η ελληνική Σημαία στη βεράντα μου, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Α.Μακρής: Είναι ζωγράφος-γραφίστας και συγγραφέας και ασχολείται με το έντυπο, το κείμενο, τη διαφήμιση και την οπτική και λεκτική επικοινωνία.

Κωστής Μακρής

Ο παππούς του παππού τού παππού μου γεννήθηκε στην Οθωμανική Επικράτεια (στη Λυκούρια των Καλαβρύτων), ήταν Φιλικός (μέλος της Φιλικής Εταιρείας) και αγωνιστής στην Επανάσταση του 1821. Πέθανε στην ελεύθερη Ελλάδα. 

Ο παππούς της γυναίκας μου γεννήθηκε στην Οθωμανική Επικράτεια (στα Ανώγεια της Κρήτης, αρχές του 20ού αιώνα) και από το 1913, τότε που ενώθηκε η Κρήτη με την Ελλάδα, έζησε και πέθανε στην ελεύθερη Ελλάδα. 

Η γιαγιά της γιαγιάς της γιαγιάς μου, γεννήθηκε στην Οθωμανική Επικράτεια (στην Ύδρα) και πέθανε στην ελεύθερη Ελλάδα. 

Εγώ, γεννήθηκα στην ελεύθερη Ελλάδα και έβαλα φέτος, για μια ακόμα φορά, την Ελληνική Σημαία στη βεράντα μας. Δίπλα της στέκονταν, χαρωποί και χαρωπές, πάρα πολλοί παππούδες και πολλές γιαγιάδες. Η αλήθεια μου είναι ότι μόνο εγώ τους και τις έβλεπα… 

Την 25η Μαρτίου θα πάμε να δούμε την σχολική παρέλαση. Θα δούμε με χαρά όλα τα παιδιά και μαζί τους και την μικρή μας εγγονή. 

Μου αρέσει η 25η Μαρτίου για πολλούς λόγους. 

Ένας από αυτούς είναι το ότι ―καλά να είμαστε― θα φάμε μπακαλιάρο τηγανητό με σκορδαλιά. 

Οπότε, παραφράζοντας το γνωστό γνωμικό «Αν ο άντρας σας δεν έχει καρδιά, έχει στομάχι» (ως προτροπή προς τις συζύγους για να διατηρούν αρμονικές σχέσεις με το ταίρι τους) λέω και φέτος: Αν μερικοί Έλληνες και μερικές Ελληνίδες δεν έχουν υψηλό πατριωτικό αίσθημα, ας έχουν τουλάχιστον υψηλό γαστρονομικό αίσθημα.

Εύχομαι σε πολλές* και σε πολλούς* καλή 25η Μαρτίου 2024 με υγεία, ελευθερία, σωφροσύνη, επάρκεια, σύνταγμα γνωστό και εφαρμοστέο και ομόνοια παραγωγική. Μαζί με αυτά, μπορεί να βολευτεί κάπου και η αγάπη. 

―――――――――――――――――――――――――――――――――――――――――――

* Όπως ίσως προσέξατε δεν έγραψα «Εύχομαι σε όλες και σε όλους» επειδή είναι μερικές και μερικοί που τους/τις δέρνει μια ακατανίκητη μίρλα, μια αθεμελίωτη απαισιοδοξία, ένας επαγγελματικός δια βίου αλοζανφανισμός και ένα «όλα και όλοι σκατά είναι» που δεν βρίσκω κάτι κατάλληλο να τους ευχηθώ, Θεμουσχώραμε, γιατί θα μοιάζει με κατάρα ―όπως, λόγου χάριν: «Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» ή «Να ηττηθεί η Ουκρανία»― κι όχι με ευχή. Οπότε, ας αναπέμψουν μόνοι/μόνες τις κατάλληλες ευχές εις εαυτούς και συναμετάξυ τους.

Κωστής Α. Μακρής

24 Μαρτίου 2024

SHARE
RELATED POSTS
…Ας κρατήσουν οι χοροί…, του Νίκου Βασιλειάδη
Βραχυκυκλώματα παντού, του Δημήτρη Κατσούλα
Αμαρτωλοί και ενάρετοι!, του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.