Το σχόλιο της ημέρας

Ο Φλωρίδης, το κρουαζιερόπλοιο και το Χίλτον, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Συνεχίζω με το θέμα της «μεταρρύθμισης» της Δικαιοσύνης  αγαπημένοι μου φίλοι. Χτες έγραψα για τις αναβολές. Σήμερα για μια άλλη φαεινή ιδέα. Όλες οι ποινές στα πλημμελήματα, πάνω από ένα έτος, θα εκτίονται κατά ένα μέρος στις φυλακές, διάβασα. Τι ωραία που ακούγεται. Τέρμα στην ατιμωρησία. Εκμηδενισμός της εγκληματικότητας. Η προχειρότητα όμως και ο ισοπεδωτισμός εκδικούνται πάντα. Αν το κάνουν, έτσι όπως το διαβάζω, θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν. Πάντα μιλάω πρακτικά δεν μου αρέσουν τα βαρύγδουπα νομικά.

•Η γειτόνισσα που αποκάλεσε, κατ’ εξακολούθηση, την διαχειρίστρια καριόλα και κλέφτρα των κοινόχρηστων κινδυνεύει περισσότερο να πάει φυλακή από έναν μαφιόζο που απειλεί να κάψει ένα κατάστημα και το μεγαλόσχημο τύπο που γρονθοκόπησε το δημοσιογράφο απρόκλητα και από το ψυχοπαθή που τρύπησε με σύριγγα μια άγνωστη κοπέλα. Τι έπαθε η κοπέλα; ‘Ενα τσίμπημα δεν ήταν σοβαρό. Είναι προτιμότερο και ελπιδοφόρο να κλέψεις ένα μαγαζί, να σπάσεις στο ξύλο κάποιον που αντιπαθείς, να κανείς κόλαση τη ζωή της δικιάς σου από το να χρωστάς στο ΙΚΑ και την Εφορία. Οι ανισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στη ποινική νομοθεσία είναι χαώδεις. Θέλει δουλειά λεπτομερειών και κοινωνική ενσυναίσθηση να τις εξομαλύνεις. Η διαδικασία για μια αυστηροποίηση που θες να κάνεις, εύλογα, είναι απλή.Όχι κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα. Παίρνεις ένα κατάλογο των άπειρων πλημμελημάτων. Τα διαβαθμίζεις από πλευράς απαξίας. Τότε μόνο προχωράς εκεί που πρέπει όχι γενικώς όπως σου λένε δικαστές που ζουν σε γυάλα. Όπως διδάσκει η πείρα και η ανάγκη.

•Αλλά ας προσχωρήσουμε στην «ιδέα». Όλοι μέσα. Δεν μας νοιάζουν οι ανισορροπίες. Πού θα τους βάλεις όλους αυτούς Γιώργο; Οι φυλακές στενάζουν από υπερπληθυσμό. Λύσεις χωρίς να μετράς τις συνθήκες είναι άτοπες και μπούμεραγκ.Και έχει προηγηθεί μια άλλη μεταρρυθμιστική αστοχία της κυβέρνησης. Το σωφρονιστικό σύστημα και η Δικαιοσύνη πήγαν σε διαφορετικό υπουργείο. Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Άνευ λόγου, άλλα μαγαζιά με διαφορετικές προτεραιότητες. Το επιτελικό κράτος “την πάτησε”. Δεν γίνεται να αντιμετωπίζεις θεσμικά τη Δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα από διαφορετική εποπτεία είναι μια ακόμα εσφαλμένη κίνηση.

•Αλλά επειδή δεν θα ξέρετε πού να τους βάλετε να βοηθήσω. Μισθώστε το Χίλτον. Είναι άδειο κι έχει πολλά δωμάτια. Ή ακόμα πάρτε από την Celebrity ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο. Έχει πάνω από χίλιες κλίνες. Φουλ πανσιόν. Μειωμένα έξοδα φύλαξης. Να κάνει κύκλους στην ΑΟΖ και αρόδο στη Γαύδο. Τέλεια λύση.

SHARE
RELATED POSTS
Απόμακρες ιαχές ακούγονται, λες να ξεσηκώθηκαν οι σκλάβοι;, του Δημήτρη Κατσούλα
Ερωτικές ιστορίες αμερικανικής τρέλας…ή αλλιώς “the bold and the beautiful”
11209349_10204311711383822_2009782968639384560_n.jpg
Η Ελλάδα εκτός Σέγκεν; Αστειεύεστε, του Γιώργου Κατσαβάρου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.