Το σχόλιο της ημέρας

Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης…μια ακόμα μούφα;, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Για πολλοστή φορά είμαστε αντιμέτωποι με μια μούφα που βαφτίζεται «μεταρρύθμιση» της Δικαιοσύνης. Μια μεταρρύθμιση που αποφεύγει να ακουμπήσει τις αιτίες και με βιασύνη και προχειρότητα επιχειρεί να θεραπεύσει τον ίκτερο βάφοντας τον ασθενή κόκκινο. Πριν την δούμε γραμμένη πρέπει να δούμε τον Φλωρίδη. Αν ισχύουν όσα διαβάζω δεν είναι μόνο σαπουνόφουσκα είναι και επικίνδυνη σαπουνόφουσκα. Επιφυλάσσομαι για μια εφ’ ολης της ύλης προσέγγιση για τον διαφαινόμενο άκριτο ισοπεδωτισμό πολλών εκ των «ιδεών» που ακούγονται και την προέλευση τους. Προς το παρόν αναφέρομαι στις αναβολές.

•Τώρα σοβαρά φίλε, Γιώργο, οι δικηγόροι προκαλούν τις καθυστερήσεις; Μιλάμε σοβαρά; όχι τα φορτωμένα πινάκια όπου οι Εισαγγελείς , περιφρονώντας τον χρόνο και την αντοχή τους , βάζουν δεκάδες δίκες κάθε μέρα εν γνώσει τους ότι δεν θα γίνουν; Πόσες δίκες αναβάλλονται λόγω ωραρίου και πόσες λόγω αιτημάτων δικηγόρων; Τι είναι αυτά που λες; Υπήκοοι και είλωτες της αφροντιστιάς και του ωχαδερφισμού. Μου έχει τύχει συχνότατα από ένα πινάκιο 30 υποθέσεων να δικάζεται μια. Απολύτως προβλέψιμο για αυτον που έφτιαξε το πινάκιο. Εμείς όμως πρέπει να είμαστε εκεί. Πρέπει να ζήσουν και τα καφενεία. Χαμένες ώρες στο κουβά, ποιος μας υπολογίζει. Πόσο δύσκολο είναι να διορθωθεί αυτό. Να γίνεται μια συνεννόηση για τις δικάσιμους και μια εχέφρων χρονική εκτίμηση. Βρήκαμε τώρα την ασθένεια του δικηγόρου ως αιτία των καθυστερήσεων. Ή είναι άρρωστος ή δεν είναι. Τέλος. Πόσες φορές δεν έχουμε δει να ανεβαίνουν συνθέσεις και να μας λένε δεν θα γίνει η δίκη λόγω ασθένειας μέλους του Δικαστηρίου. Δεν ζητάει κανείς χαρτί νοσοκομείου. Το σεβόμαστε αν και κάποιος θα’ πρεπε να μας ειδοποιήσει πριν. Αν όχι με τηλέφωνο, ιντερνετικά. Και τι να κάνει ένας δικηγόρος που χωρίς να τον ρωτήσουν βάζουν απρόβλεπτες διακοπές δίκης λόγω των πινακίων και πέφτουν μαζί οι δίκες. Να διακτινισθεί; όπως ο Σποκ; Παράβολο λένε 100 ευρώ. Μπράβο φωστήρες. Τέλεια λύση.

•Θέλετε να μιλήσουμε για καθυστερήσεις; Δεκάδες αναβολές «Οίκοθεν» στο ΣΤΕ. Ατελείωτα χρόνια να ευδοκήσουν να βγάλουν απόφαση. Κι ας έχουν ληφθεί μέτρα επιτάχυνσης σε βάρος του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και έννομης προστασίας.

•Καθυστερήσεις; Να σας πω τη πιο πρόσφατη. Δυόμισυ χρόνια βοσκούσε μια μήνυση στα χέρια ενός Εισαγγελέα. Και ξαφνικά ύυπνησε η πταισματοδίκης στις 16 Αυγούστου. Ελάτε γιατί η δικογραφία είναι κατεπείγουσα.Πότε έγινε κατεπείγουσα κυρία μου; Άλλαξαν προγράμματα αναγκαστήκαμε να πάμε. Φεύ η πταισματοδίκης της κατεπείγουσας έφυγε για διακοπές. Συνεννόηση με την αναπληρώτρια για άλλη μέρα εντός Αυγούστου. Φεύ δεν υπήρχε φωτοτύπης, ήταν διακοπές. Προθεσμία; μια βδομάδα γιατί είναι κατεπείγουσα. Λήγει τελικά τη Πέμπτη μετά από συνεννοήσεις με τρεις πταισματοδίκες και ένα φωτοτύπη. 52 σελίδες μήνυση μια βδομάδα Αύγουστο και παρακαλετά 7 Σεπτεμβρίου. Φταίνε οι δικηγόροι για τη καθυστέρηση.

SHARE
RELATED POSTS
Αγώνας υπέρ μιας καλής Ευρώπης;, της Μαρίας Κοζάκου
Αυτές στο χώμα…, του Νίκου Σταθόπουλου
Έκπληκτοι επιδημιολόγοι…έκπληκτη κυβέρνηση, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.