Το σχόλιο της ημέρας

Ο Τσίπρας… και το Ισραήλ, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

• Στη πολιτική όταν ακούμε κάτι σωστό και καλό πρέπει να το υπογραμμίζουμε. Ακόμα, για να μη πω ιδίως, όταν προέρχεται από ένα χώρο που δεν μας εκφράζει. Εκτός από το εμβόλιο κατα του COVID χρειαζόμαστε και ένα εμβόλιο αντικειμενικότητας για τον ιό της προκατάληψης. Ο Τσίπρας στη Βουλή είπε κάτι για την επιδημία που δεν πρέπει να το αφήσουμε να πέσει κάτω από το τραπέζι. Ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να υπάρξει μια «νέα συνείδηση συλλογικότητας». Είναι σημαντική η τοποθέτηση αυτή στο πολιτικό επίπεδο. Η νέα συνείδηση συλλογικότητας πρέπει να είναι το κεκτημένο της επιδημίας απέναντι στους ποικιλώνυμους ατομιστές. Αυτούς ιδίως που λένε « Ε, δεν πειράζει αν πεθάνουν και μερικοί γέροι έτσι κι αλλοιώς θα πέθαιναν.»Μακάρι η συνείδηση αυτή να είχε και κινηματική μορφή γιατί η πρώτη ύλη της υπάρχει στη κοινωνία μας. Αυτονόητο θα μου πείτε. Τι τον παινεύεις. Το πιο δύσκολο πράγμα στην Ελλάδα είναι το αυτονόητο.

• Πώς μου ήρθε το Ισραήλ; Εκεί ήδη εμβολίασαν το 70% του πληθυσμού των άνω των 60 και το 20%. του γενικού πληθυσμού. Τρέχουν δε δρομαίως προς το γενικό εμβολιασμό. Πρόκειται για ένα τεράστιο, παγκοσμίως, επίτευγμα. Πέραν όμως του τεχνικού μέρους, την εμπλοκή του στρατού, και άλλων πτυχών οργάνωσης αυτά τα πράγματα δεν επιτυγχάνονται χωρίς τη νέα συνείδηση συλλογικότητας. Μιλάμε δε για ένα λαό, σημαντικό μέρος του οποίου πηγαίνει συχνά στις συνωστιζόμενες συναγωγές και αυτό φαίνεται πως έπαιξε ρόλο στη διάδοση του ιού και άντε να τους πείσεις να μην πηγαίνουν. Οι Εβραίοι είναι ένας αξιοθαύμαστος λαός που κατάφερε να επιβιώσει από διωγμούς , από το Ολοκαύτωμα, από τον παραλογισμό του αντισημιτισμού και μύριες όσες δυσκολίες. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό στη κουλτούρα της συλλογικότητας.

Πέραν των οργανωτικών πτυχών ίσως αυτό θα έπρεπε να διδαχθούμε στη χώρα μας. Όπου ο άκρατος ατομισμός διαδέχεται την ηρωική συλλογικότητα μόνο στον ακραίο εθνικό κίνδυνο.

Να ξεπεράσουμε αυτό που έγραφε ο εξαίρετος ιστορικός και φίλος μου Κώστας Κωστής στα «κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας».

«Πρώτα ΕΓΩ, μετά η φαμίλια μου, μετά το χωριό μου και μετά η Ελλάδα». Γιατί η νέα συνείδηση συλλογικότητας είναι ο αληθινός πατριωτισμός.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο κορωνοϊός δεν είναι «εφ’ημίν». Τα μέτρα προστασίας είναι., του Κωστή Α.Μακρή
Ο Στοχαστής του Υποκειμένου, του Ηλία Καραβόλια 
Συμβαίνει και στην Ευρώπη…τι θέλετε να κάνουμε;, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.