Πόρτα στην Πολιτική

Ο Μητσοτάκης και ο καπετάνιος του Τιτανικού, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Όταν πριν δύο χρόνια επισκέφτηκα την υπέροχη και γεμάτη πάθη και μίση Β.Ιρλανδία και το Μπέλφαστ μεταξύ άλλων επισκέφτηκα το μουσείο του Τιτανικού. Η πόλη καμαρώνει για τα ναυπηγεία των αρχών του 20ου αιώνα και για το γεγονός ότι εκεί χτίστηκε το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής.Καταπληκτικό μουσείο ένα από τα καλύτερα θεματικά μουσεία του κόσμου. Μέσα σε αυτό το χώρο μου ήρθε στο μυαλό η τρελή ιδέα τι θα ρώταγα το καπετάνιο αν τον έβλεπα μπροστά μου.

«Τι θα κάνατε πλοίαρχε αν βρισκόσασταν ξανά σε παρόμοιες συνθήκες;» Η απάντηση του θα ήταν προφανής. «Θα έκανα κράτει και αναστροφή 180 μοιρών έγκαιρα». Επιμονος εγώ θα συνέχιζα «και πώς θα το κάνατε αυτό,  πλοίαρχε, αφού δεν είχατε δει το παγόβουνο;». Αυτή τη φορά θα είχα υποθέσει ότι είναι εκεί κι ας μη το είχα δει» θα μου απαντούσε. Στη πραγματικότητα συνεντευξίαζα τον εαυτό μου αναλογιζόμενος δικά μου λάθη που ευτυχώς δεν ήταν μοιραία. Αντλούσα από το Μπέλφαστ για τη δική μου ζωή το δίδαγμα του Τιτανικού. Τα ταξίδια είναι το πάθος μου. Γιατί σε οδηγούν σε παράξενες ατραπούς ουσιώδους συνειδητότητας. Είναι μέγας πυλών παιδείας αν ξέρεις βέβαια πώς να ταξιδεύεις.

•Αν μπορούσα θα συνιστούσα στο Μητσοτάκη να επισκεφθεί το μουσείο του Τιτανικού στο Μπέλφαστ αμέσως τώρα. Για να κερδίσει χρόνο ας χρησιμοποιήσει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Κι ας γκρινιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δαπάνη. Ο πρωθυπουργικός χρόνος είναι πολύτιμος. Γιατι βρίσκεται προ ανάλογης κατάστασης με το καπετάνιο του Τιτανικού. Πλέουμε ολοταχώς προς το παγόβουνο. Το πλεονέκτημα του είναι ότι τώρα οι επιστήμονες αλλά και η και η λογική, ως άλλοι οπτήρες ναύτες, κάτι βλέπουν με τα κυάλια και παίρνουν το χωνί, το τηλεβόα και φωνάζουν «Έμπροσθεν εμπόδιο». Ο Μητσοτάκης αντί να κάνει αναστροφή και κράτει,  διατάσσει “Μειώστε ταχύτητα από ολοταχώς σε ημιταχώς”. Οι οπτήρες ναύτες επιμένουν «έμπροσθεν εμπόδιο πιθανώς παγόβουνο». Ο Μητσοτάκης λέει “εγώ δεν το βλέπω πάμε παρακάτω και θα δούμε”. Το παγόβουνο όμως είναι εκεί. Το ίδιο ακριβώς έπαθε ο καπετάνιος του Τιτανικού προς μεγάλη ύστερη δόξα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Θεσμικές αφελείς ερωτήσεις;, του Δρ Γιάννη Πανούση
“Ο πανικόβλητος κος Χατζημάρκος “παίζει τα τελευταία του χαρτιά” & δεν απαντά σε καμία ερώτηση της “Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου”
Τσίπρας- Θεοδωράκης: η επόμενη μέρα, τι λένε οι δυο αρχηγοί

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.