Ανοιχτή πόρτα

Ο Βερνάρδος ο Ερημίτης και ο αστείος κύριος Λάκης, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

Πολλές φορές δυσκολεύομαι να γελοιογραφήσω ή να σατιρίσω πρόσωπα της επικαιρότητας.

Έχω, φαίνεται, κάτι από το αντίθετο του Βερνάρδου του Ερημίτη* μέσα μου κι όταν βρίσκω ένα άδειο κέλυφος, αντί να το κατοικήσω ―χωρίς να πω ούτε ένα ευχαριστώ στο πλάσμα που το έχτισε―, αντί να το χλευάσω, αντί να το διαπομπεύσω για την ―κατ’ εμέ― κενότητα ή ανεπάρκειά του, το συμπονάω.

Και αναφέρομαι στο καβουράκι με το βαρύγδουπο όνομα «Βερνάρδος ο Ερημίτης», επειδή κατά κάποιον τρόπο μπαίνω σαν κι αυτόν μέσα στο άδειο κέλυφος εκείνης ή εκείνου που θα αποτελούσε καλό αντικείμενο γελοιογραφίας ή σατιρικού ξεμπροστιάσματος, ακυρώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ―εξαιτίας μιας ιδιότυπης συμπόνιας― την απαραίτητη αποστασιοποίηση από το αντικείμενο της γελοιοποίησης, του χλευασμού ή της σάτιράς μου.
Από την άλλη μεριά, όποτε νιώθω υπερβολικά ξένος με αυτό που θα ήθελα να ξεπατώσω με μερικά βροντερά χάχανα, και πάλι δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω με τη μαεστρία που αντιμετώπισε ο Τσάρλι Τσάπλιν τον Χίτλερ στην ταινία «Ο Δικτάτορας».
Πριν, βέβαια, μάθει κάτι για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Γιατί μετά, όταν έμαθε για τις φρικαλεότητες του Ναζισμού, σίγουρα δεν θα αισθανόταν καλά να γελούν οι θεατές του με ένα τέρας.

Σας ευχαριστώ, κύριε Λάκη, για το «κλικ» αυτογνωσίας που μου προσφέρατε.

Καταφέρατε και πάλι να μετατρέψετε το πένθος μερικών Ελλήνων σε καγχασμό και να κάνετε κάποιους να γελάσουν, εν αγνοία τους ότι γελούν με το είδωλό τους στον καθρέφτη. Ή με κάτι που το ψήφισαν, πολλοί απ’ αυτούς, για να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας κι όχι για να δίνει σε εσάς, και σε αρκετούς άλλους, την ευκαιρία να βγάζετε το ψωμί σας με «γέλια ποτισμένα με τα δάκρυα πολλών».
Ωραίος τίτλος για κωμωδία η τελευταία πρόταση, ε;

24 Απριλίου 2018

—————————–

*Βερνάρδος ο ερημίτης

Ο βερνάρδος ο ερημίτης (Pagurus Bernhardus) ή ερημίτης κάβουρας ζει σχεδόν σε όλη την υφήλιο. Επειδή, αντίθετα με άλλους συγγενείς του, δεν έχει κάποια προστασία για την κοιλιά του, αναγκάζεται να κρύβεται σε όστρακα που έχουν εγκαταλείψει άλλα μαλάκια ή γαστερόποδα. Επίσης όταν ο ερημίτης κάβουρας βρει ένα μεγαλύτερο κέλυφος ακόμα και αν κατοικείται το διεκδικεί. Το εντυπωσιακό είναι ότι συνήθως ο ερημίτης ζει μαζί με κάποια παράσιτα. Τέτοιο είναι η παρασιτική ανεμώνη(Calliactis Parasitica)που προσκολλάται στο κέλυφος παρέχοντας στον κάβουρα προστασία αφού οι 100 περίπου κεραίες της ανεμώνης λειτουργούν σαν κεντριά για τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Οι ανεμώνες που μπορεί να συγκατοικήσουν φθάνουν τις 6 και συνήθως απαντώνται στα θερμά νερά. Αντίθετα στα κρύα νερά ο ερημίτης κάβουρας συμβιώνει με ένα άλλο παράσιτο, την Hormathia Digitata.

Πηγή: 

Πηγή για τη φωτογραφία: By H. Zell, CC BY-SA 3.0,

Κωστής Μακρής

Kostis A. Makris

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Συνειδησιακά, του Γιάννη Πανούση
Kostis A. Makris
+ γνώμη, του Κωστή Α. Μακρή
Συλλυπητήριο μήνυμα του Μανώλη Γλυνού για την απώλεια του Γιώργου Ξενάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.