Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Οι γατοκαβγάδες και ο Σουν Τζου, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

Κωστής Μακρής

Εννιά στους δέκα γατοκαβγάδες (μεταξύ αρσενικών γάτων) τελειώνουν χωρίς συμπλοκή.

Μετά από πολλά απειλητικά όσο και διαπραγματευτικά νιάααρρρρρ, κάτι ορθοτριχωματώσεις, κάτι ψιλοαγριάδες και πλησιάσματα με την ουρά να τρέμει στην άκρη της, με το κεφάλι γυρισμένο αλλού λοξά και το μάτι να γυαλίζει, μετά από αρκετά ξεροκαταπήματα, καμπουριάσματα και πολύ προσεγμένα βήματα, αργά σαν τις κινήσεις των ωροδεικτών, συνήθως αποκαλύπτεται και στους δύο γάτους το μάταιον ―ως εξαιρετικά δαπανηρό― της  συμπλοκής και με, πάλι πολύ αργά, βελούδινα βηματάκια απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον για να βρεθούν σε θέση ασφαλείας.

Το αν αυτή η θέση θα είναι η ίδια με εκείνην πριν την αψιμαχία (status quo ante), ο παρατηρητής δεν μπορεί να το ξέρει.

Και επειδή συνήθως αυτοί οι γατοκαβγάδες γίνονται για τον έλεγχο μιας περιοχής, των εντός αυτής θηλυκών και τη σφοδρή επιθυμία ―ασυνείδητη― των γάτων να σπείρουν σε όσο γίνεται μεγαλύτερη κλίματα τα γονίδιά τους ώστε να τα διαιωνίσουν, τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από λίγο καιρό.

Ανάλογα με το σε ποιον από τους δυο «καβγατζήδες» θα μοιάζουν περισσότερο τα νεογέννητα γατάκια. Πράγμα που σημαίνει ότι ο «νικητής» διαθέτει εξαιρετικές στρατηγικές αρετές καθώς θα έχει νικήσει χωρίς να χρειαστεί να δώσει μάχη.

Διότι, όπως λέει ο Σουν Τζου (Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής, 5ος αιώνας π.Χ.): «Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη».

20 Ιουνίου 2019

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Παναγιώτης Ραφαήλ: συγκινητική η αρωγή των πολιτών- Ανάλγητο δείχνει το ελληνικό Υπουργείο Υγείας- Κύπρος: διαφορετική αντιμετώπιση για το ίδιο θέμα
Εγκαταλελειμμένοι! – Abandoned!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Αναστασία Φωκά
Σκέψεις σκόρπιες και μαζεμένες…, της Αναστασίας Φωκά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.