Ανοιχτή πόρτα

Ο Παρθενώνας ως σύμβολο, του Χρήστου Μαγγούτα

Xristos Magoutas
Spread the love

Xristos Magoutas

 

 

 

 

 

 

 

   

Χρήστος Μαγγούτας  

 

 

 

 

 

  16901665_10211954245116949_471170180_n.jpg

 

 

Ανταποκρινόμενος κι εγώ στην πρόσκληση της Πόρτας αναφορικά με τη φωτογράφηση μοντέλων στον Παρθενώνα εκφράζω την άποψή μου με κάθε σεβασμό στην αντίθετη γνώμη, όπως είναι μια από τις κύριες αρχές της ιστοσελίδας μας.


Ο Παρθενώνας είναι Ναός. Σ’ αυτόν πίστευαν, λάτρευαν, σεβάστηκαν, τίμησαν, προσευχήθηκαν, μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας δοξάζοντας τη Θεά-Μούσα Αθηνά. Θα είναι ντροπή για μας τους επιγόνους τους να διαμαρτυρόμαστε όταν η Αγία Σοφία και το «Νενικηκάς σε Σολομών» παραχωρείται για εκδηλώσεις άσχετες με την ιστορική παράδοση του ιερού χώρου και να ιεροσυλούμε στους δικούς μας ναούς. Οι «ειδωλολάτρες» πρόγονοί μας όπως ο Σοφοκλής, ο Όμηρος και δεκάδες άλλοι έκαναν την Ελλάδα διαμάντι του πολιτισμού της ανθρωπότητας.

Αλήθεια, τι κερδίζουμε με το να επιτρέψουμε αυτή τη φωτογράφηση; Δημοσιότητα; Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην ξέρει τον Παρθενώνα. Είναι το πιο γνωστό μνημείο στον πλανήτη. Δεν κερδίζουμε δημοσιότητα με τη Gucci, της δίνουμε δημοσιότητα.

 

Χρήματα: Δεν έχω καθόλου εμπιστοσύνη στους πολιτικούς μας. Δε μας έδωσε κανένας απολογισμό για τα 350 δις που χρωστάμε και θα μας δώσουν για 2 εκατομμύρια, όσο κόστιζε μια βίλα που έφτιαξε ένας υπουργός;

 

Η παρανομία δε δημιουργεί δεδικασμένο. Ναι την προηγούμενη φορά, το 2008, ο τυχάρπαστος Μιχάλης Λιάπης, Υπουργός Πολιτισμού, το παρεχώρησε για φωτογράφηση στην Τζένιφερ Λοπέζ χωρίς να πάρει τη γνώμη του ΚΑΣ που θα απόρριπτε σίγουρα το αίτημα, αλλά εκδίδοντας ειδική διοικητική πράξη για να τον παρακάμψει. Και τι θα γίνει αν εκατοντάδες επιχειρήσεις ζητήσουν το ίδιο; Θα γίνει η Ακρόπολη πασαρέλα χάνοντας το βασικό της μήνυμα;

 

Η Ακρόπολη δεν είναι απλά μια σειρά από κτίρια, είναι το σύμβολο της μεγαλύτερης στιγμής του ανθρώπου, όπου ο Φαραώ και ο φελάχος, ο Μέγας Βασιλεύς και ο καμηλιέρης είχαν τα ίδια δικαιώματα: «καὶ τὸ ὄνομα δημοκρατία κέκληται».

 

Ναι η Ελλάδα είναι γονατισμένη οικονομικά. Λέγοντας όχι το ΚΑΣ θέλει να δώσει την ελπίδα ότι ακόμα και τραυματισμένη από τους συμμάχους, έχει ακόμα τη δύναμη να πει ένα όχι. Όπως το είπε και μερικές φορές στο παρελθόν αντίθετα με τις πιθανότητες. Δίνει ένα μάθημα «ως εδώ» στην ανθρωπότητα, και συνάμα σέβεται και τιμά και ευχαριστεί έμπρακτα τους προγόνους.

 

Σε μια εποχή που το χρήμα δεν έχει αφήσει χώρο απολιόρκητο, όπου μετράει το τι έχεις και όχι το τι είσαι, που ο Χώκιν προειδοποιεί ότι το χρήμα θα καταστρέψει την ανθρωπότητα, ο πολιτισμός μας είναι η μόνη προίκα που έχουμε (Μελίνα) και ο μόνος τρόπος να μην πνιγούμε στις δίνες του πολυπολιτισμού, όπως χάθηκαν δεκάδες λαοί στο παρελθόν καθώς αφομοιώθηκαν από τους κατακτητές. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ηττήθηκε μεν, αλλά δεν καταχτήθηκε, αντίθετα υπέταξε τον κατακτητή, τη Ρώμη.

 

Τώρα είναι μια άλλη ευκαιρία για ένα όχι και χαίρομαι που το είπε το ΚΑΣ, ενώ αν ήταν βουλευτές θα διαμέριζαν «τα ιμάτια εαυτοίς…».

 

Και ας μη ξεχνάμε ότι ο Παρθενώνας είναι το σύμβολο της UNESCO: η μεγαλύτερη τιμή για τη χώρα μας, αλλά και η μεγαλύτερη υποχρέωση.

 

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος: ηθοποιός κύρους*, της Τζίνας Δαβιλά
Μ[π]αγιάτικα συνθήματα, του Γιάννη Πανούση
Υπάρχει ελπίδα;, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.