Πόρτα στην Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: “Πέταξαν τις θυσίες των Ελλήνων”

Spread the love

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής και εκ νέου Υποψήφιος για την Ευρωβουλή.

Αποτέλεσμα εικόνας για ανδρουλακης

Συνέντευξη στην Εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και στη Δημοσιογράφο Αλίκη Χατζή

 Σε δυο μέρες ο ελληνικός λαός θα εκφράσει τη βούλησή του μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Ο πρωθυπουργός λέει ότι οι ευρωεκλογές είναι «μια μεγάλη δημοσκόπηση», δεν έχουν δηλαδή μεγάλη σημασία, όπως οι Εθνικές, βουλευτικές. Είναι αλήθεια, τί κρίνεται στις εκλογές της Κυριακής;

Αυτή την Κυριακή, κρίνεται ο συσχετισμός δυνάμεων που θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης, άρα και το μέλλον του Ελληνικού λαού. Βλέπουμε ακραίες ιδεολογίες που πιστεύαμε ότι έχουν περάσει οριστικά στο περιθώριο της ιστορίας να επανέρχονται δυναμικά και να απειλούν θεμελιώδης αρχές και αξίες της Ένωσης όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου και η αλληλεγγύη. Σε κάθε περίπτωση όμως, καθώς βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές είναι αναμενόμενο να υπάρχει μία αλληλεπίδραση μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών ζητημάτων.

Την Κυριακή θα εκδηλωθεί η πολιτική δυναμική των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν το αργότερο σε τέσσερις μήνες. Πόση σημασία έχει για το Κίνημα Αλλαγής ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές- η παράταξη σας περιμένει διψήφιο.

Έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι ένα ισχυρό αποτέλεσμα στην μάχη των Ευρωεκλογών θα μας δώσει την απαραίτητη δυναμική ώστε στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Αναγνωρίζοντας την σημασία των ευρωεκλογών στη συλλογική μας προσπάθεια είμαι υποψήφιος ώστε αν συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στον κοινό μας αγώνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ Τσίπρα, μεταχειριζόμενοι τις χειρότερες παλαιοκομματικές πρακτικές, χρησιμοποιεί κοινωνικές παροχές ως προεκλογικό αντίδωρο. Δηλώνει ότι πολεμάει τις ελίτ αλλά πηγαίνει δωρεάν διακοπές σε κότερα πολυεκατομμυριούχων. Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μία ακραία νεοφιλελεύθερη στροφή με τον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει την 7ήμερη εργασία και να θεωρεί τις κοινωνικές ανισότητες «φυσικό φαινόμενο». Η ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι ο μόνος τρόπος για  να ανατραπεί ο μισαλλόδοξος δικομματισμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ό, τι του λένε οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες; Είναι το «delivery boy των δανειστών»;

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσίπρας ενώ υποσχόταν την «κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο», αφού πέταξε στα σκουπίδια τους κόπους των Ελλήνων πολιτών το πρώτο εξάμηνο του 2015 με τους πειραματισμούς του κ. Βαρουφάκη, έφερε και εφάρμοσε το πιο σκληρό μνημόνιο. Πολλά μέτρα που το ΠΑΣΟΚ είχε αρνηθεί να εφαρμόσει όπως η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, η δήμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και η κατάργηση του ΕΚΑΣ φέρουν την υπογραφή του κ. Τσίπρα.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «η προοδευτική πρόταση» που θα προστατεύει την ευρωπαϊκή δημοκρατία από την ακροδεξιά και τις δυνάμεις του εθνικολαϊκισμού;

Δεν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος προοδευτικός όταν στηρίζει τον Μαδούρο και καλύπτει τις αντιθεσμικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές του κ. Πολάκη. Η πολιτική έλεγε o Πρόεδρος Μιττερράν είναι η διαχείριση των συμβόλων. Να σας θυμίσω ότι για πάνω από τέσσερα χρόνια ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε με την στήριξη του εθνολαϊκιστικού κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, έχοντας ως συγκυβερνήτη του τον κ. Καμμένο. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι ο μεγάλος του αντίπαλος σε αυτές τις Ευρωεκλογές είναι η ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός. Παρόλα αυτά συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιό του την κυρία Κουντουρά, μέχρι πριν από λίγους μήνες βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και τον κ. Πέτρο Κόκκαλη. Συνεπώς μόνο ως ειρωνεία μπορώ να εκλάβω τον συνδυασμό αυτό.

Διεκδικείται μια νέα θητεία στην Ευρωβουλή. Πείτε μας γιατί να σας ψηφίσει κάποιος πολίτης και πως θα θέλατε να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί σε Ευρώπη και Ελλάδα μετά τις εκλογές.

Είναι πολύ θετική εξέλιξη που παρέμεινε το σύστημα του σταυρού, ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν το έργο μας. Αυτά τα 5 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπάθησα να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών όσο καλύτερα μπορούσα στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και από το 2017 στην Αγροτικών Υποθέσεων. Το σημείο που θα ήθελα να ξεχωρίσω είναι η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU, το οποίο συμπεριελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014 – 2019. Με τη νέα αυτή νομοθεσία δίνουμε τη δυνατότητα στα Κράτη Μέλη είτε να αγοράσουν νέα μέσα όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα με χρηματοδότηση από 80 έως 90% για να ενταχθούν στη νέα ευρωπαϊκή δεξαμενή rescEU που δημιουργείται, είτε να επισκευάσουν τα εθνικά μέσα που διαθέτουν με το 75% των εξόδων να καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και η τελευταία διάταξη, ήταν ουσιαστικά φωτογραφική για τη χώρα μας, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι του εναερίου στόλου μας βρίσκεται καθηλωμένο, η Ελληνική κυβέρνηση, παρά την καταστροφή που ζήσαμε το περσινό καλοκαίρι στο Μάτι, δεν εκμεταλλεύθηκε τις ευκαιρίες που τις δώσαμε για να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε αυτή την αντιπυρρική περίοδο. Προσπάθησε μάλιστα να δικαιολογήσει την απραξία της αυτή, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα για «δέσμευση» των μέσων αυτών, κάτι που δεν ισχύει για τα επισκευαζόμενα αλλά μόνο για τις νέες αγορές. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη κυβέρνηση αποτυγχάνει να αξιοποιήσει το έργο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά τους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας, στόχος του Κινήματος Αλλαγής και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι η ανατροπή της απόλυτης κυριαρχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς που μας έχει οδηγήσει στη θεσμική στασιμότητα. Είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μίας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των πιο προοδευτικών Φιλελευθέρων που είναι στρατηγικά υπέρ της ταχύτερης πολιτικής ενοποίησης για περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, κοινούς κανόνες ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά και κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας.

SHARE
RELATED POSTS
364 μέρες + μια του Αγίου Βαλεντίνου!, του Γιώργου Σαράφογλου
Γενική απεντόμωση, του Γιάννη Πανούση
Ειρήνη Τόλιου: “Στην παράταξή μας τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες” – Η υποψήφια στο Τοπικό Ρόδου με τον κο Χατζηδιάκο σε 8 καίριες ερωτήσεις

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.