Υγεία

Νέα αρχή με καλή διάθεση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Κάθε νέα χρονιά προσφέρει ευκαιρίες ενδοσκόπησης και δημιουργικού απολογισμού. Με στόχο την επανεκκίνησή μας, επιλέγοντας ένας τρόπο ζωής που θα μας θωρακίσει απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής. 

Τη νέα χρονιά:

Δεν καταπονούμε τον εαυτό μας. Δεν αναλαμβάνουμε περισσότερες υποχρεώσεις απ’ όσες μπορούμε να φέρουμε εις πέρας. Με σωστό προγραμματισμό ιεραρχούμε τις ανάγκες μας και δεν πανικοβαλλόμαστε από ενδεχόμενες αναποδιές: και αυτές είναι στο πρόγραμμα.

Διαζύγιο σε αλκοόλ και οδήγηση. Αν πρόκειται να πιούμε επιστρέφουμε με ταξί ή κανονίζουμε εκ των προτέρων ποιος φίλος θα αναλάβει χρέη οδηγού. Φοράμε ζώνη ασφαλείας, εμείς και τα παιδιά μας.

Στοπ στο τσιγάρο. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε τη νέα χρονιά στον εαυτό σας και σε όσους αγαπάτε.  Και για όσους δεν λένε να το πάρουν απόφαση, ο μόνος χώρος για τους καπνιστές είναι το μπαλκόνι! Ο απορροφητήρας είναι για τους τεμπέληδες και δεν προστατεύει τους παθητικούς καπνιστές.

Ετήσιο τσεκ απ. Αν δεν κάνατε τον Σεπτέμβριο όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις- όπως πολλοί το συνηθίζουν- μην το αμελήσετε. Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος. Όλα ξεκινούν από εμάς και καταλήγουν σε εμάς. Πρώτη φροντίδα μας πρέπει να είναι ο «ναός» της ψυχής μας, το σώμα μας και η πρόληψη είναι το κλειδί για μία υγιή και ισορροπημένη ζωή.

Όχι άλλα «σκουπίδια». Η έλλειψη χρόνου δεν είναι πειστική δικαιολογία για να προσφέρετε στον οργανισμό σας…σκουπίδια αντί για τις τροφές και τα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη. Αντισταθείτε στα τρανς λιπαρά του κυλικείου και επιλέξτε ένα μικρό γεύμα που θα συνοδεύεται από φρούτα και θα το ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ. Μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο και βέβαια απολαμβάνουμε λαχανικά ωμά ή βραστά.

Νέα ματιά στη ζωή. Μήπως έχουμε εξαρτήσει υπερβολικά τον εαυτό μας κυνηγώντας υλικά αγαθά; Ας προσπαθήσουμε να αντλήσουμε χαρά εκφράζοντας τα συναισθήματα μας και περνώντας περισσότερο χρόνο με όσους αγαπάμε. Οι όμορφες στιγμές δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις που είναι η πολυτιμότερη προίκα μας. Νόημα στη ζωή μας μπορεί να δώσει και ο εθελοντισμός είτε με προσωπική δράση ή συντεταγμένα μέσα από έναν φορέα.

Ποιοτικός ελεύθερος χρόνος. Ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι… απειλή. Μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε με δημιουργικότητα αρκεί οι επιλογές μας να μας χαρίζουν πληρότητα. Ίσως, φέτος ν’ αποφασίσουμε ν’  αποκτήσουμε μία δεξιότητα, να διαβάσουμε ή να γυμναστούμε. Παντού υπάρχουν διαδρομές για έναν περίπατο, που μπορεί να εξελιχθεί σε καθημερινή συνήθεια που θα τονώσει τον οργανισμό μας.

Καλός ύπνος. Αν δεν είμαστε ξεκούραστοι δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας. Η υπερδραστηριότητα σε βάρος του ύπνου, θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε. Καθένας γνωρίζει πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο οργανισμός του μέσα στο 24ωρο για να λειτουργεί καλά. Ας ακούσουμε λοιπόν τί έχει να μας πει το βιολογικό μας ρολόι.

Μία ώρα «αποσύνδεσης» από το περιβάλλον.  Είναι απαραίτητη μέσα στην ημέρα. Ξεκουραζόμαστε, ενδοσκοπούμε και δεν επιτρέπουμε κανέναν «εισβολέα» να μας διακόψει. Εννοείται πως κλείνουμε και το κινητό!  

Αισιοδοξία και νέοι στόχοι. Αξίζουμε το καλύτερο. Δεν έχουμε παρά να  παλέψουμε για να το κατακτήσουμε. Οι ατυχείς συγκυρίες δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν ούτε και να περιμένουμε οι άλλοι να δώσουν λύση στα προβλήματα μας.  Οι εμπειρίες που αποκτούμε διευρύνουν τους ορίζοντες και τις επιλογές μας: αρκεί να πορευόμαστε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Ασφαλές σπίτι. Προσοχή στα τζάκια. Οι περισσότερες πυρκαγιές σε σπίτια εκδηλώνονται τον χειμώνα. Μην αφήνετε χωρίς επιτήρηση κεριά, τζάκια, σόμπες, συσκευές μαγειρέματος και φούρνους.

Προσοχή στις κακές καιρικές συνθήκες. Παιδιά και βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο από ακραίες συνθήκες, με κρύο ή  ζέστη. Επιλέγετε τα κατάλληλα ρούχα για κάθε εποχή και βέβαια ακολουθείτε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Καλή Χρονιά με υγεία και αγάπη!

SHARE
RELATED POSTS
Πάμε για χόρτα; της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υπογράψτε σύμφωνο συμβίωσης με τον ήλιο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αυτοάνοσα: η επίθεση του ανοσοποιητικού…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.