Πόρτα στην Πολιτική

Μάνος Κόνσολας: «Η αειφορία είναι βασικό δομικό στοιχείο του νέου στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης  για τον τουρισμό»

Spread the love

 

Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού για την εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στην ενίσχυση της αειφορίας του τουρισμού μας, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας, από το βήμα του Συνεδρίου Αειφορία & Τουρισμός «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα: ουτοπία ή πραγματικότητα;» που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη».

Τόνισε ότι ο τουρισμός συνδέεται με την έννοια της αειφορίας και η αειφορία με την ορθολογική διαχείριση των φυσικών και περιβαλλοντικών πόρων και επεσήμανε την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικών δεικτών για τον τουρισμό μας, μέσα από μια συνολική αποτύπωση σε όλη τη χώρα, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που θα καταγράφει τη σχέση ανάμεσα στους φυσικούς πόρους και τον τουρισμό.

Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση στο λυκόφως της θητείας της, παρουσιάζουν εμφανή ανομοιογένεια και ενσωματώνουν ετερόκλητα στοιχεία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας. 

«Χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση στο χωροταξικό πλαίσιο του τουρισμού, αναδεικνύοντας το περιβαλλοντικό πρόσημο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και προσπάθεια», τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο τουρισμός υγείας, χαρακτηρίζοντάς τον, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού με ρυθμό ανάπτυξης 17-20% σε ετήσια βάση. Για το λόγο αυτό, στο ευρύτερο πλαίσιο χωροταξίας του τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο ιατρικός τουρισμός.

«Μέσα από πολιτικές ανάπτυξης για τον Ιατρικό Τουρισμό, τον Ιαματικό Τουρισμό-Θερμαλισμό και τον Τουρισμό Ευεξίας, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες που θα συνδυάζουν τις διακοπές τους με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας τους», επεσήμανε ο Μάνος Κόνσολας που αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτεραιότητες όπως:

·         Θεσμοθέτηση, επικαιροποίηση και ενεργοποίηση του πλαισίου για την πιστοποίηση των παρόχων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί.

·        Δημιουργία Cluster συνεργατικών σχηματισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ξενοδοχεία, αλλά και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

SHARE
RELATED POSTS
Στη Σίφνο ο Μ. Γλυνός: “Μόνο με συνεργασία και συνέργεια αξιοποιούμε τις δυνατότητες των νησιών μας”
Επετειακό;, του Γιάννη Πανούση
Φθηνοί λαϊκισμοί, βρωμισμένες μονταζιέρες και τα ελιτίστικα. Αλλά εγώ επιμένω…, της Άννας Κοντοπίδη [Νάξος]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.