Ανοιχτή πόρτα

Κράτησε και για μένα ένα χώρο από κελί, πολύ τον επιθύμησα, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Η πρώτη ιδέα περί μεταφοράς – μετεγκατάσταση είναι το ορθό – των φυλακών Κορυδαλλού θα πρέπει να συζητήθηκε πριν τουλάχιστον 10 έτη. Άμα τη εξαγγελία, μέχρι και η μπάντα του Δήμου Κορυδαλλού παιάνιζε επί ημέρες ανά τας οδούς, γνωστοποιώντας προς τους κατοίκους του εν λόγω Δήμου το χαρμόσυνο γεγονός. Πολλοί ήσαν οι ενδιαφερόμενοι ν’ αποκτήσουν ένα κομμάτι γης από τους ελεύθερους πλέον χώρους, μόνο και μόνο για ιστορικούς λόγους. Οι αδημονούντες δε και ασυγκράτητοι Κορυδαλλιώτες προσέτρεξαν στο Δήμο προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις ενδιαφέροντος. Καθότι όμως έβλεπαν ότι η κυβερνητική απόφαση καθυστερούσε, απέσυραν τις αιτήσεις τους – οι περισσότεροι από θυμό – επειδή αντελήφθησαν ότι επρόκειτο για προεκλογικά ‘τεχνάσματα’.

Τώρα όμως που ο διαγωνισμός μπαίνει στις ράγες και επισήμως  ανακοινώθηκε η μετεγκατάστασή τους, δημιουργείται το αδιαχώρητο στο γραφείο πολεοδομίας του Δήμου. Υπερβολή δεν θα ήταν εάν λέγαμε ότι το: ‘Δώσε κι εμένα μπάρμπα’ είναι το μοναδικό που κυκλοφορεί ανά τον Δήμο Κορυδαλλού. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων ν’ αποκτήσουν ένα κομμάτι χώρου από τις (πρώην) φυλακές, είναι και μεγάλη μερίδα νέων και φοιτητών κάνοντας χρήση των ‘ευεργετικών’ δανείων που προσφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ουδένα βέβαια εξ αυτών δεν τον ενδιαφέρει σε πόσα χρόνια θα εξοφληθεί το δάνειο – μερικοί θα είναι παππούδες τότε – σημασία  όμως έχει για τους νέους ενδιαφερόμενους ν’ αποκτήσουν τη δική τους γη (και όχι το κεραμίδι όπως οι παλαιότεροι προέτασσαν). Πέραν αυτού, της απόκτησης γαιός δηλαδή, ο μέγας χαμός σημειώνεται μεταξύ αυτών οι οποίοι στις αιτήσεις τους αιτούν και συγκεκριμένο σημείο από τον χώρο των φυλακών κι αυτός δεν είναι άλλος από τον προαύλιο χώρο στον οποίο προσγειώθηκε και απογειώθηκε το ελικόπτερο απελευθερώνοντας τον ληστή Παλαιοκώστα ο οποίος έως και σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος και εκκρεμεί εις βάρος του το ‘Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης’. Ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί από τους περισσότερους αιτούντες αυτόν για λόγους αερομοντελισμού.

Κι ενώ αυτά διαδραματίζονται στον Δήμο Κορυδαλλού, από την άλλη μεριά η πόλη της Ελευσίνας – η οποία είχε επιλεγεί για τις νέες φυλακές – με δυναμικές κινητοποιήσεις  απέτρεψαν την μετεγκατάστασή τους με αποτέλεσμα να επιλεγεί (τελικώς) ο Δήμος Ασπροπύργου που θα ‘φιλοξενήσει’ αυτές. Εκείνο όμως το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να εγκαταλειφθεί η Ελευσίνα, ήταν το ότι η πόλη αυτή τελεί ως ‘Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης’ και θα ήταν ντροπή μια τέτοια επιλογή. Στο σημείο αυτό να εξάρουμε και τις ευαισθησίες της σημερινής Κυβέρνησης η οποία αραιά και που εμφορείται και από τοιαύτες. Όσον αφορά στον Δήμο Ασπροπύργου, εκεί διίστανται οι απόψεις με τους περισσότερους των κατοίκων να είναι αντίθετοι. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ‘ενθρόνισης’ ενός τέτοιου θηριώδους κατασκευάσματος, με το αιτιολογικό ότι οι μεταφερόμενοι με τις κλούβες κρατούμενοι θα έχουν τον διπλάσιο χρόνο να διανύσουν από αυτόν τον του Κορυδαλλού, απολαμβάνοντες την διαδρομή, πέραν από το ότι – όπως στις σκέψεις του υπουργείου Δικαιοσύνης αφήνεται να εννοηθεί – θα έχουν και μια τελευταία ευκαιρία να κάνουν τη βουτιά τους στην λίμνη Κουμουνδούρου κειμένη πλησίον της Λεωφόρου Αθηνών-Κορίνθου. Δεν το λες λίγο κι αυτό!

SHARE
RELATED POSTS
11805980_1612074449065268_1929602863_n.jpg
Αδέσποτες σφαίρες, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Βαγγέλης Παυλίδης, ο άνθρωπος που διάβαζα στην Αμερική, του Γιώργου Σαράφογλου
Ομοσπονδιακές ίντριγκες! – Federation in turmoil!, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.