Ανοιχτή πόρτα

Καλό μήνα Αύγουστο 2022, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Α.Μακρής (συγγραφέας-γραφίστας)

Κωστής Μακρής

Καλό μήνα Αύγουστο 2022

Αύγουστος.

Μήνας σεβαστός, μήνας λαμπρός και ζεστός, μήνας αυτοκρατορικός, μήνας διακοπών ―για όσους έχουν κάτι να διακόψουν―, μήνας με τη μούρη χωμένη σε μια ολόδροση και ολόγλυκια φέτα καρπουζιού, μήνας για χωριάτικη σαλάτα και κολιό ψητό και ραβανί (τι θυμήθηκα τώρα ο αρχαίος!) με παγωτό, μήνας θριάμβου των τζιτζικιών, μήνας συγκομιδής των  μυρμηγκιών, μήνας ορμονικών εκρήξεων, μήνας του «τιναφορεσωγαμότιμου», μήνας «ποποζεστιπουκάνι» στα πεδινά και «τοβραδυκοιμομαστεμεκουβερτούλα» στα Ανώγεια, μήνας ξάπλας, μήνα αθλητισμού, μήνας που βρίσκει ο κάθε Γκρινιάρ ΜακΜίρλαν να παραπονεθεί επειδή άρχισε να μικραίνει η μέρα, μήνας ψυχολογικών διαταραχών,  μήνας άγχους και βαλισογενούς στρες, μήνας κοινοτοπιών τύπου «πωςθατηβγαλουμετοχειμώνα»-«μεγαληακρίβεια»-«πουεχειφτασειηβενζίνη» δίπλα στην πισίνα με τα παιδάκια μας να επιχειρούν να πνίξουν άλλα παιδάκια και να εμποδίζονται από βλαστημούσες περιπισίνιες δυνάμεις, μήνας ωρών ανεμελιάς αλλά και ωρών έσχατου προβληματισμού, μήνας γεμάτος τάματα, μήνας τίγκα στο θαύμα.

Αύγουστος στην Ελλάδα του 2022.

Μήνας σκληρός και ανελέητος για τους ανήμπορους, τους ασθενείς και τους μη έχοντες, τους εμπόλεμους, τους φανατικούς, τους φτωχούς, τους άνεργους, τους απολυμένους, τους κινούμενος με αναπηρικά αμαξίδια, τους παχύσαρκους, τους ασύμβατους με τα τρέντι πρότυπα ομορφιάς, τους αλλεργικούς με το θαλασσινό νερό και την άμμο, τους φοβούμενους τα θαλασσινά, τα αεροπορικά και όλα τα άλλα ταξίδια, τους εμμονικούς με την καθαριότητα στα ξενοδοχεία και λοιπά καταλύμματα, τους πάσχοντες από το σύνδρομο Tourette (Τουρέτ), τους έχοντες πλατυποδία και σύντροφο λάτρη της οδοιπορίας, τους έχοντες προβλήματα με τα μπαλάκια τένις που τους έρχονται στη μούρη και με εκείνους που κοπανάνε τα πούλια στο τάβλι, εκεί γύρω στις 3 μ.μ. με 6 μ.μ. που λες ας πάρω έναν υπνάκο τώρα αλλά. Μήνας αμείλικτος και για εκείνους που δεν ξέρουν αν πρέπει να ετοιμάζονται άμεσα για τις εκλογές ή να πιούν χαλαρά μερικά κυβικά μέτρα καφέ ή τσίπουρο με υποψήφιους ψηφοφόρους

Αύγουστος στον Κόσμο του 2022
Μήνας που οι άνθρωποι κάνουν σχέδια στην άμμο, στο χαρτί, στα σύννεφα, ατενίζοντας το ταίρι τους ή ένα άλλο καλλίπυγο (αν είναι άνδρες), δασύτριχο με θεληματικό πιγούνι (αν είναι γυναίκες), ή κάτι άλλο (αν είναι κάτι άλλο) σώμα στην παραλία και η υπέρτατη δύναμη να σκάει στα γέλια και το γέλιο της να είναι ακραία τρομερό σαν αδηφάγα πυρκαγιά, σαν φρικιαστική λαίλαπα, σαν ακατανίκητος τυφώνας, σαν χαρυβδινή πλημμύρα, σαν ―θεμουσχώραμε― κάτι που νομίζουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς γιατί εμείς έχουμε κάνει συμφωνία και συμβόλαιο με το σύμπαν να μας φέρνεται καλά αλλιώς εμείς θα κάνουμε απεργία πείνας, δίψας, προσευχής και ένα σωρό άλλα που προκαλούν πανικό στο σύμπαν και τότε εκείνο μας κάνει όλα τα χατήρια κι ας έχουμε επανειλημμένως αποδείξει, σε εαυτούς και αλλήλους, ότι η βλακεία μας τρυπάει όχι μόνο καθοίκι αλλά και θωρακισμένη μερσεντέ.

Αύγουστος στην Ευρώπη του 2022
Η Ουκρανία που αιμορραγεί και θρηνεί και κρούει τις ξένες θύρες που είναι πάντα δύσκολες «όταν η χρεία τις κουρταλεί». Η Ρωσία “Σούζη” που και επιτίθεται, και τρώει, και  ψεύδεται και απειλεί. Η “Γείτων” που οραματίζεται παλιά (επειδή αρχαία δεν έχει) μεγαλεία και όσα του πλησίον της (ημών των ιδίων δηλαδή) εστί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που πολλές φορές ξεχνάει ότι είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχουμε φτιάξει οι συνευρωπαίοι για να μην ξαναζήσουμε τις συμφορές που ρήμαξαν στο παρελθόν την αιματοβαμένη ήπειρό μας.
Η Ελλάδα που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι είναι Πατριωτισμός (ιστορική μνήμη, αγάπη για την Πατρίδα σου και η με κάθε τρόπο υπεράσπισή της) και τι είναι Εθνικισμός (μίσος για τις Πατρίδες των άλλων και απουσία ιστορικής μνήμης).
Η Ελλάδα που δεν ξεχνάει αυτά που θα πρέπει να ξεχάσει, όπως ο Διχασμός, και δεν θυμάται αυτά που οφείλει να θυμάται, όπως η Ενότητα στις δύσκολες στιγμές.

Ο κορωνοϊός που είναι ακόμα εδώ. Όπως και οι μάσκες που φοράμε (ακόμα), η γυναίκα μου κι εγώ, στον συνωστισμό, στα ταξίδια και σε καταστήματα.

Οι τιμές των αγαθών που η τιμή τους τιμή δεν έχει και χαρά στον που τον έχει τον “τρόπο” του.

Με δυο λόγια, μία είναι η ευχή μου για τον Αύγουστο του 2022:

Καλό μήνα.

Τα υπόλοιπα (και θαυμαστικό αν θέλετε), βάλτε τα εσείς

Σημ. ΚΑΜ: Ό,τι έγραψα πιο πάνω, ισχύει για όλα τα φύλα.

Κωστής Α. Μακρής

01 Αυγούστου 2022

SHARE
RELATED POSTS
Η ίδια σφαίρα να μας βρει, του Χρήστου Χωμενίδη
Κύδος, κηδεία και εκλογή: η Μετάβαση, του Κωστή Α. Μακρή
Ζεσταίνονται οι μηχανές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ- Από Τετάρτη στις επάλξεις για τις Ευρωεκλογές

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.