Ανοιχτή πόρτα

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση της χώρας, του Νότη Μαυρουδή

Spread the love

Ο Νότης Μαυρουδής είναι Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.grΕΔΩ διαβάστε και ακούστε συνέντευξή του στην iΠόρτα-Ρ/Σ Παλμός 99.5

όλα τα άρθρα του Νότη Μαυρουδή ΕΔΩ

Από το διαδικτυακό ιατρικό περιοδικό ιατροnet.gr (4/9/22) αλίευσα πληροφορίες από πρόσφατη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), η οποία αναφέρεται στην πληθυσμιακή κατάσταση (θανάτους-γεννήσεις) του ελληνικού λαού. Η καταγραφή έγινε το 2021 φανερώνοντας πως οι θάνατοι ξεπέρασαν κατά 58.573 τις γεννήσεις!
Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την έρευνα αυτή, αλλά συγχρόνως με θορύβησε.
Πέρασαν απ’ το μυαλό μου πολλές σκέψεις περί της συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού· έρχονται στο νου οι ποικίλοι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές τις μειώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να εξασθενίζουν την όποια δ υ ν α μ ι κ ή της χώρας μας.

Η πληθυσμιακή μείωση αναδεικνύει πολλά προβλήματα, όπως, εκτός των άλλων και τις κακοδαιμονίες των δομών ενός κράτους. Ας δούμε τη σούμα της Ιστορίας· τα κατά καιρούς διεθνή και εθνικά γεγονότα που μας επηρέασαν, τις εμφύλιες έριδες που υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα στο υπογάστριο της κοινωνίας μας, κάποιες λαθεμένες πολιτικές, οι κατά καιρούς βιαστικές αποφάσεις μπροστά σε καίρια γεγονότα, ο σταθερά σκληρός ανταγωνισμός των πολιτικών παρατάξεων, η προβληματική παγκόσμια Οικονομία, η πολύχρονη ακαταστασία τής Εκπαιδευτικής πραγματικότητας, η ανεργία και η αναζήτηση εργασίας σύμφωνα με το επίπεδο σπουδών, το δυσβάσταχτο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, οι πανδημίες, το κόστος ζωής, οι διαρκείς ανατιμήσεις, οι εποχές κατά τις οποίες η ξενιτιά ήταν μια λύση
και άλλα πολλά, τα οποία δεν μας επέτρεψαν να νιώσουμε τη χώρα… «σπίτι μας».
Οι μεταναστεύσεις για αναζήτηση εργασίας (ή σπουδών) σε άλλες χώρες είναι μέσα σε αυτά τα προβλήματα…
Η συγκεκριμένη έκθεση όμως αναφέρεται στους θανάτους και τις γεννήσεις και δηλώνεται πως: «Οι θάνατοι ανήλθαν το 2021 σε 143.919», ενώ «οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν πέρυσι σε 85.346», συνεχίζοντας: «Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους, ανήλθαν σε 297, αυξάνοντας τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας από 3,24 το 2020 σε 3,48 το 2021».
Σε αυτά να προστεθεί πως έως τις 10/10/22, μόνο από την πανδημία Covid-19, είναι καταγραμμένοι επίσημα 33.200 θάνατοι συμπατριωτών μας, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στα προηγούμενα θλιβερά νούμερα!

Όντως, η χώρα μας είναι άκρως γοητευτική με φυσικές ομορφιές, συνδυασμό βουνού και θάλασσας· όμως δεν είναι το ίδιο γοητευτική για την πραγματικότητα της άναρχης δόμησης και τσιμεντοποίησης, της ανεξέλεγκτης μόλυνσης της ατμόσφαιρας στις πόλεις, της ακρίβειας και των αντίξοων συνθηκών τής καθημερινότητας. Τα νούμερα που παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ μάς κάνουν να συμπεραίνουμε πως ένα σημαντικό τμήμα τού πληθυσμού τής χώρα, χαρακτηρίζεται ως «γ ε ρ α σ μ έ ν ο» αφού δεν ανανεώνεται επαρκώς από τις γεννήσεις.
Εκεί μπαίνει και το ζήτημα των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια, μέσα στη δυστοπική και ανασφαλή πραγματικότητα και, δυστυχώς, με παραίτηση από κάθε δράση και διεκδίκηση, που οδηγούν σε δυσάρεστες καταστάσεις…

Ζούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον που «μοιράζει» εκμετάλλευση, φτώχεια, δυστυχία, συρράξεις και τρόμο· στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες κάθε χώρας. Οι επιπτώσεις είναι ακόμα βαρύτερες σε χώρες με περιορισμένη ανάπτυξη, γεγονός που καθιστά ευάλωτους τους ανθρώπους μπροστά σε ποικίλους κινδύνους.
Η γήρανση του πληθυσμού μας, είναι, κατά κύριο λόγο, αποτέλεσμα μιας πορείας, μιας Ιστορίας δρομολογημένης από περισσή ταλαιπωρία και χρόνια αδιέξοδα. Είναι το άθροισμα εμπειριών μέσα στο πέρασμα του χρόνου· μια «πικρή διαδρομή» την οποία οφείλουμε να ανατρέψουμε, ανοίγοντας νέους δρόμους που θα ανοίξουν πόρτες για ελπίδα και αισιοδοξία…

Νότης Μαυρουδής

SHARE
RELATED POSTS
.jpg
Για την φωτιά στα Πλατανάκια της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, του Φώτη Χατζηδιάκου (Δήμαρχος Ρόδου)
13466225_10154315565433011_1642960044260527041_n.jpg
O Ιαβέρης και το συγκλονιστικό βίντεο “Έχεις σκοτώσει ποτέ πεζό;”- Συνέντευξη σήμερα στον Παλμό της Ρόδου
Οι δήθεν προστάτες των λαών και της Δημοκρατίας, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.