Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πρόσωπα - Αφιερώματα Συνεντεύξεις

Η μοναδική συνέντευξη του Κωστή Στεφανόπουλου σε 10χρονο μαθητή, Αθήνα 2005

Spread the love

Σημείωση: η συνέντευξη δόθηκε το 2005 στον δεκάχρονο τότε μαθητή Στέργο Χατζηδιάκου του Γεωργίου

Κύριε  Πρόεδρε,                                          

Θα ήθελα μάθω τι είναι η πολιτική; 

Χωρίς πολιτική δεν υπάρχει κράτος, γιατί η πολιτική χρειάζεται για να υπάρχουν κυβερνήσεις.

Mέσω της πολιτικής, τα κόμματα εκφράζουν τις τοποθετήσεις τους τις ιδεολογικές, και τις απαντήσεις που δίνουν στα διάφορα προβλήματα του κόσμου, του τόπου.

Ο κόσμος καλείται να ψηφίσει, συνεπώς χωρίς πολιτική δεν γίνεται τίποτα .

Ακόμα και στα αυταρχικά καθεστώτα υπάρχει πολιτική υπό την έννοια ότι υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις.

 Και τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να γίνεται πολιτικός;

Μετά τα τόσα χρόνια ούτε θυμάμαι.

Βέβαια, θυμάμαι ότι ήταν ένα περιστατικό που είχε σχέση με τον μακαρίτη τον Κανελλόπουλο και τον Καραμανλή οι οποίοι συνεργάζοντο μέχρι τις εκλογές. Στις εκλογές απεχώρησε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και στη Πάτρα από όπου κατάγομαι μείνανε τρεις θέσεις κενές. Ήρθανε οι επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης τότε και είπαν του πατέρα μου να πολιτευτώ.

Εγώ ήμουνα καινούργιος δικηγόρος μικρής ηλικίας που δεν ήθελα να πολιτευτώ, αλλά τελικώς πολιτεύτηκα.

 Τι δεν σας άρεσε στη πολιτική;

Ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική ασκείτο τα παλιά χρόνια, που ήταν χρόνια έντασης φανατισμού και μίσους ακόμη θα έλεγα μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων, που ευτυχώς τώρα όχι απλώς μπορούν και συνεννοούνται μεταξύ τους πολύ ευκολότερα αλλά έχουν και απολύτως συμφιλιωθεί.

Βεβαίως οι παρατάξεις έχουν διαφορετικά πιστεύω και διαφορετικές ιδεολογικές πεποιθήσεις και πρέπει να έχουν, αλλά αυτό δεν πρέπει να τους εμποδίζει να κάνουν το διάλογο, ο οποίος σήμερα γίνεται.

Ποιο ήταν το πιο σημαντικό γεγονός της πολιτικής σας καριέρας;

Μα βεβαίως ήταν η εκλογή μου  Προέδρου της Ελληνικής  Δημοκρατίας.

 Τι σημαίνει το να είσαι Πρόεδρος  της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Σημαίνει και πολλά και λίγα. Πρέπει να μπορείς να εκφράζεις το σύνολο του Ελληνικού λαού, αν είναι δυνατόν, να τοποθετείσαι σε ορισμένα θέματα κατά τρόπο που να ικανοποιεί τον λαό,  να συνεργάζεσαι με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει σκοπό να αντιδικεί με την εκάστοτε κυβέρνηση, όποια και να είναι, αλλά να συνεργάζεται μαζί της, να της υποδεικνύει ορισμένα πράγματα, που κατά την γνώμη του είναι σωστά και βεβαίως να έρχεται σε επαφή με τον Ελληνικό λαό και να εκφράζει την εξωτερική πολιτική επί της οποίας έχει βαρύτερο λόγο από ότι σε άλλα θέματα.

 Τι έχετε να πείτε για το γεγονός ότι σε όλα τα χρόνια της θητείας σας ως Πρόεδρος αλλά και τώρα εξακολουθείτε να είστε ο πιο δημοφιλής Έλληνας πολίτης;

Ο εκάστοτε Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι δημοφιλής. Όπως βλέπεις ο κύριος Παπούλιας, ο οποίος είναι εξαίρετος, έχει και αυτός μια ανταπόκριση που φτάνει στο 91%, εδιάβασα στο τελευταίο δημοσίευμα.

Συνεπώς αυτό που κάνει δημοφιλείς τους προέδρους, είναι ότι δεν έχουν ευθύνες και δεν παίρνουν αυτοί τις κρίσιμες αποφάσεις,  πολλές από τις οποίες δυσαρεστούν ένα τμήμα του λαού.

Διότι μια κυβέρνησης τι είναι; Μια κυβέρνησης είναι κάποιος που προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας μεταξύ αντιτιθεμένων συμφερόντων.

Ας πούμε ότι εσύ είσαι ελαιοπαραγωγός και βγάζεις λάδι, δεν θες το λάδι να είναι ακριβό; Εγώ είμαι καταναλωτής, θέλω το λάδι να είναι φτηνό. Ποιος θα κανονίσει τις τιμές; Πέραν του ότι την κανονίζει η αγορά την τιμή, σου λέω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις ότι τα συμφέροντα σε μια κοινωνία είναι διαφορετικά.

Το κράτος λοιπόν πέραν της επιλύσεως ορισμένων προβλημάτων, πρέπει να επιλύει και τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών χώρων και τάξεων.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας περνάει πολύ πιο ήρεμα δεν ασχολείται με αυτά και έτσι είναι πιο δημοφιλής.

Ποιος ήταν ο πιο σπουδαίος άνθρωπος που γνωρίσατε στη διάρκεια της προεδρικής σας θητείας;

Δεν θυμάμαι. Όλοι σημαντικοί άνθρωποι ήταν, χωρίς να είναι κανείς ιδιοφυής. Δεν μου έκανε κανείς την εντύπωση ότι είναι ένα σπουδαίο πνεύμα.

Πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι είναι ασφαλώς μορφωμένοι, με εμπειρία, αλλά όλοι κινούνται σε ένα επίπεδο που δεν θα έλεγα ότι υπερβαίνει το λογικό μέσο άνθρωπο.

 Παρακολουθείτε τις πολιτικές εξελίξεις τώρα;

Και βεβαίως και με καταλάβατε να διαβάζω την εφημερίδα.

 Τι έχετε να πείτε για την ανεργία και τη σημερινή απεργία;

Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη κοινωνική πληγή. Στην κοινωνία υπάρχουν πολλές πληγές αλλά η μεγαλύτερη κατά την γνώμη μου είναι η ανεργία και είναι και δύσκολη να καταπολεμηθεί.

Τώρα η απεργία είναι δικαίωμα των εργαζομένων αρκεί να στηρίζεται σε δίκαια αιτήματα και σε δίκαιες επιδιώξεις.

Κανείς δεν μπορεί να την αποκλείσει.

 Πώς αξιοποιείτε τον ελεύθερο χρόνο που έχετε τώρα;

Τώρα είναι πολύ μεγαλύτερος, πάω περίπατο, παίζω μπιλιάρδο.

Εμένα μ΄ άρεσε το μπιλιάρδο. Παίζω  το Γαλλικό, που δεν είναι με τρύπες ,που είναι το Αμερικάνικο, είναι με καραμπόλες. Έχει τρεις μπίλιες και η μία μπίλια πρέπει να χτυπήσει τις άλλες δύο.

Έπαιζα όταν ήμουνα παλιά στη Πάτρα. Έπαιζα πολύ καλό μπιλιάρδο. Έχω «σερί», «σερί» λέγεται πόσες καραμπόλες κάνεις κάθε φορά, έχω «σερί» εξήντα πέντε, που είναι πολύ καλό, τώρα λοιπόν δεν μπορώ να κάνω πάνω από έξι, εφτά, οχτώ, καμιά φορά κάνω και δέκα, δεν μπορώ να παίξω δεν βλέπω, δεν πάει το χέρι μου.

Μπορείτε να μας δώσετε μερικές Συμβουλές ;

Όχι βεβαίως, αφού έχεις τον πατέρα σου, τη μητέρα σου, αφού έχεις τους δασκάλους σου, οι οποίοι είναι οι πιο κατάλληλοι να σου δώσουν συμβουλές.

Εάν θέλεις μια γενική συμβουλή, να κάνεις ότι σου υποδεικνύει η συνείδηση σου. Η συνείδηση των ανθρώπων είναι πολύ ισχυρό όπλο και τους δείχνει πιο είναι το σωστό και πιο είναι το λανθασμένο, εάν ακούμε τη συνείδηση όταν μας λέει να κάνουμε κάτι που είναι σωστό θα το κάνουμε και αν μας λέει ότι κάτι είναι στραβό και λανθασμένο, να το αποφεύγουμε.

Όλα τα άλλα που λένε οι γονείς και οι δάσκαλοι για το διάβασμα και τα λοιπά τα ξέρεις πολύ καλά.

Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μου διαθέσατε.

 

SHARE
RELATED POSTS
Πλημμύρισαν Κηφισιά και Μαρούσι – Εικόνες από τα βόρεια προάστια της Αθήνας
Φιλελεύθεροι και μορφωμένοι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, του Simon Kuper
2601029EC3F4E99F4800131C28654EF1.jpg
Άρης Μεσσήνης: “Θα μείνω εδώ να δείχνω τα μελανιασμένα κορμιά”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.