Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Η λογική είναι μνησίκακη. Εκδικείται και Πρωθυπουργούς αν την περιφρονήσουν, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

 

Πάνος Μπιτσαξής

—Ο νόμος και η πράξη έχουν εφεύρει μια εικονική προσωπικότητα, ένα avatar, για να κρίνεται αν υπήρξε αμέλεια ως προς κάποιο προβλεπόμενο αξιόποινο αποτέλεσμα. Το «μέσο συνετό άνθρωπο». Έτσι η αμέλεια ορίζεται ως σφάλμα η αβλεψία που οφείλεται στην έλλειψη προσοχής που όφειλε και μπορούσε να καταβάλει στις ίδιες περιστάσεις ο «μέσος συνετός άνθρωπος». Το νομικό αυτό μόρφωμα έχει ως στόχο την επιεική αντιμετώπιση του ιδιαίτερα ικανού. Έτσι το σφάλμα δεν κρίνεται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ικανότητες που έχει κάποιος αλλά σύμφωνα με τις ικανότητες του μέσου ανθρώπου. Είναι μια μορφή «άφεσης» των ευφυών για να μη βρεθούν σε χειρότερη θέση από τους ηλίθιους. Στη πραγματικότητα όλοι γνωρίζουμε ότι ο «μέσος συνετός άνθρωπος» είναι μια έννοια ανύπαρκτη, ένα ακόμα μεθοδολογικό εργαλείο της νομικής επιστήμης.

—Στη πολιτική η αμέλεια δεν κρίνεται με αυτό το κριτήριο. Αν κάποιος είναι ελλειμματικός, ανίκανος ή ηλίθιος έχει πολιτική ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις του. Πάντα δε τη πολιτική ευθύνη για τις πράξεις και παραλείψεις των υπουργών, εκ παραλλήλου και εις ολόκληρον, τη φέρει ο Πρωθυπουργός γιατί αυτός τους επέλεξε. Ιδιαίτερα αν έσφαλαν περιφρονώντας τη λογική. Η λογική είναι μνησίκακη. Δεν διστάζει να εκδικηθεί σκληρά ακόμα και πρωθυπουργούς αν την περιφρονήσουν.

—Για πρώτη φορά από την εμφάνιση της πανδημίας αισθάνομαι ότι εκδηλώνεται ανυπόφορη παραβίαση της λογικής συνδυασμένη με μεγάλη δόση υποκρισίας. Μέχρι τώρα μόνο καλά λόγια είχαμε να πούμε. Και γιατί να μη τα πούμε; Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά και η όλη διαχείριση των παρενεργειών της ήταν άριστη. Όποιος δεν παραδεχόταν την πραγματική αυτή επιτυχία απλά κατακρημνιζόταν δημοσκοπικά. Τώρα όμως; Από το μένουμε σπίτι, από το τηρούμε τα μέτρα περνάμε σε ένα άλλο άκρο. Ελεύθερη είσοδος των τουριστών χωρίς κανένα έλεγχο. Είστε στα καλά σας; Να το κοιτάξετε. Η ερώτηση και η προτροπή έρχεται στο στόμα με αταβιστικό αυτοματισμό.

—Αν αλλάξατε πολιτική, αν αποφασίσατε ότι σας γοήτευσε ο Τραμπ, ο Τζόνσον ή οι άφρονες Σουηδοί σοσιαλιστές, πείτε το καθαρά και ξάστερα. Μη το κρατάτε μυστικό. Μοιραστείτε το μαζί μας. Όμως αν νομίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε προσποιούμενοι ότι κάνετε το αντίθετο πλανάσθε πλάνην οικτρά. Και το κυριότερο μη διανοείσθε να εμπαίζετε τη νοημοσύνη μας με παιδαριώδη επιχειρήματα. Απέναντι στην απλή λογική ότι κανένας δεν μπαίνει στην Ελλάδα χωρίς αρνητικό τεστ μας λέτε ότι τα τεστ δεν προτείνονται γατί δημιουργούν «ψευδαίσθηση ασφάλειας» γιατί μπορεί να αστοχήσουν ή ο τουρίστας να το κολλήσει μετά το τεστ. Σοβαρά μιλάτε; Τότε γιατί θα κάνετε όπως λέτε δειγματοληπτικά τεστ; Για να έχετε «δειγματοληπτική ψευδαίσθηση»; Πρόκειται για ανοησίες ολκής. Αν τα τεστ έχουν περιθώριο λάθους όπως λέτε δε παύουν να είναι σωστά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Άρα παρέχουν ασφάλεια. Ίσως όχι απόλυτη αλλά ασφάλεια. Εσείς μας λέτε ότι επειδή μπορούν και να λαθέψουν ας μη τα κάνουμε καθόλου. Πόσο σοβαρός είναι αυτός ο ισχυρισμός. Είναι σαν να θέλεις να προστατευτείς από το Αids και να μη φοράς προφυλακτικό επειδή το προφυλακτικό μπορεί να τρυπήσει. Τι είναι αυτά που λέτε; Και βάζετε μπροστά έναν Υπουργό Τουρισμού που δεν έχει αφήσει μπούρδα που να μην την εκστομίσει. Επειδή νομίζετε ότι είναι αναλώσιμος. Το ξαναλέω. Η λογική εκδικείται και Πρωθυπουργούς αν την περιφρονήσουν.

—Αυτό που είναι αληθινά εξοργιστικό είναι ο λόγος αυτής της επιλογής. Ξέρετε ποιος είναι; Να μην αποθαρρυνθούν οι τουρίστες επειδή κληθούν να πληρώσουν για το τεστ. Έλεος κύριοι. Ποιος σοβαρός επισκέπτης δεν θα κατανοήσει ότι το τεστ είναι μια αδήριτη αναγκαιότητα σε μια χώρα με τα δικά μας γεωγραφικά χαρακτηριστικά; Αλλά ακόμα κι αν αυτό απασχολεί το μυαλό σας τι είναι καλύτερο; Να πληρώσουμε εμείς τα τεστ ή να επενδύουμε σε πλωτά νοσοκομεία όπως εξαγγέλλετε; Τι θέλετε άραγε; Τον ανεξέλεγκτο τουρισμό της τριγυρίστρας; Φέτος; Μεθυσμένους και σεξουαλικά πεινασμένους Εγγλέζους νεαρούς να κυκλοφορούν σε μπουλούκια από νησί σε νησί και να σπεύδουν τα πλωτά νοσοκομεία και τα ελικόπτερα; Πώς κατόπιν αυτών μιλάτε για «εμπιστοσύνη». Ο Πρωθυπουργός ανέφερε τη λέξη αυτή στο πρόσφατο διάγγελμα του τρεις φορές.Η εμπιστοσύνη εμπνέεται χωρίς να ζητείται. Όποιος τη ζητά εμφατικά σημαίνει ότι αισθάνεται πρώτα ο ίδιος την αμφιβολία. Με τέτοιες αποφάσεις δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη. Η ζωή των Ελλήνων δεν είναι κακοπαιγμένος τζόγος. Έχετε την αμέριστη επιδοκιμασία για ότι μέχρι τώρα πράξατε. Εμπιστοσύνη όμως όχι. Αναφέρομαι συχνά στη φράση του Τάλεμπ «η μέγιστη καταστροφή επέρχεται όταν η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο μέγιστο βαθμό της». Είναι το μέγεθος που καταρρέει αύτανδρο όταν ένα και μόνο καίριο λάθος τη διαψεύσει.

—Δεν χρειαζόμαστε σεμινάρια από τηλεοράσεως, από το κ.Θεοχάρη, για τη σημασία του Τουρισμού. Σε αυτή τη χώρα ζούμε. Δεν είμαστε από άλλο πλανήτη. Εκτός από το γενικό πληθυσμό οι πρώτοι που πρέπει να νοιώσουν ασφαλείς είναι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Πώς θα δουλέψουν οι άνθρωποι; Mε το φόβο; Mε το πιστόλι στο κρόταφο; Ευάλωτοι στη μεγάλη αστοχία που ετοιμάζετε; Όλο το σχέδιο επανεκκίνησης που ανακοινώσατε πάσχει από απέραντη προχειρότητα. Αναφέρθηκα στο βασικό. Τις προϋποθέσεις εισόδου. Είναι κι άλλα θέματα που δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι εκπόνησης του σχεδίου είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς. Δεν πειράζει. Διορθώστε αυτό και τα άλλα δείτε τα στη πορεία.

—Στη ζωή επιτρέπονται τα λάθη. Ουδείς αλάθητος. Ακόμα και ο Πάπας δεν είναι αλάθητος. Δεν επιτρέπεται ΤΟ ΛΑΘΟΣ. Εκείνο το λάθος που στοιχίζει ζωές και αλλάζει τον ρου του μέλλοντος εκατομμυρίων πολιτών.

—Έχετε 40 μέρες να σκεφτείτε με τη λογική οδηγό. Η λογική αν την περιφρονήσετε εκδικείται και πρωθυπουργούς .Δεν κάνει διακρίσεις. Όπως ο ιός.

—Μη μας λέτε ανοησίες. Σας παρακαλούμε. Για συνεργαζόμενους γιατρούς και συντονιστές στα καταλύματα. Στη χώρα rooms to let και των νησιών, θα έχει η κ.Μαριγώ συντονιστές… Όταν ένας στη Σιγκαπούρη, αν θυμάμαι καλά, προκάλεσε επιδημία με μια μπαρότσαρκα.

22/5/2020

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Likes, του Γιάννη Πανούση
Kostis A. Makris
ΜΚΔ και χαρτάκια ευχών, του Κωστή Α. Μακρή
Τσίπρας RELOADED, του Γιώργου Πίτσου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.