Πόρτα στην Πολιτική

Ασφαλίζοντας το Παράλογο, του Ηλία Καραβόλια

Ηλίας Καραβόλιας
Spread the love

Ηλίας Καραβόλιας

 

Ηλίας Καραβόλιας

[email protected] 

 

syndaxeis-xireias.jpg

 

Στην ελληνική κοινωνία της κρίσης και της αβεβαιότητας η ιδιωτική ασφάλιση είναι πολύτιμο αγαθό με σκληρό ανταγωνισμό: την εξωφρενικά ακριβή και μή αποδοτική υποχρεωτική κρατική ασφάλιση.Τα κόστη εισφορών σε ΟΑΕΕ-ΙΚΑ και λοιπά ταμεία είναι πραγματικά εκτός λογικής.Φανταστείτε πχ. ποιες παροχές θα είχε ένας ελεύθερος επαγγελματίας που καταβάλλει 700-900 ευρώ το δίμηνο στο ταμείο του,εάν πλήρωνε αυτό το ασφάλιστρο σε ιδιωτική εταιρεία! Περιττό να αναφέρω πόσο απροσδιόριστο είναι για εκατομμύρια νέους Έλληνες, το χρονικό όριο συνταξιοδότησης από το ελληνικό κράτος.Ουδείς ξέρει πότε και πόση σύνταξη θα πάρει.Ακόμη και οι μεγαλύτερες γενιές!

 

Το συνταξιοδοτικό μοιάζει με την δαμόκλειο σπάθη πάνω από την ελληνική κοινωνία και φυσικά οι πάντες ξέρουν για την ωρολογιακή βόμβα του συστήματος όπου οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας πριμοδοτούν με τις εισφορές τους τις αναξιοπρεπείς συντάξεις των γονιών τους.

 

Η ιδιωτική ασφάλιση και η αγορά της στην Ελλάδα ίσως είναι ο κλάδος υπηρεσιών με την δυνητικά μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Οι ισχυρές ελληνικές και ξένες εταιρείες έχουν ήδη δώσει δείγματα προσαρμογής στα μειωμένα εισοδήματα των υποψήφιων ασφαλισμένων.Νέα τιμολόγια,νέες παροχές και μια ποιοτικότερη προσέγγιση στην ισορροπημένη σχέση ασφάλισης-συνταξιοδότησης. 

 

Στην Ελλάδα της ελλιπούς επενδυτικής, καταναλωτικής, οικολογικής συνείδησης, το χειρότερο είναι η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης. Βασικό ρόλο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, παίζει και ο άκρατος κρατικός παρεμβατισμός στην αγορά της ασφάλισης με το εξόφθαλμα πανάκριβο σύστημα εργατικών εισφορών και αυτασφάλισης. Με ανεργία στο 27%, παρά την πτώση των εισοδημάτων κατά 40-50%, το κράτος έπρεπε ήδη να ανοίξει την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης ώστε κατ αρχήν να βρουν δουλειά χιλιάδες νέα παιδιά. Διότι σε άλλα κράτη, ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι σχεδόν ” θεσμός” και επιβεβλημένη ανάγκη.Εδώ θεωρείται ένας απλός πωλητής.

 

Οι Έλληνες έχασαν ιδρώτα, περιουσίες, προσδοκία. Χάνουν ψυχική και σωματική υγεία. Παίζουν με την αβεβαιότητα καθημερινά. Οι αγχώδεις διαταραχές και οι αρρώστιες δεν κάνουν πλέον διακρίσεις. Ο Ελληνας μοιάζει απροστάτευτος και ανασφάλιστος και για την ζωή και για την περιουσία του.

 

 

Το πανταχού παρόν αλλά μονίμως απόν Κράτος, υποχρεώνει εκατομμύρια συμπολιτών μας να πληρώνουν με παράλογες εισφορές τα μή βιώσιμα Ταμεία. Ως πότε άραγε θα είναι ασφαλισμένο το Παράλογο σ’ αυτόν τον τόπο;

 

 * Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Ανδρουλάκης: Ναι σε Συνέδριο που σέβεται την ιστορία του ΠΑΣΟΚ 
13-12043017110933_1.jpg
Μετακινήθηκε ο Ρ.Τ. Ερντογάν στη θετική ατζέντα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας
Ο Μητσοτάκης ως…Αριστερός!, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.