Editorial

Η επανάσταση της σιωπής, η άρνηση στην φλυαρία, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr.

Αφού πολλά έχουν δει τα μάτια μας σε πορείες, αντιδράσεις ειρηνικές και λιγότερο ειρηνικές για ζητήματα κοινωνικά, πολιτικά, έρχεται μία περίοδος που οι γραφές και οι αντιδράσεις κοπάζουν. Αποφασίζουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, ώστε να παρατηρήσουμε την εξέλιξη των αντιδράσεων. Αν στον απολογισμό οι δράσεις και οι αντιδράσεις είναι περιορισμένες ή χωρίς αποτέλεσμα, η λύση είναι το φρένο. Προσωρινό ή μόνιμο. Διότι το “στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα” είναι μια παροιμία που, δυστυχώς, όταν εφαρμόζεται σε θέματα κοινωνικό-πολιτικά, ξεφωνίζει να μην καταναλώνουμε ενέργεια ασκόπως, σαν την τσίχλα που μασάμε δίχως νόημα.

Από την άλλη η διαρκής ενημέρωση των γεγονότων του κόσμου, “εστεμμένη” με την κορώνα της βίας, της αδικίας, της βαρβαρότητας, δεν βοηθά την ψυχολογία των ανθρώπων. Των ανθρώπων που ζουν σε πολιτισμένα, υποτίθεται, περιβάλλοντα. Με τηλεοράσεις, δορυφορικά κανάλια, διαδίκτυο, καταστήματα, brunch & dinners κατά την νεοτευχθείσα μόδα. Διότι υπάρχουν και περιβάλλοντα στον σύγχρονο κόσμο που οι άνθρωποι πίνουν νερό από τις λασπολακκούβες και πεθαίνουν τα παιδιά ελλείψεως εμβολίων του 0,50 ευρώ. Ο φαύλος κύκλος διευρύνεται, οι λύσεις ανύπαρκτες και οι άνθρωποι καταθλιπτικοί έστω και εν αγνοία τους. Τα κινητά είναι φυσική προέκταση του χεριού τους. Έρευνα κατέδειξε την καταστροφή του ψυχισμού των συνταξιούχων που οδηγεί σε καταθλιπτικά φαινόμενα οι οποίοι πέφτουν χωρίς όρια στην τεχνολογία αντί για δραστηριότητες όπως άθληση, επαφή με ανθρώπους και τετράποδους φίλους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά και το gaming, μικρών και μεγάλων παιδιών κάθε ηλικίας. Τελικά η τεχνολογία αντί να γίνεται εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας, εργαλειοποιεί τον άνθρωπο.

Σιωπώ, επομένως. Επειδή δεν έχει πια κανένα νόημα να μιλώ, να γράφω, να εκφράζομαι δημόσια και επίσημα. Όλοι έχουν άποψή, όλοι έγιναν ειδήμονες, πού να φτουρίσω κι εγώ; Θα κάνω χώρο σε όποιον επιθυμεί να εκφραστεί όπως θέλει χωρίς κριτική και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Η κοινωνία είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της. Η δημοσιογραφία δεν ασκεί κριτική, κάνει μόνο δημόσιες σχέσεις, οι πολιτικοί είναι νοσηρές προσωπικότητες που μετρούν τα πάντα με το χρήμα και η ευσυνειδησία πέθανε. Η επανάσταση της σιωπής, η δική μου επανάσταση της σιωπής, μπορεί να μην είναι επεμβατική, είναι όμως ανακουφιστική. Δεν ασχολούμαι με τίποτα πέρα από ό,τι μπορώ να ελέγξω και ό,τι αξίζει να αφιερώσω χρόνο. “Αυτό το άγριο σκηνικό είμαι μικρός πολύ μικρός για να τ’αλλάξω”, δεν λέει ο Αγγελάκας; Κάπως έτσι. Ταυτίζομαι. Μου είναι ακατανόητη η εποχή που ζούμε. Μου προκαλεί απορίες. Πώς είναι δυνατόν να εξελίσσεται η Ανθρωπότητα, η Επιστήμη, η Διαστημική, η Ρομποτική και οι κοινωνίες να γίνονται βάρβαρες; Τέρμα οι φλυαρίες, τέλος οι αναλύσεις, τέλος οι προσδοκίες, λοιπόν. Ας αφήσουμε την ζωή να δείξει τον δρόμο. Ίσως να επαναληφθούν τα νέα Σόδομα και Γόμορα. Οι κοινωνίες είναι άξιες της τύχης τους, πληρώνουν το τίμημα των επιλογών τους. Διότι οι εκλεγμένοι είναι επιλογές. Ανέκαθεν.

Επισυνάπτω μερικές σελίδες από το Αλφαβητάριο της Α’Δημοτικού της γενιάς μου. Με το πολυτονικό σύστημα γραφής, την οικογένεια στο τραπέζι, τον κυριακάτικο εκκλησιασμό, τα παιχνίδια, τα παραμύθια της γιαγιάς στο τζάκι, την βραδυνή προσευχή. Δεδομένου ότι ήταν χρόνια δύσκολα, κοπιαστικά και αβέβαια, υπήρχε μια σταθερά που έδινε δύναμη: η Οικογένεια.  Σήμερα είμαστε πιο τυχεροί, έχουμε τις δύο ακλόνητες σταθερές μας: την οικογένεια και την Επιστήμη που σπουδάζουμε. Ασφάλεια και βάση στα δύσκολα και τα αμφίβολα. Το αν σήμερα η οικογένεια είναι κρυμμένη στο κινητό και η Επιστήμη υποταγμένη στο χρήμα, είναι δυο άλλες παράμετροι που θα κληθούμε να πληρώσουμε την διαχείρισή τους στο μέλλον. Αν όχι στο τώρα.

Καλό Νοέμβριο, φίλες και φίλοι της Πόρτας.

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

6 Νοεμβρίου 2023

SHARE
RELATED POSTS
Όποιος κατουράει στη θάλασσα…, της Τζίνας Δαβιλά
Το άλογο: ένα editorial που άργησε πολύ, της Τζίνας Δαβιλά
Κουτσοφλέβαρος: ο “πόλεμος” και ο χαρτοπόλεμος, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.