Editorial

Εύθραυστες ισορροπίες, της Ωραιοζήλης (Τζίνας) Δαβιλά-Δαμασκηνού

Spread the love

 

Ωραιοζήλη (Tζίνα) Δαβιλά-Δαμασκηνού

Το θέμα του μήνα Αυγούστου 2020 δεν είναι οι διακοπές .

Είναι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων Κορονοϊού.

Τον τελευταίο ενάμισι μήνα τα κρούσματα σε ημερήσια διάταξη κυμαίνονται από 35-70, μέσος όρος 45-50 κρούσματα ημερησίως, πολλαπλασιασμός επί 40 ημέρες =   2.200 – 2.640 υπαρκτά κρούσματα στην Ελλάδα με τα μισά τουλάχιστον να είναι εισαγόμενα. 

Η εκτίμησή μας για τις επιλογές του κ. Πρωθυπουργού πνέει τα λοίσθια. Αν όχι από τους φανατισμένους, αλλά από τους νοήμονες πολίτες που ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε αυτοπειθαρχημένοι απέναντι τον αόρατο εχθρό του ιού.

Πόσο ωφελήθηκε η Οικονομία της χώρας μας το τελευταίο δίμηνο που άνοιξε τα σύνορα χωρίς τον προαπαιτούμενο έλεγχο: οι τουρίστες να έρθρουν με το covid test στα χέρια που έγραφε μάταια και επανειλημμένα ο Πάνος Μπιτσαξής; Άξιζε τον κόπο η διασπορά του ιού σε μια υποδειγματική χώρα; Γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα εγκαίρως προτού διασπαρθούν στη χώρα μας 2.500 κρούσματα; Σε τι αλγόριθμο θα προσβλέπουν οι επιστήμονες; Γιατί ο υπέροχος κ. Τσιόδρας απομακρύνθηκε την πιο κρίσμη στιγμή νεο-κανονικότητας; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης υπηρέτησε μια επισφαλή Οικονομία αντί για την Υγεία της Ελλάδας; Τι ανόητη επένδυση!

Και πότε τελικά κρίνεται ένας άξιος ηγέτης; Από τις  αποφάσεις που έλαβε ή που δεν έλαβε; 

Το κείμενο δεν είναι πολιτικό και ας ρέπει προς τα εκεί. Είναι γνωστές οι αντιρρήσεις μου στον τρόπο που ηγετεύει και ηγεμονεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τα επιπόλαια χρίσματα σε αυτοδιοικητικούς που θα έπρεπε να σκύβει το κεφάλι του από ντροπή μέχρι τις παρεμβάσεις των εκλεγμένων του στην πρόσφατη Δίκη Τοπαλούδη. Το παρόν άρθρο είναι κοινωνικό και μια κραυγή αγωνίας που εμείς οι νοήμονες – να είμαι νοήμων διότι δεν κυκλοφορώ όταν κυκλοφορώ χωρίς μάσκα, δεν κολλάω σαν βδέλλα στον περιπατητή του πεζοδρομίου, δεν χρησιμοποιώ ΜΜΜ που γίνεται το αδιαχώρητο. Προσέχω και δεν προκαλώ. Μετρό, αεροπλάνα, βαπόρια έχουν το αδιαχώρητο. Πρώτη φορά οι νοήμονες ταξιδευτές “την έβγαλαν” στο κατάστρωμα σε ολονύχτια ταξίδια γιατί οι καμπίνες  και τα σαλόνια ήταν γεμάτα. Στο πήγαινε προς τα νησιά.

Οι νοήμονες-εχέφρονες, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι οι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα δεν ήταν καν ο μέσος καλός τουρίστας, αλλά επιπόλαιοι νέοι, μεσήλικες και γέροντες, που πίστεψαν ότι η ανοσία της αγέλης θα τους προστάτευε. Ούτε η ανοσία τους προστάτευσε, ούτε η ανοησία τους. Και πήραν μπάλα και  τους λοιπούς. Ανόητα πάρτυ σε βίλες και καταπατημένες παραλίες μπαρ, τα καφέ έχουν τα τραπεζοκαθίσματα στις αποστάσεις προ κορονοϊού, όλα με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Χαρδαλιά αφού ο έμπιστος κ. Τσιόδρας δεν φτούρισε.

Ένας στους δύο έλληνες δεν έχει χρήματα για διακοπές. Και όσοι έχουν είναι επιφυλακτικοί και φοβούνται. Για ποια Οικονομία μιλάμε; Για ελεημοσύνες; Σε ποια ονειροπαγίδα ταξιδεύουμε;

Και για να κλείσω τούτο το άρθρο που θα ήθελα να ήταν ανάλαφρο-ανέμελο λόγω Αυγούστου: Αν ήμουν Πρωθυπουργός για μία μέρα εν μέσω κορονοϊού, θα φρόντιζα να περιορίσω τις αμοιβές της Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού,  Υπουργών, Υφυπουργών , Βουλευτών, Δημάρχων, Περιφερειαρχών με όλο το προσωπικό που απασχολούν στα Υπουργεία και λοιπές δομές εξαρτώμενες από τους παραπάνω, στα 1800 ευρώ μηνιαίως και από την εκταμίευση των χρημάτων, να γινόταν επιμερισμός στους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους επλήγησαν από τον ιό. Κινήσεις όπως του Απριλίου με τα 800 ευρώ βοήθημα σε 340.000 επαγγελματίες είναι κοροϊδία.

Για την Πατρίδα δεν νοιάζονται; Ιδού η απόδειξη. Περικοπές μισθοδοσίας για την επόμενη διετία. Οι παραιτήσεις βροχή, θα είχαν τεράστιο ενδιαφέρον.

Αλλά αυτές οι αποφάσεις θέλουν πυγμή, πύρινο σθένος και αποφασιστικότητα. Ή αλλιώς ακριβοδικαιοσύνη και σιδερένιο χαρακτήρα με στόχο στο κοινό καλό.

Κανείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν υπήρξε τόσο οραματιστής. Τόσο αλληλέγγυος, τόσο έντιμος προς τον εαυτό του και την Πατρίδα.

Και επειδή η ιδιοτέλεια, η κακή διπλωματία, η εξουσιομανία κυριαρχούν , ας συνεχίζουμε παθητικά να δεχόμαστε ό,τι μας δίνουν. Άλλωστε μια στροφή στο παρελθόν μας και τον Μέγα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια μας θυμίζει το αληθινό ποιόν μας.-

ΥΓ: Καλή Παναγιά, Υγιή Αύγουστο.

  1 Αυγούστου 2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Είμαι γουρλού και Σαββατογεννημένη, της Τζίνας Δαβιλά
Στο ύψος μιας δυσκολότατης περίστασης, της Τζίνας Δαβιλά
Στις δίκες, αδελφές μου, στις δίκες*, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.