Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Η Ελόνα και η Λιάνα, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

•Η Ελόνα δεν το σκέφτηκε. Όταν άκουσε ότι λείπουν μάσκες από το Νοσοκομείο της πόλης της, τα Γρεβενά, έβαλε όλη της την τέχνη. Επί εννέα ημέρες έραβε ακατάπαυστα. Δημιούργησε, αυτή είναι η σωστή λέξη, 600 μάσκες και τις παρέδωσε στο Νοσοκομείο. Έχουν και διπλό ύφασμα τους είπε με δικαιολογημένη υπερηφάνεια για το έργο της. Όταν το νοσοκομείο της ζήτησε να δώσει μια τιμή για να την πληρώσουν πάλι δεν το σκέφτηκε. Δεν θέλω λεφτά είπε. «Είμαστε άνθρωποι και πρέπει να βοηθήσουμε», είπε απλά. Μοδίστρα από τη Κορυτσά κατέφυγε με τον άντρα της στην Ελλάδα πριν 20 χρόνια. Με μια κόρη κι ένα γιό. Αν χρειαστούν κι άλλες να μου πείτε δήλωσε στο Νοσοκομείο. Το κατάστημα ρούχων που διατηρεί στα Γρεβενά είναι κλειστό λόγω των μέτρων. Αλλά οι άνθρωποι που έμαθαν να εργάζονται πάντα ψάχνουν την οδό της δημιουργίας και της προσφοράς. Όταν το έκανε αυτό η Ελόνα προφανώς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα της τηλεφωνούσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ότι θα αναφερόταν σ’ αυτή δημόσια ο Πρωθυπουργός. Είμαι σίγουρος πως κάπου θα σκέφτηκε. Δεν έκανα τίποτα σπουδαίο. Αυτό που μπορούσα έκανα.

•Η Λιάνα είναι βουλευτής. Έχει «παντρέψει», με το τρόπο που η ίδια λέει ότι αντιλαμβάνεται, το Χριστιανισμό και τον Κομμουνισμό. Είναι Χριστιανή, ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο, όπως δικαιούται, και κατά τεκμήριο κομμουνίστρια αφού είναι βουλευτής του ΚΚΕ. Όταν η Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και πολλοί μαζί τους αποφάσισαν συμβολικά να διαθέσουν στη μάχη κατά της επιδημίας το μισό τους μηνιάτικο η Λιάνα ξεσπάθωσε. Ξύπνησε η φωνή της επανάστασης των αδικημένων, των κολασμένων, των προλετάριων τους οποίους θεωρεί ότι εκπροσωπεί. Σιγά μη δώσω το μισθό μου δήλωσε με στεντόρεια φωνή. Με φωνή μαχόμενης πασιονάριας για το καταπιεσμένο λαό. Σιγά μη βάλω πλάτη σ’ αυτούς που μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις. Σιγά μη συμπορευτώ με τους ανάλγητους δυνάστες, τους καπιταλιστές. Μπράβο, Λιάνα. Κράτα το μισθό σου. Σε καλή μεριά. Είναι και αφορολόγητος. Πάντα εν ονόματι του λαού και της επανάστασης.

•Γιατί στο κάτω- κάτω ποια είναι αυτή η Ελόνα; Ένα όργανο του παγκόσμιου καπιταλισμού. Είναι και έμπορος, έχει κατάστημα ρούχων στα Γρεβενά. Επομένως υπηρετεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Παίζει το παιχνίδι της φιλανθρωπίας για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού προς όφελος των εχθρών του λαού .Ενώ η Λιάνα είναι αγωνίστρια. Προσβλέπει σε έναν άλλο καλύτερο κόσμο, ένα δίκαιο κόσμο, στον οποίο όλοι θα μοιραζόμαστε τα αγαθά.

•Έτσι λοιπόν η Σακελλαροπούλου και ο Μητσοτάκης είναι μεγάλοι υποκριτές και ανάλγητοι εξουσιαστές. Ενώ η Λιάνα ο πρωτομάχος του λαού και των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Θυμίζει λίγο τη κριτική του Μαρξ προς το Χέγκελ ο οποίος αυταπατώμενος θωρούσε το κόσμο «με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω». Σε άλλο επίπεδο, καθαρόαιμο νομικό, είναι αυτό που ονομάζουμε «απάτη της ετικέτας». Θέλει πολύ χώρο να το αναλύσω. Άλλη φορά.

•Η ιδιωτική πρωτοβουλία με την παρότρυνση της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων βγήκε από το καβούκι της και προσφέρει πολύτιμη βοήθεια. Το «παιχνίδι της μίμησης», η συνείδηση, ακόμα και η διαφήμιση οδηγεί όλο και περισσότερους σ αυτό το δρόμο. Αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλους. Επειδή τους φωτίζει η δημοσιότητα δεν αναφέρω τα ονόματα. Είναι γνωστά. Προστέθηκε και το επισημαίνω η διανομή μέρους των κερδών στους εργαζόμενους από super markets που αύξησαν τις πωλήσεις τους λόγω της κρίσης. Στη προμετωπίδα όμως είναι αδιαμφισβήτητα οι τύποι που τυπώνουν μάσκες με τη τεχνολογία 3D και η Αγία Ραπτομηχανή της Ελόνας.

•Δεν πρόκειται να μπω στο πειρασμό της γενίκευσης γιατί δεν τη πιστεύω. Η Λιάνα και οι απόψεις της δεν χαρακτηρίζουν τους Έλληνες κομμουνιστές. Οι κομμουνιστές έχουν, ιστορικά, μεγάλο απόθεμα θυσιών για τις ιδέες τους, θυσίες ζωών και προσωπικής ελευθερίας. Ένα μαρτυρολόγιο που θυμίζει όπως έγραφε ο Κωστής Μοσκώφ τους Χριστιανούς πρώτο μάρτυρες. Δεν τους αξίζει αυτός ο διασυρμός. Προφανώς η ιδεολογική τους κατεύθυνση έχει αδειάσει από την ίδια την ιστορία. Προφανώς τα όσα λένε είναι τέκνο περασμένων εποχών. Προφανώς εξωραΐζουν τη βαρβαρότητα των συστημάτων που τους ενέπνευσαν στηλιτεύοντας τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Όμως όσο η ψήφος τους φέρνει στη Βουλή έχουν απόλυτο δικαίωμα λόγου. Περίμενα στη σημερινή συγκυρία κάποια τοποθέτηση διεθνιστικής εμβέλειας που υπογραμμίζει την ανάγκη αλληλεγγύης των λαών. Θα τη χειροκροτούσα. Αντ’ αυτού η Λιάνα και μικροπράγματα για τα «ημίμετρα» και την «ανεπάρκεια» των κυβερνητικών αποφάσεων. Δικαίωμα τους και δικαίωμα μου να προτιμώ την Ελόνα.

1.4.2020

 Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Η είδηση:

Στο νοσοκομείο Γρεβενών διέθεσε 600 μάσκες η Ελόνα Αγκόλι, μία ιδιοκτήτρια καταστήματος ρούχων στα Γρεβενά, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα μίας υπεύθυνης υπαλλήλου του νοσοκομείου.

Όταν την πήραν τηλέφωνο από το νοσοκομείο Γρεβενών και τη ρώτησαν εάν μπορεί να τους ετοιμάσει 600 χειρουργικές μάσκες, η Ελόνα απάντησε αμέσως καταφατικά. Οι μάσκες έχουν διπλό ύφασμα και ανάμεσα τους έχε ραφτεί ειδικό φίλτρο που της έδωσαν από το νοσοκομείο.

«Είπα στην υπεύθυνη ότι εάν χρειαστούν κι άλλες μάσκες θα τις φτιάξω, γιατί θέλω να βοηθήσω» και η Ελόνα έκλεισε την συνομιλία μας λέγοντας ότι «αυτές τις δύσκολες ημέρες πρέπει εμείς οι άνθρωποι να βοηθήσουμε, όπου μπορούμε… να αντέξουμε».

Η Ελόνα Αγκόλι είναι από την Κορυτσά της Αλβανίας, μητέρα δύο παιδιών, μιας 18χρονης και ενός 9 χρόνου αγοριού. Ήρθε με το σύζυγο της από την Αλβανία και τα τελευταία 21 χρόνια ζουν και εργάζονται στα Γρεβενά.

SHARE
RELATED POSTS
Ηλίας Καραβόλιας
Το χρέος μας να κατανοήσουμε το Χρέος, τoυ Ηλία Καραβόλια
Ο φραγκολεβαντινισμός του Νίκου Δήμου, του Γιάννη Σιδέρη
Έφθασε η ώρα για τις γερμανικές οφειλές

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.