Το σχόλιο της ημέρας

Η αμερικανική δημοκρατική μπουνταλοσύνη, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Από ιδιοσυγκρασία, κοσμοαντίληψη και πεποιθήσεις αλλά και μεγάλη δόση αταβισμου με εξέφραζαν στις ΗΠΑ οι δημοκρατικοί. Ιδιαίτερα όταν το διακύβευμα ήταν ο Τραμπ. Όμως δυστυχώς η μπουνταλοσύνη τους στην εξωτερική πολιτική είναι αληθινά παροιμιώδης. Και ήταν πάντα. Στη Γιουγκοσλαβία, στην αραβική άνοιξη, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, στη Κριμαία, στον Ειρηνικό ωκεανό και την Αυστραλία. Τα γιαπάκια του State Department νομίζουν πως παίζουν σκάκι αλλά δεν παίζουν αυτό.

•Τώρα η Ουκρανία. Κατάφεραν να κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο χωρίς να τον κάνει. Κατα πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί. Η Ουκρανία δεν πρόκειται να μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ. Οι προμήθειες όπλων θα σταματήσουν. Ο Ζελενσκυ πολύ σύντομα θα επιστρέψει στα καμαρίνια των τηλεοπτικών εκπομπών. Οι Ρωσικοί θύλακες θα μείνουν ανέγγιχτοι. Η νέα αρχιτεκτονική της ρωσικής επικυριαρχίας στον πρώην σοβιετικό χώρο και ευρύτερα έχει ήδη επιτευχθεί. Και το χειρότερο. Οι Αμερικανοί κατόρθωσαν το ακατόρθωτο. Και να συνασπίσουν στενότερα κάθε πρόβλεψης την Ρωσία με τη Κίνα και να ρηγματώσουν την Ευρώπη μέσω Ειρηνικού αλλά και στο προκείμενο. Την καλούν να συμπράξει σε κυρώσεις που πρώτα βλάπτουν την ίδια με ενεργειακό χάος. Πόσο μπουνταλάδες.

Και στο τέλος θα εμφανιστεί και ο Πούτιν γαλαντόμος και ειρηνιστής. Το μόνο που φοβάται είναι μήπως η κρίση πειράξει τους ολιγάρχες που τον στηρίζουν. Visit Ukraine είναι το μήνυμα του Ουκρανικού ΕΟΤ.

•Στο ελληνικό ΥΠΕΞ αξίζουν εύσημα για τις επιλογές του. Η επίσκεψη Δένδια στην Μαριουπολη και η προσεκτική δήλωση του υπογράμμισε προς όλους την παρουσία των Ελλήνων και ότι η Ελλάδα αξιώνει την ασφάλεια τους. Η επίσκεψη που επίκειται στη Μόσχα θα δείξει πως η Ελλάδα ανήκει στο δυτικό κόσμο αλλά ακούει με προσοχή τις «ρωσικές ανησυχίες». Τι άλλο να κάνει; όταν ένας πόλεμος θα κάνει τις τιμές των αγαθών και της ενέργειας απλησίαστες μέχρι οι Αμερικανοί να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει όταν οι απειλές είναι τζούφιες.

SHARE
RELATED POSTS
Το σχόλιο της ημέρας: οι Δικηγόροι τα Πειραματόζωα, του Πάνου Μπιτσαξή
Κοινοτοπίες για τις συμμορίες νέων, του Πάνου Μπιτσαξή
Οι απαράδεκτοι, του Αλέξανδρου Κανταρτζή (Μπέμπης)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.