Ανοιχτή πόρτα

Η «αλήθεια» και οι ελέφαντες στο Βερολίνο, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

.Χαλαρά σήμερα δεν έχω δίκη και θα πάω γραφείο αργότερα.Ξύπνησα με φιλοσοφικές διαθέσεις και χαζεύω τα sites.Βλεπω τη φάτσα του δολοφόνου και δεν διαβάζω τα υπόλοιπα.Φρικαρω άγρια με τον τύπο.Μου αρκεί η φάτσα του.Μια ακόμα φρίκη.Ένα κραυγαλέο «μάτσο»,αδίστακτο.Ξέρω πολύ καλά τι θα υποστηρίξει.Λυπάται,μετανοεί,τον τύφλωσε ο έρωτας ,είναι ψυχακιας.Φρίκη ξανά.Η δίκη θα έχει εκ των πραγμάτων προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.Ισόβια κάθειρξη.Κατι σαν τελετουργία του κρατους δικαίου.Γιατί ουδεμία ποινή άνευ δίκης.Αυτό ειναι το ευαγγέλιο της δουλειάς μας.

•Είναι αυτό που ο θεωρητικός λόγος των δασκάλων μας στο πανεπιστήμιο αποτύπωνε με την στερεοτυπια «βαθειά αποξένωση προς τις επιταγές του δικαίου».Το πως η κατάσταση αυτή επηρεάζει η δεν επηρεαζει , κατα γενικό κανόνα , με ελάχιστες εξαιρέσεις, την τεχνική θεώρηση του καταλογισμού και το λεγόμενο «άλλως δυνασθαι πράττειν». Πολύ οριακά μπαίνει έστω και στη συζήτηση τέτοιων πτυχών ένα Δικαστήριο. Ελάτε ολοκληρώστε κ.συνήγορε. Φυσικά ο συνηγορος θα επιτελέσει το έργο του. Αυτό οφείλει. Μην πυροβολείτε το συνήγορο. Είναι αυτή «η παράδοξη κατάκτηση του πολιτισμού» όπως το έγραφε ο Γ.Α Μαγκακης.

•Στις δίκες αναζητείται η «αλήθεια».Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που κάνω όταν πρόκειται να προσλάβω ένα νέο/α φερέλπιδα συνεργάτη μου.Τι είναι «αλήθεια» τον ρωτώ.Με κοιτούν παράξενα. Τι μας λέει αυτός ο εξυπνακιας; Σπάνια παίρνω την επιθυμητή απάντηση. Αλήθεια στις δίκες είναι ό,τι αποδεικνύεται τους λέω. Αν δεν αποδεικνύεται δεν είναι αλήθεια. Ναι αλλά στη ζωή; και στη ζωή σπάνια η αληθεια είναι αδιαφιλονίκητη. Συνήθως βλέπουμε διάφορες οπτικες της. Διαλέγουμε και παίρνουμε.

•Η Γερμανία επέκρινε δριμύτατα την Μποτσουάνα γιατί επέτρεψε το κυνήγι ελεφάντων και την εξαγωγη των πολύτιμων χαυλιοδόντων.Φονοι των συμπαθών υπάρξεων.Αληθής η κατηγορία;αληθέστατη.Όμως ο οργιλος πριεδρος της Μποτσουάνα αντέτεινε.Έχουμε το μεγαλύτερο στο κόσμο πληθυσμό ελεφάντων.130.000 ζώα.Η συνύπαρξη ειναι πολύ δυσκολη. Πάμπτωχοι αγρότες σε απόγνωση γιατί εφορμούν στις καλλιέργειες. Πεινούν. Αληθες; αληθες δυστυχώς. Η λύση δεν εξαρτάται κυρίως από τη Μποτσουάνα αλλά από την παγκοσμιότητα.

•Επομένως προσέθεσε ο πρόεδρος χαρίζουμε στη Γερμανία 20000 ελέφαντες να κατοικήσουν στο Βερολίνο και να τους προστατεύσει η γερμανική κυβέρνηση.

Ωπ.Μείζων αμηχανία. Δεν έχουμε επίσημη πρόταση είπε αιφνιδιασμενος ο Γερμανός αρμόδιος. Μια νέα «αλήθεια» ξεπρόβαλε. 20.000 ελέφαντες στο Βερολίνο;

•Εντάξει ρεπω προς τη σοφιστεία. Είναι η πνευματική μου ασκηση. Έγκλημα και τιμωρια. Σε τετοια φρίκη περιφρόνησης της ζωής δεν χωράει άλλη προσέγγιση. Τιμωρία. Και ενίσχυση των προληπτικών μηχανισμών. Να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε την εκπαίδευση στην αυτοπροστασια. Δύσκολο αλλά επιβεβλημενο μακροπρόθεσμα. Πληθαινουν οι ψυχακηδες που κυκλοφορουν ανάμεσα μας.

SHARE
RELATED POSTS
Όταν η Ιστορία αποτυγχάνει να διδάξει, του Βασίλη Αικατερίνη
29 Δεκέμβρη, λοιπόν, και πριν από 54 χρόνια…, του Φιλήμονα Ρούσσου
Σκίτσα εξ Αμερικής-Χριστούγεννα: “Santa Claus you’re FIRED!”*, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.