Υγεία

Η άνοιξη στο τραπέζι μας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

Ανοιξιάτικα φρούτα και μας προσκαλούν να τα απολαύσουμε, θωρακίζοντας τον οργανισμό μας και διατηρώντας τη γραμμή μας!

Ακτινίδιο. Με περιεκτικότητά σε βιταμίνη C μεγαλύτερη από κάθε άλλο φρούτο. Καταναλώνεται σχετικά άμεσα μετά την κοπή του γιατί η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη. Περιέχει και κάλιο, που συμβάλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης αλλά και μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες που βοηθούν το έντερο.  Οι βιταμίνες Α και Ε, του ακτινίδιου έχουν  αντιοξειδωτική δράση ενώ τα μικρά μαύρα σπόρια του είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, που προστατεύουν την καρδιά.

Βανίλια. Εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη Α, καλή πηγή βιταμίνης C, με ωφέλιμες φυτικές ίνες, φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει   σημαντικές ποσότητες καλίου και σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου. Φρούτα, με χρώμα τους από  μωβ έως σκούρο κόκκινο, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Γκρέιπφρουτ. Μην το απορρίψετε για την ξινόπικρη γεύση του αλλά αναμίξτε το με πορτοκάλι. Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά ουσίες. Περιέχει βιταμίνη Α και λυκοπένιο που βοηθά το πεπτικό συστήματος και όχι μόνο.

Κεράσι. Με πολλά μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες,  πλούσιο σε βιταμίνες Α,  C, Β αλλά και κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Οι φυτοστερόλες του, μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα: ο χυμός από κεράσια εμποδίζει το σχηματισμό πλάκας στα δόντια. Τα φλαβονοειδή του συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου ενώ έχει καθαρτική και υπακτική δράση, λόγω των φυτικών ινών και των οργανικών οξέων του. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικό β-καροτένιο και ανθοκυανίνες.

ΦράουλαΥψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες C και  Α,  αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις. Πλούσια σε λουτεΐνη και καροτενοειδή, προστατεύει δέρμα και  μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία. Περιέχει κάλιο και μαγνήσιο που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και φολικό οξύ, που βοηθά τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, προστατεύοντας παράλληλα  το αγγειακό σύστημα. Καλό ξέπλυμα με δροσερό νερό!

Βερίκοκο. Με ελάχιστες θερμίδες, πλούσιο σε βιταμίνη Α, συμβάλει στην καλή όραση, στο σχηματισμό νέων κυττάρων και στην καλή υγεία του δέρματος ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά σε  λοιμώξεις  μύτης,  φάρυγγα και πνευμόνων. Πλούσιο σε φολλικό οξύ και βιταμίνη Β6, τονώνει το αιμοποιητικό σύστημα.

Σμέουρο. Με λίγες θερμίδες και λιπαρά αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες. Με βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ,  μαγγάνιο – που  ενισχύει τα οστά- σίδηρο, χαλκό και μαγνήσιο. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα με βραδύ ρυθμό. Πλούσιο και στο φλαβονοειδές ανθοκυανίνη. Οι φυτικές ίνες του, αυξάνουν τον κορεσμό γιατί απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, άρα ενδείκνυνται για την απώλεια κιλών. 

Κορόμηλα: Προστατεύουν καρδιά και μάτια, έχουν αντιγηραντική δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Μούσμουλα: Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γιατί  περιέχουν πηκτίνη αλλά και αντιοξειδωτική βιταμίνη Α που προστατεύει  από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας. Ρυθμίζουν την  αρτηριακή πίεση χάρη στο κάλιό τους και διατηρούν το νάτριο σε κατάλληλα επίπεδα.

Αχλάδι: Υποαλλεργικό: ιδανικό για βρέφη, ή για αλλεργικούς. Με  βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλικό οξύ και νιασίνη. Τα αντιοξειδωτικά του, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και προστατεύουν από το   εγκεφαλικό επεισόδιο.

Νεκταρίνι. Πλούσιο σε κάλιο που ενισχύει το νευρικό σύστημα και  βιταμίνη Ε με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.  Προστατεύει καρδιά και πνεύμονες, επουλώνει τα τραύματα και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Και τα ανοιξιάτικα λαχανικά…

Πλούσια σε βιταμίνη C και φολικό οξύ, συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών που σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις. Πείτε λοιπόν ναι σε:

Μπρόκολο. Καταπραΰνει τα αλλεργικά συμπτώματα και ξεμπλοκάρει τα βουλωμένα ιγμόρεια

Λαχανίδα. Πλούσια σε καροτενοειδή και  χρωστικές ουσίες που  καταπολεμούν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Σέσκουλα. Ανακουφίζουν από την αλλεργική ρινίτιδα.

Τσουκνίδα. Περιέχει ισταμίνη, χημική ουσία που παράγει το σώμα κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, οπότε αυξάνει την ανοχή μας.

Κρεμμύδι και σκόρδο. Με κερκετίνη, που  λειτουργεί σαν αντιισταμινικό.

SHARE
RELATED POSTS
Πώς αντιμετωπίζουμε τα ανθρώπινα παράσιτα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Καρκίνος του μαστού: Η ψυχολογία, το σεξ, η σχέση, της Μαρίνας Μόσχα
Μπρόκολο: το super λαχανικό, της Ειρήνης Χαρτερού

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.