Πόρτα στην Πολιτική

Ελληνική εξωτερική πολιτική και Ομογένεια, του Αντώνη Η. Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, τέως Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Στην σχεδόν εβδομάδα που πέρασε από την συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη, έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες ως προς το αποτέλεσμά της. Στο μεγαλύτερο βαθμό αυτές εξυπηρετούν διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες.

Ας δούμε λοιπόν, και με την ψυχραιμία που κάνει δυνατή η διέλευση του χρόνου, τι πραγματικά έγινε.

Αν κάποιος υποκριτικά ή από άγνοια περίμενε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα έλυνε διά μαγείας τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία, τότε θα πρέπει να έχει απογοητευτεί. Τέτοιες λύσεις δεν υπάρχουν.

Αν όμως κάποιος έβλεπε την συνάντηση αυτή ως μια ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας προσωπικής επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο, αν την έβλεπε ως μια ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να μεταφέρει απευθείας στον κ. Τραμπ την ανησυχία του για την απρόβλεπτη πολιτική της Τουρκίας και να του μεταφέρει την αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του, τότε η επίσκεψη πρέπει να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά χρήσιμη και επιτυχής.

Κατά την διάρκεια των δηλώσεών τους στους δημοσιογράφους καλύφθηκαν αρκετά θέματα. Ξεχωρίζουν οι επανειλημμένες αναφορές του κ. Μητσοτάκη στην προκλητικότητα του Ερντογάν, οι αναφορές του κ. Τραμπ στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και η αναγνώριση από τον Πρόεδρο του σημαντικού ρόλου της Ομογένειας στη διαμόρφωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός «σφυροκόπησε» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο θέμα της Τουρκίας. Άσχετα που ο Τραμπ δεν δεσμεύτηκε. Αλλά το μήνυμα εδόθη.

Πέρα από αυτό ο Μητσοτάκης, κατά την γνώμη μου, χάραξε και ανακοίνωσε μια νέα, εθνικά σωστή στρατηγική στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αμερική «έχει έναν σύμμαχο αξιόπιστο και προβλέψιμο σε μια περίπλοκη περιοχή του Κόσμου».

Και: «Πάντα μπορείτε να υπολογίζετε σ’ εμάς – Οι ΗΠΑ μπορούν πάντα να στηρίζονται στην Ελλάδα σαν έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο σύμμαχο».

Στο οποίο ο Τραμπ απάντησε: «Το εκτιμούμε».

Η αναφορά του Μητσοτάκη αποτελούσε μια μομφή κατά του αναξιόπιστου και απρόβλεπτου Ερντογάν.

Αλλά πήγαινε πιο μακριά από αυτό:

Στις δεκαετίες της αχαλίνωτης δημαγωγίας που πέρασε η Ελλάδα εμπεδώθηκε η θεωρία της δήθεν εξυπηρέτησης των συμφερόντων της χώρας διά μέσου μιας απρόβλεπτης εξωτερικής πολιτικής, μιας πολιτικής μικροεκβιασμού, που πατούσε και στην Δύση και στην Ανατολή.

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωσε ότι «ανήκομεν εις την Δύσιν» θεωρήθηκε περίπου ως προδοσία.

Η αλήθεια είναι -και την αλήθεια αυτή την δίδαξε και εφάρμοσε πρώτος ο Ελευθέριος Βενιζέλος- ότι η εξωτερική πολιτική για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που αποδίδει τα μέγιστα, είναι αυτή των σταθερών συμμαχιών.

Ενώ αυτό δεν εμποδίζει μια χώρα να διαφωνήσει και να διεκδικήσει με δυναμισμό και πάθος τα δίκαιά της, η έλλειψη αξιοπιστίας και προβλεψιμότητας, που γίνεται για πολιτικούς λόγους, ενεργεί αρνητικά στην εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος από τις μεγάλες δυνάμεις.

H θεωρία ότι θα τους εκβιάσουμε απλά δεν στέκει. Οι μεγάλες δυνάμεις διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμα πιο αδύνατη η σχετική δύναμη μιας χώρας όπως η Ελλάδα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του Ερντογάν:

O Τούρκος Πρόεδρος με τα παιχνίδια που παίζει έχει χάσει την αξιοπιστία του με την Αμερική. Εχει γίνει απρόβλεπτος.

Μπορεί αυτό να «πουλά» στο εσωτερικό. Στο εξωτερικό όμως απομονώνεται όλο και περισσότερο και εκθέτει την χώρα του σε πολλούς κινδύνους.

Το δεύτερο σημείο είναι η αναφορά -και αργότερα και το tweet- του Τραμπ στην Ομογένεια.

Στο σχόλιό μου της περασμένης Δευτέρας είχα πει πως το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ξεκινούσε την επίσκεψή του από την Ομογένεια του Τάρπον Σπρινγκς τον ενδυνάμωνε πολιτικά απέναντι στον κ. Τραμπ γιατί θα «βαφτιζόταν στην κολυμπήθρα της υποστήριξης των Ελληνοαμερικανών» ψηφοφόρων.

Αυτό και έγινε:

«Έχουμε», δήλωσε ο κ. Τραμπ παρόντος του Πρωθυπουργού, «έναν καταπληκτικό ελληνικό πληθυσμό – περισσότερους από 3 εκατομμύρια. Είναι καταπληκτικό. Νομίζω ότι γνωρίζω – Στ’ αλήθεια αισθάνομαι ότι τους ξέρω τους περισσότερους από αυτούς. Νομίζω τους γνωρίζω όλους, αν το σκεφτείς καλά. Είναι ένας καταπληκτικός πληθυσμός στις ΗΠΑ».

Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει αυτήν την αναφορά του Προέδρου.

Ανάλογες αναφορές έκανε και ο αντιπρόεδρος Πενς στην μεγαλοπρεπή δεξίωση προς τιμήν του Μητσοτάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι η Ομογένεια είναι πάντα ο «μεγάλος ελέφαντας» σε κάθε τι που έχει σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Κι ας αξιοποιηθεί όπως πρέπει.

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στον έντυπο “Ε.Κ.”

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Σταύρος Θεοδωράκης από την Αρκαδία: «Να σταλούν στο Ευρωκοινοβούλιο σοβαροί άνθρωποι»
Η προτροπή του Σουλτάνου, του Γιώργου Σαράφογλου
Παντέρμη δημοκρατική Τουρκία, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.