Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Εκκενώστε άμεσα τη Μόρια – Ο κίνδυνος για πανδημία είναι προ των πυλών, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

 

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Έχει περάσει ένας αιώνας από τη φονική πανδημία της ισπανικής γρίπης, η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα να προσβάλει το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού προκαλώντας περίπου 50 εκατ. θανάτους, το τριπλάσιο, δηλαδή, αυτών που προκάλεσε η παγκόσμια στρατιωτική σύγκρουση.. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάτι που να εμποδίσει τον ιό να ξαναγίνει φονικός, εφόσον ο ιός της γρίπης είναι «ασταθής», αλλάζει δηλαδή κάθε χρόνο και το μόνο που χρειάζεται είναι μια νέα άγνωστη μεγάλη μετάλλαξη για να φέρει ξανά τον όλεθρο στον πλανήτη. Και σε μια τέτοια περίπτωση, η σύγχρονη Ιατρική δεν θα μπορούσε να μας προσφέρει επαρκή προστασία αφού παρά τα άλματα που έχουν γίνει δεν θα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά τον αριθμό των θυμάτων μιας πανδημίας παρόμοιας με εκείνη του 1918.

Ας καταλάβουμε όλοι πως ο ιός της γρίπης είναι πολύ ασταθής, άρα αλλάζει λίγο από τη μια χρονιά στην άλλη, γι’ αυτό και το εμβόλιο πρέπει να τροποποιείται κάθε χρόνο έτσι ώστε να προφυλάξει από ορισμένους μόνον ιούς της γρίπης αλλά όχι από όλους. Μάλιστα ο δρ Τζόναθαν Κουίκ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας, έχει επισημάνει ότι ο ιός της γρίπης είναι «ο πιο διαβολικός, ταχύτερα αναπτυσσόμενος και δυσκολότερο να ελεγχθεί ιογενής δολοφόνος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα». Και προειδοποίησε για τον κίνδυνο λοιμού, κατάρρευσης των ενεργειακών συστημάτων και κλυδωνισμού της παγκόσμιας οικονομίας σε περίπτωση μιας νέας πανδημίας γρίπης.Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και θα μπορούσε να συμβεί αύριο». Για αυτό και όλα τα μέτρα και όλος ο αγώνας που γίνεται πλέον για τον νέο κοροναιό που απέκτησε και όνομα «Covid-19» είναι ένας αγώνας δρόμου ώστε να αποφύγουμε μια νέα ανάλογη πανδημία. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε κατά την καθημερινή πλέον ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, ζητώντας “από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακολουθώντας μια στρατηγική περιορισμού”.

Αυτά είναι γνωστά, όλοι μας λίγο πολύ τα παρακολουθούμε καθημερινά.
Αυτό που ΔΕΝ έγινε καθόλου γνωστό (ιδιαίτερα στους Έλληνες), είναι το πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian, σύμφωνα με το οποίο η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητεί να απομακρυνθούν άμεσα από τη Μόρια οικογένειες και ασθενείς “ανησυχώντας” , καθώς οι συνθήκες διαμονής είναι άθλιες και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν θανατηφόρες ασθένειες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Στο δημοσίευμα υπάρχει η μαρτυρία της Δρ Χάνα Ποσπισίλοβα, που είναι μια από τους εθελοντές γιατρούς στην Λέσβο. Η εθελόντρια γιατρός, μιλώντας στον Guardian, δήλωσε ότι ανησυχεί, καθώς η αδυναμία τους να θεραπεύσουν βαριά άρρωστους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

«Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά, τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει! Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους, τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!».

Η γιατρός τονίζει ότι αυτές οι καταστάσεις θα οδηγήσουν σε πανδημία. “Άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα να μένουν σε τέντες βρεγμένες από την υγρασία και τις βροχές του χειμώνα….Τους δίνουμε αντιβιοτικά αλλά ο βήχας δεν υποχωρεί ούτε και ο πυρετός. Αν διαβάσετε για την ισπανική Γρίπη έτσι ακριβώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους το 1918! Και τότε οι άνθρωποι είχαν μια ιογενή λοίμωξη που έγινε βακτηριακή και τους σκότωσε», σημειώνει η γιατρός.

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να σχεδιάζει επί χάρτου ανοιγοκλειόμενες δομές επί επιταγμένων εδαφών καλό θα ήταν να ρίξει όλο της το βάρος ώστε να αδειάσει η Μόρια και να αποφευχθεί ένας όλεθρος που θα εξαφάνιζε όχι μόνο τον ασήμαντο αριθμό των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων αλλά και ολόκληρης της οικουμένης. Το προσφυγικό μπορεί – εύκολα – να στοιχίσει πολλά περισσότερα απ’ όσα έχουν μετρήσει με τα κομπιουτεράκια τους οι καρακλοκένταυροι ιθύνοντες της ΕΕ…

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Happy Türkiye Day🦃 and Thanksgiving! – Χαρούμενη Ημέρα των Ευχαριστιών🍁, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Ο άγραφος νόμος του διαδικτύου, του Ηλία Καραβόλια
Με δικαίωσε η Δικαιοσύνη. Παράσημο η δίωξή μου για την αναγνώριση των έντιμων αγώνων μου, του Μιχάλη Καρχιμάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.