Πόρτα στην Ιστορία Πρόσωπα - Αφιερώματα

Βέμπο αθάνατη!, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Σπουδαία ημέρα η 28η Οκτωβρίου, επέτειος ηρωικών πράξεων, επέτειος ελληνικού ΕΠΟΥΣ! Η ταπεινότητά μου, πρόσφερε στον αγώνα ένα πατέρα, που γύρισε τραυματίας και μάλιστα ποδαρόδρομο φορώντας δύο αριστερές αρβύλες, από το Αργυρόκαστρο ως τα Γιάννενα. Όπου τρύπωσε μισοπεθαμένος σε νοσοκομειακό καμιόνι που τον έφερε στον Πειραιά. Χρόνια μετά, μέρα σαν την σημερινή τον έβλεπα να δακρύζει ακούγοντας την Βέμπο στα τραγούδια του αγώνα από το κρατικό ραδιόφωνο.

«Παιδιά της Ελλάδος παιδιά
που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά
παιδιά στη γλυκιά Παναγιά
προσευχόμαστε όλες, νάρθετε ξανά

με της νίκης τα κλαδιά
σας προσμένουμε παιδιά».

Η Σοφία Βέμπο δίκαια χαρακτηρίστηκε «τραγουδίστρια της νίκης». Κι’ αυτό γιατί ήταν η μοναδική εκείνη την εποχή που μπορούσε να αποδώσει τα τραγούδια του αγώνα και να εμψυχώσει τους στρατευμένους που έδιναν την άνιση μάχη.

Η φωνή της Βέμπο γέμιζε το σπιτικό μου κάθε 28η Οκτωβρίου, κάτι που δεν σταμάτησε με το που αποχώρησε για το τελευταίο ταξίδι ο πατέρας. Με την Βέμπο γιορτάζω την επέτειο, η φωνή της οποίας θεωρώ πως ήταν δώρο Θεού εκείνη την ζόρικη εποχή για τον ελληνισμό, σταλμένη να εμψυχώσει και να ενώσει ένα ολόκληρο έθνος. Δέκα χρόνια μετά την επέτειο του’ 40, οι Αμερικάνοι –μέσω απόφασης του ΟΗΕ- ενεπλάκησαν σε πόλεμο με την Β. Κορέα, φροντίζοντας μάλιστα να αποκτήσουν άλλοθι, αφού δέχτηκαν κι’ από άλλες χώρες να στείλουν δυνάμεις. Κι’ όταν αυτός ο πόλεμος είχε αρχίσει να δυσκολεύει (αν και τελικά ο στρατηγός Μακάρθουρ σάρωσε την κομμουνιστική Βόρειο Κορέα διαθέτοντας περισσότερες δυνάμεις), κρίθηκε σκόπιμο να σταλεί από την πατρίδα η πιο κατάλληλη εμψυχώτρια φαντάρων εκείνης της εποχής, που άκουγε στο όνομα Μέρυλιν Μονρόε. Ένα θηλυκό σύμβολο του σεξ, την φωτογραφία της οποίας είχαν στο πορτοφόλι τους οι Αμερικανοί στρατιώτες. Η Μέρυλιν, αν και συναχωμένη από μια αναπάντεχη πούντα, τραγούδησε –για την ακρίβεια νιαούρισε- ενώπιον χιλιάδων φαντάρων χαρίζοντας το λίκνισμα των υπέροχων γοφών της. Διέθετε θα έλεγα όλο το πακέτο για τον ρόλο της, εκτός μιας λεπτομέρειας που εκείνη δεν είχε, αλλά περίσσευε στην δική μας Σοφία Βέμπο: την ψυχή!

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Λούης Σορωνιάτης: ο διεθνής, της Τζίνας Δαβιλά
Κάποιοι γιόρταζαν και στην Κατοχή…, του Νίκου Βασιλειάδη
Το Έθιμο αναβιώνει από το 1957 από την οικογένεια Σ. Καρίπη, του Τέρη Χατζηιωάννου (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μ.Π. Ρόδου)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.