Υγεία

Από τη θάλασσα στο τραπέζι μας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το καλοκαίρι απολαμβάνουμε τις θαλασσινές λιχουδιές, περισσότερο από κάθε άλλη. Για να αποφύγουμε όμως τις διατροφικές περιπέτειες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Για να φάμε πραγματικά φρέσκο ψάρι, χωρίς να επαφιέμεθα στην… φιλαλήθεια του καταστηματάρχη του ουζερί ή της ταβέρνας, ας είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας. Αντί λοιπόν να υποδείξουμε από τον κατάλογο το ψάρι της αρεσκείας μας, ας επισκεφθούμε την κουζίνα ή ας ρωτήσουμε τί έχει φέρει το καΐκι. Κάθε ψάρι έχει την εποχή του!
Αν επιλέξουμε να μαγειρέψουμε στο σπίτι μαλάκια ή όστρακα πρέπει:

Οι συσκευασίες των κατεψυγμένων να μην είναι παραμορφωμένες.

Όταν ξεπαγώσουν να μην έχουν δυσάρεστη μυρωδιά.

Ναι στα ψητά ψάρια: είναι προτιμότερα από τα τηγανητά τα οποία έχουν περισσότερες θερμίδες και «βαραίνουν» το στομάχι.

Τα οστρακοειδή να είναι καλά κλεισμένα στις συσκευασίες τους.

Μύδια, στρείδια, αχινοί, κυδώνια, γυαλιστερές να μυρίζουν ιώδιο της θάλασσας.

Πριν αγοράσετε κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, που σημαίνει ότι μέσα υπάρχει σάρκα και νερό.

Μην καταναλώσετε όσα δεν ανοίξουν με το ψήσιμο ή το βράσιμο.

Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί, είναι πιο ευαίσθητα στη συντήρησή τους.

Όταν είναι φρέσκα, έχουν ζωηρό χρώμα και είναι γυαλιστερά με ελαφρώς «πεταχτά» μάτια. Όταν τα πιέσετε λίγο, δεν μένει βαθούλωμα από το δάχτυλό στο σώμα τους.

Αν δεν αισθάνεσθε βέβαιοι ότι θα επιλέξετε σωστά προτιμήστε τα κατεψυγμένα αν και είναι πλούσια σε χοληστερόλη.

Αν θα καταναλώσετε ωμά όστρακα, να είναι πάντα κλειστά ή να κλείσουν αμέσως όταν τα χτυπήσετε ελαφρά. Τα πλένετε σχολαστικά, αλλάζοντας αρκετές φορές το νερό και ξύνετε το κέλυφος, αν έχουν πάνω ξένα σώματα.

Αν τα ωμά όστρακα δεν αντιδράσουν στο λεμόνι, μην τα τρώτε!

Από τα μύδια τραβήξτε απότομα το «γένι» τους που εξέχει από το όστρακο.

Διατηρείστε τα στο ψυγείο μέσα σε βρεγμένη πετσέτα έως και τρεις ημέρες, ανάλογα με το είδος τους και πόσο φρέσκα είναι.

Κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες και στρείδια, τα αφήνετε αρκετή ώρα σε λεκάνη με νερό για ν’ αποβάλλουν την άμμο που κρύβουν μέσα τους.

Στις γαρίδες, αποκολλούμε το κεφάλι από το σώμα. Κρατάμε το σώμα της γαρίδας με τα πόδια προς το μέρος μας και «σκίζουμε» το κέλυφος. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη σάρκα. Με ένα μαχαιράκι, κάνουμε μια τομή στην ράχη για να εμφανιστεί το μαύρο εντεράκι το οποίο αφαιρούμε απαλά.

Στο χταπόδι, μ’ ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε μια τομή μεταξύ κουκούλας και πλοκάμων. Αναποδογυρίζουμε την κουκούλα και την αδειάζουμε από εντόσθια και μελάνι. Στο σημείο που ενώνεται η κουκούλα με τα πλοκάμια βρίσκεται το στόμα, το οποίο αφαιρούμε με προσοχή.

Θαλασσινά στην εποχή τους!

Για να ξέρετε πότε να ζητήσετε και να…πληρώσετε φρέσκο καλαμάρι αλλά και πότε οι γαρίδες είναι στην εποχή τους και δεν είναι κατεψυγμένες, πληροφορηθείτε τους μήνες παραγωγής τους.

Ιανουάριος-Μάρτιος: καλαμάρι, χταπόδι, μύδια, στρείδια, θράψαλο, γαρίδα, καραβίδα, αχινοί

Απρίλιος-Ιούνιος: αστακός, γαρίδα, καλαμάρι, καραβίδα, μύδια, στρείδια, χταπόδι, σουπιά

Ιούλιος-Σεπτέμβριος: αστακός, γαρίδα, σουπιά, μύδια

Οκτώβριος-Δεκέμβριος: χταπόδι, καλαμάρι, θράψαλο, στρείδια.

Τα φρέσκα θαλασσινά χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα για να μη σκληρύνουν και γίνουν… λαστιχωτά. Ιδιαίτερα για τα οστρακοειδή χρειάζονται λίγα λεπτά.

Γιατί είναι ωφέλιμα;

Τα θαλασσινά ωφελούν τον οργανισμό λειτουργώντας προστατευτικά σε σειρά παθήσεων ενώ τον εμπλουτίζουν με πολύτιμα συστατικά.

Ωφελούν την καρδιά: Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 οξέα λιπαρά: άρα προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα.

Κάνουν καλό στην όραση: το οφείλουν στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενώ η ρετινόλη, μορφή βιταμίνης Α, ενισχύει την νυχτερινή όραση.

Πολύτιμα συστατικά: ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Το ιώδιο συμβάλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα ενώ σελήνιο προστατεύει από τον καρκίνο. Ψάρια και οστρακοειδή είναι επίσης εξαιρετικές πηγές βιταμινών Α και D.

Καταπολεμούν και προλαμβάνουν το άσθμα.

Ενάντια στην κατάθλιψη! Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Ενισχύουν τη μνήμη: προστατεύουν από την άνοια και βελτιώνουν τη μνήμη αλλά και την συγκέντρωση των παιδιών, χάρη στα θαυματουργά ωμέγα τρία λιπαρά.

Προστατεύουν το έντερο: το ιχθυέλαιο προστατεύει το έντερο και δρα προληπτικά σε φουσκώματα και διάφορες παθήσεις.

Προστατεύουν το δέρμα: είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, που αποτελεί βασικό συστατικό του κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο, και καρκίνο του εντέρου και του προστάτη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι μυστικές δυνάμεις του παντζαριού!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Είναι αλήθεια ότι τα φύκια ωφελούν τον οργανισμό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.