Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Αναγκαστική προσγείωση, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Όταν το αεροπλάνο παρουσιάσει, εν πτήσει, μηχανική βλάβη και ο κυβερνήτης έχει δυνατότητα πλοήγησης η επιλογή είναι μονόδρομος. Η αναγκαστική προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Είναι το απλό πρωτόκολλο του ελεγχόμενου κινδύνου. Το πρωτόκολλο του ανεξέλεγκτου κινδύνου είναι πολυπλοκότερο…αλλά ας το αφήσουμε. Όλο το θέμα είναι να μη φτάσουμε εκεί. Σήμερα για πρώτη φορά από τη νίκη της ΝΔ, ω του θαύματος, η Καθημερινή, το Βήμα και το …Ντοκουμέντο συγκλίνουν δημοσιογραφικά στο ίδιο συμπέρασμα. Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή κάποιο πρωτόκολλο ελεγχόμενου ακόμα κινδύνου λίγο πριν αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε πρωτόκολλο ανεξέλεγκτου κινδύνου. Προφανώς η φρασεολογία και το ύφος των εφημερίδων διαφέρει πολύ. Η ουσία όμως είναι αυτή. ‘Αργησαν και οι τρεις εφημερίδες. Έπρεπε να το διαλαλούν και οι πέτρες για να το αντιληφθούν. Το μόνο «καλό» είναι πως όσοι επιμέναμε από τον Απρίλιο να διαφωνούμε με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, άλλοτε ήπια , άλλοτε έντονα, άλλοτε σχεδόν προκλητικά δεν θα θεωρούμε εαυτούς τρελούς του χωριού. Γιατί εγώ τουλάχιστον το είχα αισθανθεί στο πετσί μου. “Μα τι γράφεις” μου έλεγαν φίλοι και γνωστοί. ” Έχε εμπιστοσύνη ξέρουν τι κάνουν”, μου έλεγαν. “Θα πεινάσει ο κόσμος”. “Καμιά εμπιστοσύνη” απαντούσα. “Θα πεινάσει ο κόσμος με αυτά που κάνουν”. Υπενθύμιζα και τον Τάλεμπ. Η μέγιστη καταστροφή επέρχεται όταν έχει δημιουργηθεί η μέγιστη εμπιστοσύνη. Το success story το οποίο ήταν απολύτως αληθινό και αξιοθαύμαστο δημιούργησε τη μέγιστη εμπιστοσύνη. Έκαναν ό,τι αντίθετο με τη λογική ανάλυση για να φτάνουμε σήμερα στην ολική κατάρρευση της εμπιστοσύνης. Η ανάκτηση της είναι δυστυχώς πολύ δύσκολη υπόθεση.Ένας ένας οι επιστήμονες καταγράφουν τις διαφωνίες που είχαν και παραπέμπουν στις πολιτικές αποφάσεις. Και τώρα;

•Όταν μια συνταγή λειτουργεί, δεν την αλλάζεις. Στις 13 Μαρτίου  2020, δυο μέρες πριν το lock down είχαμε 190 κρούσματα και 5 διασωληνωμένους. Σήμερα έχουμε 260 κρούσματα και 30 διασωληνωμένους. Δεν χρειάζεται υψηλή φιλοσοφία. Απαιτείται άμεσα ένα νέο lock down τουλάχιστο 3 εβδομάδων. Ίσως όχι σε όλη την Ελλάδα, σίγουρα όμως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όποιοι λένε για την οικονομία, ας σκεφτούν. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία με πανδημία και εκατόμβες. Δεν γίνεται. Τόσο απλά. Πρέπει να κλείσουμε για λίγο πριν αυτό αναγκαστικά γίνει για μεγάλο και καταστροφικό διάστημα. Θα λειτουργήσει και εκπαιδευτικά προς όλους μας.  Θα γίνει αντιληπτό πως οι ανοησίες πληρώνονται. Η οικονομία δεν θα πάθει τίποτα για 20 μέρες. Όποιος λέει το αντίθετο απλά υπερβάλλει. Η οικονομία θα καταρρεύσει αν πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Να κάνουμε θυσίες για τα σχολεία, το κατανοώ. Αλλά να διακινδυνεύσουμε τα πάντα για το τίποτα δεν το καταλαβαίνω.

•Η κυβέρνηση οφείλει στους πολίτες να κάνει ενδελεχή και πλήρη αυτοκριτική και να αναλάβει τη πολιτική ευθύνη. Να μην κρύβεται πίσω από δήθεν εισηγήσεις. Οφείλει επίσης να μας ενημερώνει καθημερινά για τη πραγματική κατάσταση. Γιατι παρά τις καλές προθέσεις έχω την αίσθηση ότι έχει αρχίσει να χάνεται και ο λογαριασμός. Η πολιτική προστασία κάνει ό,τι μπορεί αλλά έχει φτάσει στα όρια της.

•Η σύσκεψη για την εξωτερική πολιτική μπορεί να μην είναι αναγκαία. Η σύσκεψη και η συναίνεση για την αποτροπή της επερχόμενης λαίλαπας είναι αναγκαία. Αν υπάρχει κάτι που αποτελεί «μείζον εθνικό θέμα» είναι αυτό και μόνο.

•Θαρσεῖν χρή, κ.Πρωθυπουργέ. Το ότι συμβαίνουν τα ίδια και άλλου δεν αποτελεί απάντηση. Και το Μάρτιο συνέβαιναν.

23.8.2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Εικόνα παρακμής, του Γιώργου Αρκουλή
Η εξομολόγηση του Αλέξη, του Γιώργου Σαράφογλου
Το αντιβλακικό εμβόλιο και το φεγγάρι στο πηγάδι, του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.