Υγεία

Όταν αρρωσταίνεις το φθινόπωρο…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Ατονία, πονοκέφαλος και δέκατα.  Οι ασθένειες του φθινοπώρου μάς ταλαιπωρούν. Είτε πρόκειται για ψυχοσωματικά συμπτώματα που οφείλονται στην επιστροφή στη ρουτίνα είτε για παθογόνους παράγοντες, με τους οποίους συναντηθήκαμε στις διακοπές μας…

Κακές συνθήκες υγιεινής, ακατάλληλη διατροφή στις διακοπές, «απρόσεκτη» σεξουαλική συμπεριφορά, ζώα ή έντομα με τα οποία ήρθαμε σε επαφή χωρίς να έχουμε εμβολιαστεί, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, τα οποία θα εκδηλωθούν ακόμη και έξι μήνες μετά την επιστροφή μας.

Ατονία. Αισθάνεστε μονίμως κούραση και ότι δεν έχετε καθόλου ενέργεια, την ώρα που πρέπει να «φουλάρετε» και πάλι τις μηχανές. Την προκαλούν η αλλαγή της εποχής αλλά και η άρνησή σας να επιστρέψετε στο πρόγραμμά σας. Την επιδεινώνουν οι διατροφικές ατασθαλίες του καλοκαιριού: μάλλον δεν πήρατε αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά αντίθετα φιλοδωρήσατε τον οργανισμό σας με αλκοόλ και ξενύχτια! Ώρα για διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και επαρκή ύπνο. Πείτε όχι σε προπαρασκευασμένο φαγητό, αλμυρά και πικάντικα τρόφιμα. Η  ατονία ωστόσο μπορεί να οφείλεται και σε λοιμογόνους παράγοντες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Κρυολόγημα. Αλλαγές στη θερμοκρασία, αέρας, βροχή, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κι εσείς ευάλωτοι περισσότερο από ποτέ. Θα κρυολογήσετε και θα ταλαιπωρηθείτε! Προσοχή, γιατί αν το κρυολόγημα δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, καραδοκούν βρογχίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Αϋπνία. Ώρα να ρυθμίσετε και πάλι το «ρολόι» σας με βάση τις υποχρεώσεις σας.  Δεν είναι οι περισσότερες κούπες καφέ αυτές που θα δώσουν τη λύση αλλά ο συνεπής προγραμματισμός σας. Κοιμηθείτε και ξυπνήστε καθημερινά σε συγκεκριμένη ώρα και αφήστε τη ρουτίνα να… ρυθμίσει τον οργανισμό σας.

Το…πάρτι της ζυγαριάς. Αφού ενδώσατε σε όλους τους γευστικούς… πειρασμούς που συναντήσατε το καλοκαίρι, μάλλον η ζυγαριά έχει πάρει την ανιούσα. Μην αφήσετε τα επιπλέον κιλά να κάνουν μόνιμη εγκατάσταση με τη σκέψη ότι το καλοκαίρι είναι μακριά και τα πουλόβερ σύντομα θα καλύψουν τα ίχνη της λαιμαργίας σας. Το επιπλέον βάρος παγιώνεται σε βάθος χρόνου και η απώλειά του θα είναι δυσκολότερη υπόθεση απ’ όσο φαντάζεστε: ενοχοποιείται μάλιστα για σειρά ασθενειών όπως αυξημένο σακχάρο, χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και όχι μόνο!  Έρχονται και τα Χριστούγεννα με τις λιχουδιές τους για να  δοκιμάσουν τις αντοχές σας! Ανακτήστε τη μεταβολική σας ισορροπία.

Διάρροια. Ίσως  οφείλεται σε λοιμογόνους παράγοντες με τους οποίους ήρθατε σε επαφή στις διακοπές σας, ίσως παρουσιάζετε δυσανεξία στη λακτόζη ή σας ταλαιπωρεί το σύνδρομο υπερευαίσθητου εντέρου. Αν η διάρροια δεν υποχωρήσει άμεσα και αντίθετα είναι ακατάσχετη σε συνδυασμό με πυρετό, πτώση πίεση και έμετους, πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε το γιατρό.

Εξανθήματα δέρματος. Ίσως προκλήθηκαν από τσιμπήματα εντόμων ή  μυκοβακτηριδιακές λοιμώξεις. Ο γιατρός θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Πυρετός.  Ηπατίτιδα, βακτηριδιακή εντερίτιδα, λοιμώξεις αλλά και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι πιθανό να τον προκάλεσαν. Τα τσιμπούρια, μπορούν να μεταδώσουν ιούς, βακτήρια, ρικέτσιες και παράσιτα και να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους και ζώα.  Αν ταξιδέψατε σε «ύποπτες» περιοχές, να γνωρίζετε ότι κανένα  φάρμακο δεν προσφέρει απόλυτη προστασία από την ελονοσία ενώ και τα εμβόλια για χολέρα ή τύφο δεν προστατεύουν επαρκώς. Λοιμώδη νοσήματα, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η  φυματίωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό εβδομάδες μετά την αρχική μολυσματική επαφή. Ακόμη να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού;

Και τα παιδιά αρρωσταίνουν το φθινόπωρο!

Με την επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες, οι μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με την αναπνοή και το άγγιγμα, στήνουν γιορτή!

Κρυολόγημα. Ρινική συμφόρηση, λαιμός που πονά και φτέρνισμα.  Αν και δεν υπάρχει ασφαλής πρόληψη, η ενίσχυση του οργανισμού με ισορροπημένη διατροφή και καλό ύπνο, λειτουργεί ενισχυτικά.

Γρίπη. Εξαπλώνεται με το βήχα, το φτάρνισμα και την ομιλία. Θέλει προσοχή γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.

Νοροϊός. Είναι η συνηθέστερη αιτία γαστρίτιδας και γαστρεντερίτιδας. Μολυσμένα τρόφιμα αλλά και κακή υγιεινή της τουαλέτας, επιδεινώνουν την κατάσταση. Μάθετε στο παιδί σας, να τηρεί τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής. Πλένετε προσεκτικά τα σκεύη σας και μην μαγειρεύετε αν έχετε ασθενήσει.

Οξεία ωτίτιδα. Η εξωτερική ωτίτιδα εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι από τις βουτιές σε θάλασσα και πισίνες.  Φθινόπωρο και χειμώνα είναι συχνότερη η οξεία μέση ωτίτιδα. Αν η ωτίτιδα οφείλεται σε ιούς, απαιτείται η χορήγηση αντιβίωσης, σε αντίθεση με την ωτίτιδα που οφείλεται σε βακτήρια και αντιμετωπίζεται με απλά αντιπυρετικά και αναλγητικά. Ο παιδίατρος θα δώσει τη λύση.

Βρογχιολίτιδα. Λοίμωξη των πνευμόνων που προσβάλει κυρίως τα βρέφη, δυσκολεύοντας την αναπνοή τους και προκαλώντας σε ακραία περίπτωση συμπτώματα όπως μπλάβιασμα γύρω από το στόμα και τα ακροδάκτυλα. Αν ο πυρετός συνοδεύεται από έντονη αδιαθεσία ή  δεν περνάει σε τρεις ημέρες πρέπει να ενημερώνεται ο παιδίατρος.

 

SHARE
RELATED POSTS
Όταν η υπερκόπωση χτυπά την πόρτα μας…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα μάτια μας κινδυνεύουν!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οδηγός για τη νέα σχολική χρονιά, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.