Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Ιστορία

Χιούμορ και ήθος στο Μεσολόγγι, Του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

 

Κωστής Μακρής

Ένα από τα αγαπημένα μου παιδικά αναγνώσματα (ίσως όχι και τόσο παιδικό) ήταν ένα βιβλίο με παραλειπόμενα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Νομίζω ότι ήταν του Γιάννη Βλαχογιάννη αλλά δεν είμαι βέβαιος.

Μια από τις ιστορίες που μου έχουν εντυπωθεί στη μνήμη (και την καταθέτω εδώ όπως τη θυμάμαι) ήταν και αυτή:

Στην πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Τούρκους (25 Απριλίου του 1825 έως 10 Απριλίου του 1826), ήταν ένα Έλληνας πολεμιστής με πολύ δυνατή (στεντόρεια) φωνή, που τα βράδια φώναζε στις ντάπιες (πολεμίστρες) για να κρατάει σε εγρήγορση τους συμπολεμιστές του φρουρούς: «Βάρδια, αλέστα, του Κιουταχή τα γένια χέστα!».

Οι Τούρκοι ―ως μουσουλμάνοι― θεωρούσαν τα γένια τους κάτι το σχεδόν ιερό και η κραυγή τού Έλληνα πολεμιστή ήταν κάτι που τους προσέβαλλε και τους θύμωνε βαθιά. Και γενικά αλλά και επειδή η γελοιοποίηση αναφερόταν στα γένια του Μεχμέτ Ρεσίτ Πασά, επονομαζόμενου Κιουταχή (από την Κιουτάχεια), που ήταν ο πρώτος από τους αρχηγούς των πολιορκητών, με τον Ιμπραήμ Πασά (από τον Δεκέμβριο του 1825) να είναι ο δεύτερος.

Γι’ αυτό έστειλαν πρεσβεία στους αρχηγούς τών Πολιορκημένων Ελλήνων για να ζητήσουν να σταματήσει αυτή η προσβολή.

«Εχθροί είμαστε και πολεμάμε ο ένας τον άλλον αλλά αυτά τα λόγια είναι προσβλητικά, ανήθικα και απαράδεκτα» είπαν οι απεσταλμένοι τού Κιουταχή στους Έλληνες Πολέμαρχους.

Οι Έλληνες αρχηγοί του «Ελεύθερου» Πολιορκημένου Μεσολογγιού θεώρησαν σωστό, δίκαιο και αρμόζον στα πολεμικά ήθη το αίτημα των εχθρών τους.

Κι από εκείνη τη μέρα σίγασε ο βροντόφωνος Έλληνας που έκανε τους συμπολεμιστές τους να γελάνε με το «Βάρδια, αλέστα, του Κιουταχή τα γένια χέστα!»
Εγώ όμως γελούσα σαν παιδί με το σατιρικό και αστείο (κατ’ εμέ) στιχάκι. Μεγαλώνοντας εκτίμησα την εξαιρετικά υψηλόφρονη απόφαση των Πολέμαρχων του Μεσολογγιού να σταματήσουν να προσβάλλουν με τέτοια λόγια τον εχθρό.

Ήταν η εποχή που άρχισα να συνδέω το χιούμορ με το ήθος και την ευγένεια και να αποφεύγω τις προσβλητικές και υποτιμητικές για τον «εχθρό» (πολιτικό, οικονομικό, ταξικό, ιδεολογικό, εθνικό) χοντράδες που ενώ δεν έχω το δικαίωμα να τις απαγορεύσω σε κανέναν, διατηρώ το δικαίωμα να μη γελάω με αυτές και να μην τις αναμεταδίδω.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

30 Οκτωβρίου 2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Σκέψεις και Προβληματισμοί για το Μακεδονικό και την εμπλοκή της μαθητιώσας νεολαίας, του Κων/νου Καραγιαννόπουλου
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Τι είχες Γιάνη; Τι είχα πάντα!, του Χρήστου Χωμενίδη
Στο Χαραλάμπειο Γηροκομείο και το Ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας» ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.