Υγεία

Υπάρχουν λάθος διακοπές;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το λέει και η λέξη: διακοπές, διακόπτεις δηλ. σταματάς για ένα διάστημα όσα συνήθως κάνεις και επιλέγεις να κάνεις στη θέση τους κάποια άλλα. Αν αυτά που επέλεξες σε χαλαρώνουν, σε ηρεμούν και σου γεμίζουν τις μπαταρίες για να αντέξεις το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις όλης της χρονιάς, είσαι σε καλό δρόμο. Πολλοί παράγοντες μπορούν να καταστρέψουν αυτήν την πολύτιμη ευκαιρία και δεν είναι οικονομικοί!

Αναμφίβολα η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη. Αν αποφασίσατε να αποδράσετε, τιμήστε την επιλογή σας, χωρίς μιζέρια και δυσάρεστες συζητήσεις εκεί που θα πάτε να ξεκουραστείτε. Ακόμη κι αν τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να μετακινηθείτε, ανακαλύψετε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να περάσετε καλά και να βελτιώσετε τη διάθεση σας. Όλο και κάπου θα γίνονται εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο ενώ τα καλοκαιρινά βράδια στο πάρκο ή μια μικρή βόλτα μπορεί να σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε τα όσα σας απασχολούν με μεγαλύτερη ψυχραιμία, απαραίτητη συνθήκη για να το λύσετε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν συστηματικά διακοπές αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις δυσκολίες και έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Το ότι κάποιος κάνει διακοπές δίνει μια ποιότητα στη ζωή του. Το είδος των διακοπών δεν έχει καμία σημασία. Επιπρόσθετα, το φυσικό φως του ήλιου που απολαμβάνουμε στην εξοχή μας ευλογεί με τα οφέλη του σε αντίθεση με το τεχνητό φως της δουλειάς που μας κουράζει και  προκαλεί συχνές ημικρανίες ενώ σε πρώτη διάταξη βρίσκονται και οι ορμονικές διαταραχές.

Στις διακοπές:

— Αφήνουμε πίσω τις εκκρεμότητες, τις έννοιες και ότι άλλο μας πιέζει

— Περπατάμε

— Κολυμπάμε

— Απολαμβάνουμε την παρέα των φίλων μου

— Περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας και τον φροντίζουμε ενυδατώνοντας τον εσωτερικά και εξωτερικά.

— Ναι στον καλό ύπνο. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε χωρίς ξυπνητήρι.

— Απολαμβάνουμε τη στιγμή: το δροσερό αεράκι, το παγωμένο αναψυκτικό, ότι αρέσει στον καθένα.

Πριν ξεκινήσετε για τις διακοπές σας, ετοιμάστε μία λίστα με όσα σας ευχαριστούν αλλά λόγω χρόνου δεν έχετε την ευκαιρία να τις απολαύσετε. Να η ευκαιρία!

Μία ακόμη παγίδα που απειλεί να καταστρέψει τις διακοπές μας είναι οι υπερβολικές προσδοκίες που καλλιεργούμε από αυτές τις μέρες. Ας αφεθούμε στην εποχή και στη συνθήκη, ας χαλαρώσουμε και ας δεχθούμε με ψυχική γενναιοδωρία ό,τι μας δοθεί Και βέβαια, μένουμε μακριά από ευθύνες, e-mails, επαγγελματικά τηλεφωνήματα,  ειδήσεις σχετικά με την εργασία μας και  αντίστοιχες κοινωνικές συναναστροφές.

Διακοπές για δύο!

Όποιος κι αν είναι ο βαθμός οικειότητας του ζευγαριού, αν δηλ. συζούν ή βρίσκονται ακόμη στη φάση της συνάντησης σε «ουδέτερο έδαφος» (βλ. καφετερία ή εστιατόριο) οι διακοπές αποτελούν δοκιμασία γιατί απαιτούν συγχρωτισμό σε 24ωρη βάση.

Η ρουτίνα δημιουργεί ένα προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας σε μία σχέση:  την  οριοθετεί, την καλουπώνει και συχνά βάζει «κάτω από το χαλί» τα προβλήματα του ζευγαριού, είτε συγκατοικεί, είτε όχι. Αν το ζευγάρι κάνει διακοπές με τα παιδιά του, η κατάσταση μπορεί να σωθεί δεδομένου ότι αποτελούν κοινό σημείο αναφοράς και πηγή υποχρεώσεων.

Για να μην επιστρέψετε κακήν κακώς από τις διακοπές σας και… χωρίς σύντροφο οριοθετήστε με ειλικρίνεια τις ανάγκες σας. Αν κρίνετε ότι αυτό θα βοηθήσει τη σχέση σας, επιλέξτε αυτό το καλοκαίρι να κάνετε διακοπές χωριστά είτε για να επιθυμήσει ο ένας τον άλλο είτε γιατί η σχέση σας βρίσκεται σε αρχική φάση και δεν αισθάνεστε ασφαλείς για να το τολμήσετε. Αν η πρόταση για χωριστές διακοπές πιστεύετε ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει, επινοείστε μία ρουτίνα  στις κοινές διακοπές σας, που θα σας κρατά συνεχώς απασχολημένους, θα οριοθετεί την ημέρα σας και δεν θα σας κάνει να νοιώθετε αμηχανία.

Καλή ξεκούραση!

 

SHARE
RELATED POSTS
«Όφελος και τίμημα για τον ογκολογικό ασθενή» Διήμερο διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022
Κρύβει κινδύνους ο λόξιγκας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ελαιόλαδο: Πολύτιμος σύμμαχος!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.