Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

“Υπάρχει και Φιλότιμο” ή η χώρα από Γκρούεζα σε Γκρούεζα…, του Σταύρου Θεοδωράκη – Άρθρο και η προεκλογική του ομιλία

Spread the love

Τις μέρες που ο κ.Τσίπρας μοίραζε επιδόματα και προεκλογικά δώρα οι τηλεοράσεις έπαιζαν ξανά την ταινία του Φίνου «Υπάρχει και φιλότιμο», με τον Κωνσταντάρα – Μαυρογιαλούρο.

Όμως, επιτρέψτε μου, ο αληθινός πρωταγωνιστής και στην ταινία του Φίνου και στην ταινία της γκρίζας πολιτικής ζωής είναι ο Γκρούεζας – Παπαγιαννόπουλος.

Ο Γκρούεζας ο κομματάρχης, που όταν τον ρωτάνε «τι δουλειά κάνεις – πώς ζεις;», ξαφνιάζεται και λέει: «Έλα Παναγιά μου – στο κόμμα είμαι – το κόμμα βοηθώ – τι άλλη δουλειά να κάνω;».

Ψηφίζοντας λοιπόν Ποτάμι κλείνεις τον δρόμο στον συριζαίο Γκρούεζα, στον νεοδημοκράτη Γκρούεζα, στον πασόκο Γκρούεζα.

Είδατε τον τίτλο στο οικονομικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής»; «Διευθυντές εν αναμονή»! Γαλάζια κομματικά στελέχη που αναμένουν να εφορμήσουν στο Δημόσιο, να πάρουν τις θέσεις των κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα μπουν στο ψυγείο γιατί αυτό επιβάλει το παλαιοπολιτικό πρωτόκολλο. Αλληλεγγύη μεταξύ των κομματικών εγκάθετων.

Οι πολίτες λοιπόν την Κυριακή έχουν την ευκαιρία να αντισταθούν σε αυτές τις παλαιοκομματικές πρακτικές. Να «μαυρίσουν» τον Σύριζα αλλά να μην μαυρίζουν την καρδιά τους ψηφίζοντας δεξιά και τους υπουργού του παρελθόντος.

Να ψηφίσουν Ποτάμι για την Αναγέννηση της πολιτικής. Να πάψει η Ελλάδα να πηγαίνει από Γκρούεζα σε Γκρούεζα!

Αποσπάσματα από την ομιλία μου το βράδυ της Πέμπτης στην Ερμού. 

Η κεντρική προεκλογική ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη

Μήνυμα τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες έστειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης προς τους ανοιχτόμυαλους, τους προοδευτικούς, τους φιλελεύθερους, τους κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους να τολμήσουν, γυρίσουν την πλάτη στο παλιό, να κάνουν τη διαφορά και να ψηφίσουν Ποτάμι.
«Καμία ψήφος χαμένη! Όχι στη χαλαρή ψήφο. Όχι στην ψήφο από συνήθεια. Όχι στην ψήφο της αδράνειας. Διεκδικούμε την αποφασισμένη ψήφο. Διεκδικούμε αυτούς που ξέρουν ότι οι δυναμικές μειοψηφείες αλλάζουν τον κόσμο” είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τους πολίτες να πάνε στην κάλπη χαμογελαστοί, όχι σαν να παίρνουν – όπως είπε – ένα πικρό φάρμακο, να αποδοκιμάσουν τον Σύριζα και να μην μαυρίσουν τη ψυχή τους επιβραβεύοντας τους υπουργούς του παρελθόντος. “Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον ζωογόνο αέρα που έρχεται από το Ποτάμι” τόνισε.

Άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Τσίπρα που δίχασε τους Έλληνες, μιλούσε για γερμανοτσολιάδες, επικρίνοντας παράλληλα τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στις τελευταίες του ομιλίες ζητά από τον κόσμο να μη ψηφίσουν το Ποτάμι και το ΚΙΝΑΛ. “Τόσο ενωτικός πια” σχολίασε σχετικά.

Απάντησε στο ερώτημα “γιατί Ποτάμι στις ευρωεκλογές”, λέγοντας ότι το Ποτάμι έχει σχέδιο για την Ευρώπη – το σχέδιο της Αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και του Φέρχοφστάντ – και είναι η μόνη δύναμη που καταψηφίζει τις κρατικίστικες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στα “προεκλογικά δώρα” του κ. Τσίπρα αλλά και το διαχρονικό κομματικό κράτος, είπε – καταχειροκροτούμενος από τους συγκεντρωμένους – “ψηφίζοντας Ποτάμι, κλείνεις τον δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑΙΟ Γκρούεζα, στον Νεοδημοκράτη Γκρούεζα, στον Πασόκο Γκρούεζα”. Θυμίζοντας τον κινηματογραφικό κομματάρχη Γκρούεζα που ενσάρκωσε ο Παπαγιαννόπουλος στην ταινία “Υπάρχει και φιλότιμο” με τον Κωνσταντάρα – Μαυρογιαλούρο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαιρέτησε το γεγονός ότι το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τους Γάλλους που ζουν στην Ελλάδα και τους Έλληνες που ζουν στην Γαλλία να ψηφίσουν Ποτάμι στις ευρωεκλογές.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:

Έχει ανάγκη η Ευρώπη από έναν σιδηρόδρομο που θα συνδέει όλες τις πρωτεύουσές της;
Έτσι δεν έγιναν «Ηνωμένες Πολιτείες» οι πολιτείες της Αμερικής;
Οι πολυεθνικοί κολοσσοί δεν θα πρέπει να φορολογούνται στις χώρες που έχουν κέρδη;
Δεν πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκός στρατός;
Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα;
Τα προϊόντα μας θα συνεχίσουν να μένουν απροστάτευτα στην επέλαση -ασιατικών κυρίως- παρασκευασμάτων, που δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές;
Θα μειώσουμε τη χρήση του πετρελαίου;
Θα μειώσουμε τις εκπομπές καυσαερίων;
Θα μειώσουμε τα φυτοφάρμακα;
Μπορούμε να κάνουμε το Erasmus δικαίωμα και επιλογή όλων, των υδραυλικών και των μηχανικών;

Είναι, φίλες και φίλοι, μερικά από τα ερωτήματα που θέταμε στον προεκλογικό αγώνα του 2014, τότε που πολλοί μας κοιτούσαν ως τους εξωγήινους της ελληνικής πολιτικής. Τότε που το παλιό σύστημα -με την υπεροπλία του στην επικοινωνία- μας χαρακτήριζε απολίτικους και γραφικούς.

Και ερχόμαστε σήμερα στο 2019 και η ατζέντα του Ποταμιού είναι αυτή που συζητά η Ευρώπη! Θα παρακολουθείτε ίσως τις αντιπαραθέσεις των επικεφαλής των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Αναρωτιούνται και προσπαθούν να απαντήσουν για όλα αυτά τα μεγάλα ερωτήματα που μπορούν να αλλάξουν στην Ευρώπη. Τα μεγάλα ερωτήματα που από το ’14 εμείς είπαμε. Όλα αυτά που θα καταστήσουν την Ευρώπη πατρίδα μας… είναι τώρα ξανά στο τραπέζι!

Γιατί, φίλες και φίλοι, οι ψυχρές αξίες όσο εκτεταμένες κι αν είναι, δεν επαρκούν για τη δημιουργία «θερμών αξιών», όπως αυτές που συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε «πατριωτισμό»!

Γιατί όμως, το Ποτάμι, γνώριζε για όλα αυτά τα θέματα από το 2014; Ποιος μας είχε δώσει ένα σκονάκι από το μέλλον; Το Ποτάμι, φίλες και φίλοι, ήταν γέννημα της ευαισθησίας και της γνώσης. Το ένστικτο σε βγάζει πάντα στο ξέφωτο, αν έχεις γνώση, αν σε καθοδηγεί η ευαισθησία σου και αν μπορείς να πιάνεις τα ερεθίσματα που διασταυρώνονται συνεχώς γύρω σου.
Το Ποτάμι ήξερε από το 2014, όπως ξέρει και το 2019! Αυτή τη φορά, όμως, δεν είμαστε η εκπομπή που γίνεται κόμμα, όπως έλεγαν, περιπαικτικά κάποιοι.

Φίλες και Φίλοι,

Το κόμμα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με επιστολή που έστειλε στα μέλη του που ζουν εντός και εκτός Γαλλίας, ζητά τη στήριξη του Ποταμιού στις ευρωεκλογές.

Από την πρώτη στιγμή, αρχές Μαρτίου, στηρίξαμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν. Μια πρόταση που η πρώτη σπίθα της άναψε εδώ στην Πνύκα και μετά στην Σορβόνη.

Πρόσφατα συντάχθηκε με την Αναγέννηση και ο Γκι Φέρχοφστατ με τους Φιλελεύθερους του Alde. Σοσιαλδημοκράτες, επίσης, συζητούν με την Αναγέννηση. Γιατί, ναι: «Αυτές οι εκλογές είναι η ευκαιρία να ξαναζήσει η Δημοκρατία στην Ευρώπη».
Να απαντήσουμε στην οικολογική κρίση, στις μεταναστευτικές προκλήσεις, στην άνιση ανάπτυξη, σε όλα αυτά που οι χώρες της Ευρώπης είναι διαιρεμένες και ανήμπορες.

– Πανευρωπαϊκή ασφάλιση ανέργων
– Φορολογική δικαιοσύνη
– Ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων
– Υπουργός Οικονομικών για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να οικοδομήσουμε μια κυρίαρχη και καινοτόμα Ευρώπη, η οποία προστατεύει τους πολίτες της και προοδεύει, αναπτύσσοντας το μοναδικό στον κόσμο ουμανιστικό της σχέδιο!
Αναγέννηση!

Κόντρα στους εθνικιστές!
Κόντρα στους ακροδεξιούς!
Κόντρα στους λαϊκιστές!

Αν η ερώτηση, λοιπόν, είναι «Γιατί Ποτάμι στις ευρωεκλογές;», η πρώτη απάντηση είναι «γιατί το Ποτάμι έχει σχέδιο για την Ευρώπη»!

Υπάρχει όμως και μια άλλη απάντηση που συνδέεται με την εσωτερική επικαιρότητα. Ο κ.Τσίπρας και ο κ.Μητσοτάκης, έχοντας ως μόνη προτεραιότητα τη συσπείρωση των κομματικών τους στρατών, διχάζουν τους Έλληνες. Συγκρούονται για τα ασήμαντα, ακόμη και για τις οικογένειες τους, λες και οι εκλογές γίνονται για να ξεκαθαρίσουν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Και η πολιτική πού είναι;
Η πολιτική είναι στο Ποτάμι!

Ακόμη και αυτές τις δύσκολες προεκλογικές μέρες, εμείς δεν διστάσαμε να μιλήσουμε τολμηρά για τα θέματα που ανέκυψαν.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Ζητήσαμε την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ για να ανακάμψει η αγορά ακινήτου και η οικοδομή.

Καταψηφίσαμε, μόνοι εμείς, την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, που υπερψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να αποφασίζουν οι δικαστές για κάθε απόλυση, φρενάροντας ουσιαστικά τις προσλήψεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Καταψηφίσαμε, μόνοι εμείς, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να παίρνουν συντάξεις γυναίκες 40 και 50 ετών. Και είπαμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από κίνητρα για δουλειά και όχι και άλλες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Αυτές τις τομές στην οικονομία τις υποστηρίζει μόνο το Ποτάμι. Οι άλλοι, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνειά τους. Το παλιό πολιτικό σύστημα τρέχει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ γλείφοντας συντεχνίες, ψαρεύοντας σε δεξαμενές ευκολόπιστων ψηφοφόρων!

Τολμήσαμε και είπαμε και προεκλογικά ότι για μας δεν νοούνται εργαζόμενοι δύο κατηγοριών -ή μάλλον δύο κόσμων!

Εργαζόμενοι που αξιολογούνται καθημερινά και εργαζόμενοι που δεν αξιολογούνται ποτέ. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα πρέπει να αξιολογούνται από το ΑΣΕΠ, όχι από τα γραφεία των υπουργών. Και όταν αποτυγχάνουν σε διαδοχικές αξιολογήσεις, τότε ναι, πρέπει να απομακρύνονται. Αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, αυτό σημαίνει σύγχρονο ακομμάτιστο Δημόσιο.

Ακόμη και με τα προεκλογικά σποτ κάναμε πολιτική! Μιλήσαμε για το δικαίωμα του ενός που είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο, γιατί εμείς δεν ανεχόμαστε την υποκρισία και τον συντηρητισμό. Γιατί εμείς δεν κρυφτήκαμε στους διαδρόμους και στις τουαλέτες της Βουλής όταν έρχονταν νομοσχέδια που εξασφάλιζαν τα δικαιώματα κάποιων συμπολιτών μας.

Μιλήσαμε για την αναγέννηση της παιδείας, με πρότυπα δημόσια σχολεία στις περιφέρειες, με μη κρατικά πανεπιστήμια, με τις κομματικές παρατάξεις έξω από τα αμφιθέατρα. Γιατί η πεποίθησή μας είναι ότι καμία χώρα δεν βγήκε από την κρίση χωρίς δυνατή, ανοιχτή, ακομμάτιστη Παιδεία.

Είπαμε ότι οι νέοι των 400 και των 700 ευρώ δεν μπορούν να συνεχίσουν να συντηρούν συνταξιούχους των 1500 ευρώ. Και βέβαια μιλήσαμε τολμηρά σε αυτή την προεκλογική περίοδο για το περιβάλλον.

– Τι εμποδίζει την ανάπτυξη της γεωθερμίας;
– Τι εμποδίζει την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Πότε θα πάψουν όλα αυτά να μποϊκοτάρονται από παλαιά συμφέροντα, από τοπάρχες και από κρατικές γραφειοκρατίες;
Έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και για το μόνο που δεν συζητάμε στην περιφέρεια της Αθήνας, αλλά και σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, είναι πώς θα προχωρήσουμε στον σύγχρονο τρόπο επεξεργασίας των απορριμμάτων, μακριά από το τριτοκοσμικό φαινόμενο των χωματερών.

Ο Μακρόν, φίλες και φίλοι, συγκάλεσε ήδη το Συμβούλιο Οικολογικής Άμυνας για να υπάρξουν δεσμεύσεις για το κλίμα και την βιοποικιλότητα.

Φίλες και φίλοι,

στην πολιτική, στο δημόσιο τομέα, όπως και στην οικονομία μας, χρειαζόμαστε ένα καλύτερο επίπεδο διοίκησης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πετύχουμε τον κύκλο ανάπτυξης και δημιουργίας που θέλουμε.

Η Ελλάδα έχει πλούτο. Είναι τα προϊόντα της, ο ήλιος και οι θάλασσές της. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια επιστημονικά τεκμηριωμένη στρατηγική για την οικονομία και το περιβάλλον.

Να αξιοποιήσουμε οικονομικά το ελαιόλαδο. Διεθνής μελέτη αναφέρεται σε απώλειες 10 δις ευρώ το χρόνο από την ανυπαρξία ελληνικών brands στη διεθνή αγορά! Στην οινοποιία, παρά την έκρηξη των τελευταίων ετών, συνεχίζουμε να έχουμε τα μισά περίπου έσοδα από την Πορτογαλία. Συνεχίζουμε να πουλάμε χρυσό σε τιμές… χύμα!

Τα κόμματα αδιαφορούν για τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα στην αξιοποίηση της γης. Αδιαφορούν ακόμη και για τον τουρισμό!

Δεν είναι μόνο η πτώση της τουρκικής λίρας που θα πλήξει φέτος τον τουρισμό μας, είναι και η λάθος στόχευση! Ψάχνουμε φτηνά πακέτα, αδυνατώντας να προσελκύσουμε ταξιδιώτες που ξοδεύουν. Το 2018 η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα έμεινε στα 519 ευρώ! Πριν μερικά χρόνια ήταν 745 ευρώ!

Δίνουμε όμως επιδόματα. Λίγο ακόμη να ζορίζαμε τον κ.Τσίπρα θα είχε μοιράσει επιδόματα και στα νεογέννητα. Όλα τα παλιά κόλπα στην σκηνή!

Φίλες και Φίλοι,

Τις μέρες που ο κ.Τσίπρας μοίραζε δώρα, ως πολιτικός μάγος που ξαφνικά ανακάλυψε απόθεμα στο προσωπικό του σεντούκι, οι τηλεοράσεις έπαιζαν ξανά την ταινία του Φίνου «Υπάρχει και φιλότιμο», με τον Κωνσταντάρα στο θρυλικό ρόλο του Μαυρογιαλούρου. Όμως, επιτρέψτε μου έχει γίνει μια μεγάλη παρανόηση, ο μεγάλος πρωταγωνιστής και στην ταινία του Φίνου και στην ταινία της γκρίζας πολιτικής ζωής είναι ο Γκρούεζας – ο Παπαγιαννόπουλος δηλαδή. Ο Γκρούεζας, ο κομματάρχης που όταν τον ρωτάνε «τι δουλειά κάνει – πώς ζει;», ξαφνιάζεται και λέει: «Έλα παναγιά μου – στο κόμμα είμαι – το κόμμα βοηθώ – τι άλλη δουλειά να κάνω;»

Ψηφίζοντας, λοιπόν, Ποτάμι κλείνεις τον δρόμο στον συριζαίο Γκρούεζα, στον νεοδημοκράτη Γκρούεζα, στον πασόκο Γκρούεζα. Να πάψει επιτέλους η Ελλάδα να πηγαίνει από Γκρούεζα σε Γκρούεζα.

Είδατε τον τίτλο στο ρεπορτάζ της Καθημερινής «Διευθυντές εν αναμονή»; Γαλάζια κομματικά στελέχη που αναμένουν να εφορμήσουν στο Δημόσιο, να πάρουν τις θέσεις των κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα μπουν στο ψυγείο γιατί αυτό επιβάλει το παλαιοπολιτικό πρωτόκολλο. Ευγενής άμιλλα ανάμεσα στα κομματικά στελέχη στο Δημόσιο!

Φίλες και Φίλοι,

Οι αντίπαλοί μας γυρίζουν στη δεκαετία του ‘80 και του ’90. Απαιτούν ο κόσμος να ψηφίσει «κομματικούς δημάρχους»! Το Ποτάμι υποστηρίζει υποψηφίους που έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τις πόλεις τους. Οι φίλοι μας σε όλη τη χώρα υποστηρίζουν, χωρίς κόμπλεξ, υποψηφίους που προέρχονται από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, αρκεί η προτεραιότητά τους να είναι οι πόλεις και όχι τα κόμματά τους.

Και αρνηθήκαμε, μόνοι εμείς, να δώσουμε στην Singular τον κατάλογο με αυτούς που έχουν το κομματικό μας χρίσμα. «Διαλέξτε και εσείς ένα χρώμα. Για να μπει το βράδυ στον χάρτη της αυτοδιοίκησης…»! Αυτό μας είπαν. Και αυτό αρνηθήκαμε. Γελοίοι ανταγωνισμοί εν έτει 2019!

Φίλες και Φίλοι,

Πρέπει η κοινωνία να βγει από τον πολιτικό λαβύρινθο, να δει τις απλές λύσεις που έχει μπροστά της.
Διέσχισα όλη την Ελλάδα με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, από τον Έβρο μέχρι τα Χανιά και από την Κέρκυρα μέχρι την Κω. Είδα και άκουσα πολλά. Και, ναι, υπάρχουν δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα των κομματικών, αυτή που τα περιμένει όλα από την φίλα προσκείμενη εξουσία – σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο της ΝΔ. Αλλά υπάρχει και η Ελλάδα που προσπαθεί, ξέροντας ότι τα κόμματα εξουσίας δεν θα είναι ποτέ σύμμαχοι για το σωστό και το μεγάλο.

Όλοι μιλάμε για το πατριωτικό συμφέρον. Αλλά το πατριωτικό συμφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι η κορυφή της πυραμίδας που στη βάση της έχει το κομματικό συμφέρον. «Θα ασχοληθούμε με το πατριωτικό συμφέρον, αφού πρώτα εξασφαλίσουμε το κομματικό συμφέρον» – αυτό λένε!

Για μας η πυραμίδα είναι διαφορετική. Η βάση και η μεγάλη της πλευρά είναι το πατριωτικό συμφέρον. Από εκεί ξεκινάμε. Και το κομματικό συμφέρον είναι μια κουκίδα στο οικοδόμημά μας.

Ακούω τις τελευταίες μέρες τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη να αγωνίζονται ποιος θα μας ενώσει. Ο κ. Τσίπρας που δίχασε την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας που μας έλεγε γερμανοτσολιάδες, αυτός που έλεγε ότι οι αντίπαλοι του δεν είναι όλοι το ίδιο Έλληνες!

Και από την άλλη ο κ.Μητσοτάκης που τις τελευταίες μέρες προχώρησε σε ένα ατόπημα και ζήτησε από τους πολίτες να μην ψηφίσουν Ποτάμι, να μην ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, παρά μόνο τη ΝΔ! Ζητάει από τους πολίτες να ψηφίσουν μόνο τους παλιούς υπουργούς. Τόσο ενωτικός πια! Γιατί εμένα μου θυμίζει το «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας», που έλεγε ο κ.Τσίπρας τις εποχές που ήταν μπροστά στα γκάλοπ.

Φίλες και Φίλοι,

Το Ποτάμι λέει: Καμία ψήφος χαμένη!
Όχι στη χαλαρή ψήφο.
Όχι στην ψήφο από συνήθεια.
Όχι στην ψήφο της αδράνειας.
Διεκδικούμε την αποφασισμένη ψήφο.
Διεκδικούμε αυτούς που ξέρουν ότι οι δυναμικές μειοψηφείες αλλάζουν τον κόσμο.
Ποιοι είμαστε, όμως, σ’ αυτή την μάχη των ευρωεκλογών;
Πριν πω για τους υποψήφιούς μας, θέλω να μιλήσω λίγο για τα σούπερ μάρκετ των άλλων κομμάτων!
Γι’ αυτούς που λένε: «Γιατί να τρέχεις στο Ποτάμι; Εμείς έχουμε από όλα».
«Θέλεις φιλελεύθερους»; Έχουμε
«Θέλεις εθνικιστές»; Έχουμε
Γουστάρεις «φίλους του συνταξιούχου»; Έχουμε
Ευαίσθητους έχουμε – σκληρούς έχουμε
Αρνητές των Δικαιωμάτων- έχουμε

Υπερασπιστές των Δικαιωμάτων- και απ΄αυτούς έχουμε.

Ξέρετε, οι Monty Python έχουν ένα σκετς σε ένα εστιατόριο της συμφοράς. Ό,τι και να διαλέξεις, σου σερβίρουν πατσά. Αυτό κάνουν και τα ελληνικά πολυσυλλεκτικά κόμματα. Όποιον και να διαλέξεις, είσαι σίγουρος ότι στο τέλος θα νικήσουν οι αγαπημένοι των μηχανισμών, πασπαλισμένοι με ποδοσφαιριστές και ηθοποιούς, που διαπραγματεύτηκαν με το ένα κόμμα αλλά τελικά κατέληξαν σ’ ένα άλλο. Γιατί στα κομματικά σούπερ μάρκετ δεν αποφασίζει ο πελάτης, αλλά ο διαχειριστής. Αυτός διαλέγει πριν από τους πολίτες για τους πολίτες.

Στο Ποτάμι, όμως, οι πολίτες που δημιουργούν και παράγουν θα βρουν ανθρώπους που ταιριάζουν στην αισθητική τους και έχουν λύσεις στα κοινά μας προβλήματα.

Είμαι περήφανος για το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού. Καθαρά πρόσωπα που κινούνται μόνο από μια δύναμη: Αναγέννηση της Ελλάδας, Αναγέννηση της Ευρώπης.

Γνώστες των προβλημάτων, αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ευρώπης. Άνθρωποι που έχουν έργο, έχουν πέσει, έχουν σηκωθεί, δημιουργούν, παράγουν, αμφισβητούν.

Το 1/3 του ψηφοδελτίου εκπροσωπεί τη νέα γενιά. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Ένας στους τρεις Έλληνες, ηλικίας 18 έως 35 ετών, δηλώνει ότι μπορεί να ψηφίσει το Ποτάμι στις ευρωεκλογές.

Και μαζί με τους νέους, οι έμπειροι, οι επαΐοντες, οι γνωστικοί και οι υποψήφιοί μας από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το Ποτάμι είναι το μόνο ευρωπαϊκό κόμμα, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που, κόντρα στο κομματικό του συμφέρον, έχει 15 υποψηφίους που αγωνίζονται με τα ελληνικά χρώματα από 15 διαφορετικές γωνιές της Ευρώπης.

Έχουμε την ανάγκη και την υποχρέωση να δώσουμε λόγο στους εκπροσώπους της γενιάς που δημιουργεί εκτός Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που διώχτηκαν από ένα αναξιοκρατικό, συντηρητικό, λαϊκίστικο πολιτικό σύστημα. Και είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα που την Κυριακή, από αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν στην Ευρώπη, θα ψηφίσουν λιγότεροι από 15.000.

Η διακομματική γραφειοκρατία των υπουργείων, σε αγαστή συνεργασία με τους απρόθυμους που κυβερνούν, επέμεινε σήμερα, το 2019, να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων στα προξενεία, δύο μήνες πριν τις εκλογές!

Η πρότασή μας να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν έξω να ψηφίσουν αφού το δηλώσουν τρεις μέρες πριν, πέντε μέρες πριν, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, δεν έγινε αποδεκτή από κανένα ελληνικό κόμμα και βέβαια ούτε από την κυβέρνηση.

Έτσι, το παλιό πολιτικό σύστημα έκοψε το δρόμο προς τις κάλπες σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.
Θα ψηφίσουν, όμως, τα αδέλφια τους, θα ψηφίσουν οι φίλοι τους, θα ψηφίσουν οι γονείς τους και ελπίζω ότι θα στείλουν ένα μήνυμα στους παλαιοκομματικούς και τους γραφειοκράτες.

Φίλες και Φίλοι,

Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ελευθερία, προστασία, πρόοδο.
Το Ποτάμι απαντά με 27 συγκεκριμένες προτάσεις στην ακινησία, στον συντηρητισμό, στον λαϊκισμό των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Συγκεκριμένες προτάσεις για την παιδεία, για την ασφάλεια, για την ανεργία, για την παραγωγή, για το διαδίκτυο, για την ελευθερία της έκφρασης, για τα δικαιώματα. 27 προτάσεις που έχουν ένα στόχο, να πλησιάσουμε όσο πιο κοντά μπορούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Δεν θα επιστρέψουμε φοβισμένοι πίσω από τα σύνορά μας κάνοντας το χατίρι των εθνικιστών, των ακροδεξιών, των λαϊκιστών, των συντηρητικών.

Εμείς λέμε ΝΑΙ! Μπορεί η Ευρώπη να στηρίξει έναν νέο πατριωτισμό, να εμφυσήσει στους πολίτες ένα ισχυρό αίσθημα του ανήκειν, με νόμους, αξίες και ήθη που θα καθορισθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Γι’ αυτό η ψήφος στο Ποτάμι είναι σημαντική, αυτή ειδικά τη στιγμή.
Για να εδραιώσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα, να ενισχύσουμε τις αμοιβαίες γνώσεις, να ξεπεράσουμε τις διαφορές, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των πιο αδύναμων χωρών.

Πρέπει να μιλήσουμε σε όσους αισθάνονται παραμελημένοι. Να μην τους αφήσουμε στην ασφυκτική αγκαλιά των χειρότερων αντιδραστικών δυνάμεων, που σηκώνουν ξανά κεφάλι και στη χώρα μας.

Συρρέουν, ποταμοί, μεγάλοι και μικροί στην Ευρώπη. Εμείς πρέπει να είμαστε εκεί δυνατοί, για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, για ισότητα, για ασφάλεια. Θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε τον πολιτισμό μας, τις τέχνες και τη λογοτεχνία μας – νότες που η Ευρώπη μπορεί να ακούσει.

Φίλες και φίλοι

Σκεφθείτε μια Ευρωβουλή χωρίς Ποτάμι, χωρίς όλα αυτά που προσπάθησαν και πέτυχαν ο Γραμματικάκης και ο Κύρκος.
Φανταστείτε μια Βουλή χωρίς το Ποτάμι, χωρίς την ανανεωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.
Στις ώρες που απομένουν λοιπόν πρέπει να αναμετρηθούμε με την αδιαφορία των πολιτών.

Πρέπει μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής να συναντήσουμε τους ανοιχτόμυαλους, τους προοδευτικούς, τους φιλελεύθερους, τους κεντρώους, τους κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς που τολμούν. Και να τους πείσουμε να κάνουν την τολμηρή κίνηση: να γυρίσουν την πλάτη στο παλιό και να κάνουν τη διαφορά και να ψηφίσουν Ποτάμι.

Να πουν μαζί μ’ εμάς «Ζήτω η Ευρώπη» και να ετοιμαστούν για την επόμενη μέρα, την 27η Μαΐου, που θα έχουμε πολλά κάνουμε. Παρασκευή και Σάββατο πρέπει να είμαστε σε όλες τις γωνιές της Αθήνας και του Πειραιά, σε όλες τις γωνιές της χώρας, για να μιλήσουμε για τη σπουδαιότητα αυτής της εκλογικής μάχης.

Να πείσουμε τους πολίτες να στηρίξουν αυτούς που τους ταιριάζουν στην πολιτική.
Να πάνε στην κάλπη χαμογελαστοί!
Να μην ψηφίσουν σαν να παίρνουν ένα πικρό φάρμακο!
Να αποδοκιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μαυρίσουν την κυβέρνηση αλλά να μη μαυρίσουν την καρδιά τους ψηφίζοντας Δεξιά. Να μην επιβραβεύσουν τους υπουργούς του παρελθόντος που ετοιμάζονται να γυρίσουν, λες και δεν άλλαξε τίποτα στη χώρα, λες και δεν ζήσαμε αυτήν τη κρίση που προκλήθηκε και από δικά τους λάθη,
Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον ζωογόνο αέρα που έρχεται από το Ποτάμι.
Καμία ψήφος χαμένη, λοιπόν.
Ποτάμι για την αναγέννηση του πολιτικού μας συστήματος.
Ποτάμι για την αναγέννηση της Ελλάδας

Ποτάμι για την αναγέννηση της Ευρώπης

Ποτάμι για την αναγέννησή μας

Θέλω τις ώρες που απομένουν να μεταφέρετε ένα μήνυμα στους πολλούς που μας ακούν, σ΄αυτούς που σκέφτονται θετικά το Ποτάμι. Ναι, το Ποτάμι έκανε λάθη. Ναι, μπορούμε να συζητήσουμε για πολλά, αλλά το Ποτάμι είναι μια καθαρή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή δύναμη που δεν καθοδηγείται ούτε από συντεχνίες, ούτε από συμφέροντα. Και θα πρέπει σ΄αυτή τη δύσκολη στιγμή για την πατρίδα να δώσουμε έναν αέρα σ΄ένα Κίνημα που ποτέ δεν κρύφθηκε, που πάντα τόλμησε και που εδώ και πέντε χρόνια λέει στους Έλληνες «Αλήθειες Μόνο».

SHARE
RELATED POSTS
Αφιέρωμα στον Συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δ.Κ. Μελισσίων.
Διάλεξη του Καθ. Ι. Αντωνίου σήμερα 6 Μαρτίου στις 7μμ στον Δήμο Πεντέλης
Από την εθνική μας γιαγιά (Αρβελέρ) στην εθνική μας σοφή (Πλάκα-Λαμπράκη), του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.