Ανοιχτή πόρτα

Όχι ότι δεν έχεις ευθύνη, του Στάθη Παναγιωτόπουλου

Spread the love

22e0f27f718beb2c1f57cf0e3dece31b_L.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Στάθης Παναγιωτόπουλος

 

 

 11071993574_f1eb0f5069_z.jpg

 

 

 

Διαπράττουμε, όλοι μας, ένα τεράστιο έγκλημα. Και το διαπράττουμε σχεδόν καθημερινά, είτε από άγνοια, είτε από απροθυμία να μάθουμε ποιό είναι αυτό το έγκλημα και τι επιπτώσεις έχει.

Ποιοί είμαστε εμείς που διαπράττουμε αυτό το έγκλημα; Είμαστε οι άνθρωποι του ανεπτυγμένου, “πρώτου” κόσμου, του δυτικού πολιτισμού, οι έχοντες οικονομική ευμάρεια αλλά και την πρόσβαση στη γνώση που θα έπρεπε να μας αποτρέψει από τι έγκλημα αυτό.

Το έγκλημα διαπράττεται εις βάρος του εαυτού μας, των συνανθρώπων μας, του πλανήτη στον οποίον φιλοξενούμεθα και των ζώων με τα οποία συμβιώνουμε.

Μας έσκασες. Ποιό είναι επιτέλους αυτό το έγκλημα; Το ότι τρώμε κρέας και ζωικά προιόντα. Ξέρω, ξέρω, είναι νόστιμο το ρημάδι, κι εγώ έφαγα κάτι σουβλάκια σήμερα. Θα φτάσουμε και στις προτάσεις, αλλά ας περιγράψουμε λίγο το έγκλημα και τι το καθιστά τέτοιο.

Όλες, μα όλες οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση κρέατος προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο-δεν ξέρω πώς ορίζεται η υπερβολική κατανάλωση, ωστόσο εμείς του ανεπτυγμένου κόσμου την διαπράττουμε. Αυτό είναι το σκέλος του εγκλήματος εις βάρος του εαυτού μας.

 

Δικαίωμά μας, άλλωστε, γούστο μας και καπέλο μας – αν θέλουμε να πάθουμε καρκίνο τρώγοντας μπέικον, ποιός μπορεί να μας σταματήσει;

Οι ζωικοί οργανισμοί είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικοί μετατροπείς ενεργείας. Ενα γραμμάριο πρωτείνης από αβγό χρειάζεται, για να παραχθεί, 38 γραμμάρια φυτικής πρωτείνης που τρώει η κότα και που πάνε χαμένα κατά τη μετατροπή. Στην περίπτωση του κρέατος η αναλογία είναι ακόμη υψηλότερη.

 

Σε αντιστοιχία, η μετατροπή φυτικών προιόντων σε φυτική πρωτείνη (σας προλαβαίνω και πληροφορώ πως η πρωτείνη είναι πρωτείνη ανεξαρτήτως προέλευσης και έχει την ίδια διατροφική αξία) παράγεται σε αναλογία 2 προς 1 ή και καλύτερη. Εξίσου δυσανάλογες είναι και οι ποσότητες νερού που απαιτούνται για την παραγωγή ζωικής ή φυτικής πρωτείνης.

Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; Οτι σπαταλάμε ανυπολόγιστη ενέργεια και νερό για να παράγουμε μια πρωτείνη που κάνει κακό στην υγεία μας, και όχι μόνο.

 

Τα αέρια θερμοκηπίου που επιταχύνουν την πλανητική υπερθέρμανση (ούτε εγώ έδινα πολλή βάση, αλλά συμβαίνει ταχύτατα κι αν δεν ανασχεθεί τη βάψαμε ως ανθρώπινο είδος!) παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από τα βοοειδή που εκτρέφονται για την ανθρώπινη κατανάλωση. Ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που παράγει όλη η ανθρώπινη βιομηχανική, ταξιδιωτική και αστικη δραστηριότητα. Με απλά λόγια, η βιομηχανική κτηνοτροφία (factory farming) συμβάλλει περισσότερο στον επερχόμενο όλεθρο από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα. Με ακόμη απλούστερα λόγια, τα ζώα που εκτρέφουμε για να τα φάμε και να παχύνουμε και να πεθάνουμε πριν την ώρα μας, κλάνουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από όλα τα αυτοκίνητα, αεροπλάνα και βιομηχανίες μας.

Όλα αυτά, και όσα θα γράψω στη συνέχεια, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου: τα έχουν εξακριβώσει άνθρωποι που έγραψαν βιβλία και γύρισαν ταινίες ξοδεύοντας χρόνια σκληρής δουλειάς, εδώ απλώς ανθολογώ από τα έτοιμα.

Για να ταΐσουμε όλα αυτά τα ζώα, ξερριζώνουμε έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου το δευτερόλεπτο από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τον μεγαλύτερο πνεύμονα του πλανήτη, και καλλιεργούμε εντελώς άχρηστη για τον άνθρωπο σόγια κι άλλες καλλιέργειες που γίνονται ζωοτροφές. Ενα γήπεδο ποδοσφαίρου το δευτερόλεπτο, μόνο στον Αμαζόνιο, ποιός ξέρει πόσες άλλες εκτάσεις σε όλον τον κόσμο; Ο Τζέρεμι Ρίφκιν λέει, πολύ απλά και μετριοπαθώς, ότι αν ο δυτικός κόσμος μετρίαζε (ούτε καν έκοβε!) την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, σε μία μέρα όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη θα είχαν να φάνε από μία κούπα ρύζι. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποιο δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή, επειδή εκεί που θα καλλιεργούσαν ρύζι, καλλιεργούναι ζωοτροφές για να παχύνουν τα βοοειδή και κατ επέκταση οι αμερικανοί, οι άγγλοι, οι γερμανοί, οι ιάπωνες, οι έλληνες κ.ο.κ.

Όσο για τα ίδια τα ζώα; Κυκλοφορούν δεκάδες σκληρά βίντεο που δείχνουν ακριβώς τις συνθήκες με τις οποίες γεννιούνται, εκτρέφονται και πεθαίνουν τα ζώα της βιομηχανικής κτηνοτροφίας. Η οποία, μη γελιόμαστε, δεν παρεπιδημεί μόνο στην Αμερική και στη Γερμανία, αλλά και στη χώρα μας και σε άλλες μικρότερες. Δεν τρώμε όλοι τη γίδα που μεγαλώνουμε οι ίδιοι στην αυλή μας, ούτε τις κότες του κοτετσιού μας. Δε χρειάζεται να περιγράψω ούτε να απαριθμήσω τις απάνθρωπες αυτές μεθόδους και πρακτικές, όποιος θέλει βρίσκει την πληροφόρηση αυτή πολύ εύκολα.

Δεν προτείνω να “κόψουμε” εντελώς την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προιόντων. Καταρχήν, δεν προτείνω τίποτε σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο – αυτού του είδους οι προτροπές είναι συνήθως απλώς ευχολόγια κι ένας τρόπος απενοχοποίησης. Κάπως έτσι φτάσαμε σε απερίγραπτες γελοιότητες τύπου “σβήνουμε όλοι τα φώτα για μια ώρα”. Χρόνια τώρα τα σβήνουμε για μια ώρα “όλοι μαζί”, και τα αποτελέσματα είναι ολοφάνερα. Κουνήθηκαν τα αρχίδια της κλιματικής αλλαγής…

Δεν υπάρχει “εμείς”, υπάρχει “εγώ”, ο καθένας μόνος του. Κι ο καθένας μόνος του ξέρει, τι πρέπει να κάνει. Κι αν δεν ξέρει, μπορεί να μάθει.

 

Πηγές (υπάρχουν πολλές, αυτή είναι μια ελάχιστη επιλογή) :

Ταινίες:

Cowspiracy : The Sustainability Secret

Death On A Factory Farm

 

Βιβλία:

Jeremy Rifkin : Beyond Beef

Eric Schlosser : Fast Food Nation

Naomi Klein : This Changes Everything

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

 

The article expresses the views of the author

 

 iPorta.gr

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Ανοιχτή Πόρτα, Ανοιχτή Σκέψη: η παγίδα της προσφοράς
Χωρίς τιμοκατάλογο…, του Γιώργου Αρκουλή
Kasselakis, το πιό γρήγορο πιστόλι! (the fastest gun)!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.