Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Το 2021 θα το θυμάμαι με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Ο Κωστής Μακρής είναι γραφίστας και συγγραφέας

Το 2021 θα το θυμάμαι με σεβασμό και ευγνωμοσύνη

Ίσως να μην ήταν από τις καλύτερες χρονιές που θα θυμάμαι…

Ίσως να μας πλήγωσε από πολλές απόψεις…

Ίσως θα θέλαμε να γιορτάσουμε κάπως διαφορετικά τα διακόσια χρόνια από μια σπάνια επανάσταση· την λέω σπάνια επειδή δεν κατέληξε σε τυραννία.

Ίσως να λυπόμαστε επειδή «χάσαμε» ανθρώπους αγαπημένους…

Ίσως να περιμέναμε ότι η πανδημία του Sars-COV-19 θα τελείωνε.

Ίσως περιμέναμε πολλά από έναν χρόνο που δεν είναι τίποτ’ άλλο από ένα συμβατικό κέλυφος ή περιέκτης χρόνου που μέσα του στοχάζεται (αν…) και δρα (πάλι αν…) η ανθρωπιά μας (αν έχουμε…).

Ίσως… Πολλά ίσως…

Αλλά…

Ήταν πολύ πυκνή η γνώση που πήρα.

Αναφέρομαι σε γνώση που μπορεί και να μεταφερθεί αλλά και να μεταλλαχθεί σε πράξη.

Δεν αναφέρομαι ούτε σε δοξασίες ούτε σε πληροφορίες.

Γνώση είναι να ξεχωρίζεις το σημαντικό από το επείγον· εκείνο το επείγον που επειδή σου προβάλλεται πιεστικά ―απ’ έξω ή από μέσα σου― το νομίζεις σημαντικό

Γνώση είναι να ξεδιαλέγεις και να θησαυρίζεις αυτά που σε ενώνουν με άλλους ανθρώπους παραμερίζοντας τις λιγότερο σημαντικές διαφορετικότητες.

Γνώση είναι «να θυμάσαι αυτά που πρέπει να ξεχάσεις και να ξεχνάς αυτά που δεν πρέπει να θυμάσαι», όπως λέει η Νεράιδα Τελαρίνα στον Λευκάτα και στην Φαγιουμάτα. (Από το βιβλίο μου «Ο Λευκάτας, η Φαγιουμάτα και οι 888 Νάνοι», 2021, Εκδόσεις Φίλντισι). 

Γνώση είναι να αναγνωρίζεις, να σέβεσαι, να τιμάς και να αξιοποιείς στην καθημερινή ζωή τον μόχθο, την φαντασία, το πείσμα, την επιμονή, την επάρκεια, την γνώση και τα «δώρα» χιλιάδων επιστημόνων που, σε πείσμα των κάθε λογής «δοξασιών», προσφέρουν ελπίδα και νέες προοπτικές στην ανθρωπότητα. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε επιστήμονες της Ιατρικής.

Γνώση είναι να συμπονάς τον ανόητο αλλά να μην του επιτρέπεις (από συμπόνια ή από υστεροβουλία) να βλάπτει εσένα και τους ανθρώπους που αγαπάς και νοιάζεσαι.
Γνώση είναι να αναγνωρίζεις ότι δεν υπάρχει καμία μοναδική και απόλυτη αλήθεια και ότι η αλήθεια για την πραγματικότητα αλλάζει κάθε φορά που αυξάνεται η ικανότητά μας να εξερευνούμε και να μελετούμε επιστημονικά την γύρω μας πραγματικότητα.
Γνώση είναι να μην «διασωληνώνεις» το ψεύδος, να μην του δίνεις οξυγόνο, να μην επιτρέπεις στα ψέματα να στερούν το οξυγόνο σε μια σωτήρια αλήθεια.

Γνώση είναι να παραμένεις ευγενής, διαλλακτικός αλλά και να φροντίζεις να είσαι ισχυρός όταν προβάλλεται και διαχέεται η άποψη ότι ο τσαμπουκάς, ο ετσιθελισμός και η αγένεια μπορούν να επιβάλλουν τους όρους τους στον Κόσμο, στην Πολιτεία που ζούμε και στους Πολίτες που ζουν μαζί μας.
Γνώση είναι να σέβεσαι τους Νόμους της Πολιτείας και να προσπαθείς να αλλάξεις εκείνους που νομίζεις ότι είναι άδικοι όχι καταπατώντας τους αλλά προσπαθώντας με τη λογική να πείσεις πολλούς ανθρώπους για την ανάγκη της αλλαγής τους.
Γνώση είναι να μην φορτώνεις στον Χρόνο ―στον κάθε Χρόνο― τα λάθη, τις αστοχίες, τις ανευθυνότητες και τις αμέλειες των άλλων ανθρώπων και του εαυτού μας.

Στο κάτω κάτω, ο χρόνος ―ο κάθε χρόνος― δεν είναι τίποτ’ άλλο από ένα κέλυφος, ένας συμβατικός περιέκτης ζωής, ένα ιδεατό κιβώτιο σκέψεων, μνήμης, δράσεων, λαθών, επιτυχιών, καταστροφών αλλά και θριάμβων και ευκαιριών γιορτασμού της χαράς που, ασυνείδητα ή συνειδητά, νιώθουμε όσοι επιβιώνουμε από τις επιθέσεις των δευτερολέπτων, των λεπτών, των ωρών, των ημερών, των μηνών και των ετών στην πεπερασμένη ζωή μας.

Για όλη αυτή την γνώση που μου πρόσφερε το 2021, παραμένω αισιόδοξος.

Και ―ίσως επειδή είμαι ακόμα ζωντανός― είμαι ευγνώμων απέναντι στο 2021 για την γνώση και τις ευκαιρίες για στοχασμό και αναστοχασμό που μου πρόσφερε.

Το 2021 το αποχαιρετώ με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Εύχομαι το 2022 να μας χαρίσει ακόμα περισσότερη γνώση και εμείς ας φροντίσουμε να το στολίσουμε με τις καλύτερες σκέψεις και πράξεις μας.

Κωστής Α. Μακρής

31 Δεκεμβρίου 2021

SHARE
RELATED POSTS
Μετρό σημαίνει πρόβλημα…, του Γιώργου Αρκουλή
Ένας χρόνος μετά, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Ο δικός μου κάμπος, του Κώστα Σκανδαλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.