Υγεία

Το πιο…  γλυκό δώρο της φύσης, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι! Τα ελληνικά μέλια είναι πλούσια σε αρωματικές ουσίες και έχουν λιγότερη υγρασία, δηλαδή είναι πυκνότερα και πλουσιότερα.

Μέλι Βανίλια. Από τις πιο σπάνιες κατηγορίες μελιού, παράγεται από τη ρητίνη του κορμού του μαύρου έλατου, στις ψηλές κορυφές του Μαινάλου. Γνωστό για τη μικρή συγκέντρωση σακχάρων, δεν κρυσταλλώνει ποτέ και έχει ιδιαίτερη υφή και χρώμα. Είναι το μόνο με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στην Ελλάδα, χάρη στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του. Η εξαγωγή του είναι δύσκολη και δαπανηρή γιατί απαιτείται η καταστροφή των κηρυθρών. Το μελίτωμα μοιάζει με υγρές σταγόνες ή με στερεή λευκόχρωμη μάζα (βανίλια). Η παραγωγή του διαρκεί από μέσα Μαΐου έως και τα μέσα Ιουλίου.

Μέλι από πολύκομπο.  Σκουρόχρωμο, σχεδόν μαύρο μέλι, που κρυσταλλώνει γρήγορα και παράγεται από τα άνθη του φυτού πολύκομπο, ένα μικρό άγριο φυτό που φυτρώνει  κυρίως σε καλαμιές. Έχει έντονη οσμή και αρκετά γλυκιά γεύση. Είναι το πλουσιότερο σε ένζυμα ελληνικό είδος μελιού και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα, σίδηρο και φολικό οξύ: ιδανικό για την αναιμία.

Μέλι βελανιδιάς. Σκούρο μέλι και αυτό, από τα πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία.  Όσο πιο σκούρο τόσο πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Μέλι από κουμαριά.  Με ιδιόμορφη πικρόγλυκη γεύση, κρυσταλλώνει γρήγορα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και συνίσταται για διαβητικούς. Η κουμαρίνη του, χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό του αίματος και βοηθά στις θρομβώσεις.

Μέλι τριφυλλιού. Κυρίως από άγριο τριφύλλι: από τα σπάνια μονοανθικά μέλια. Ανοιχτόχρωμο με πολύ ευχάριστη και λεπτή γεύση που μένει στο στόμα. Εκτιμάται ότι ευνοεί τον καλό ύπνο.

Μέλι πορτοκαλιάς. Πλούσιο σε εσπεριδίνη, μια φλαβονική γλυκοζιδίνη, με πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

Γύρη. Πλούσια σε πρωτεΐνη, ελεύθερα αμινοξέα, βιταμίνες και του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ. Χαρίζει ενέργεια, καταπραΰνει παθήσεις του δέρματος- και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε προϊόντα που θεραπεύουν φλεγμονές του δέρματος- συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, περιέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών και θεραπεύει τις αλλεργίες. Μειώνει μάλιστα, την ισταμίνη, οδηγώντας στην ύφεση των αλλεργιών.

Πρόπολη. Ρητινώδης, κολλώδης ουσία με την οποία οι μέλισσες  ενώνουν τα υλικά των κυψελών τους, σε συνδυασμό με το κερί τους και άλλες ρητινώδεις εκκρίσεις από τους φλοιούς των φυτών. Εδώ και αιώνες η πρόπολη είναι μια φυσική θεραπεία για την επούλωση πληγών και την αντιμετώπιση ασθενειών: από τον κνησμό και την ακμή μέχρι τη φυματίωση, την οστεοπόρωση, ακόμη και τον καρκίνο. Έχει αποδεδειγμένα αντισηπτικές και αντιβιοτικές δράσεις  σε συνδυασμό με  ισχυρές αντιφλεγμονώδης και αντιικές ιδιότητες.  Είναι εξαιρετικό απολυμαντικό στόματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζει τις αλλεργίες, καταπολεμά τις επιπτώσεις της τροφικής δηλητηρίασης και δρα ενάντια στα κονδυλώματα. Όταν χρησιμοποιείται σαν τοπικό διάλυμα, η πρόπολη επιταχύνει την επούλωση του έρπη ενώ παράλληλα μειώνει τον πόνο. Αν ωστόσο έχετε υπερευαισθησία στο τσίμπημα μέλισσας ή στο μέλι, ίσως αναπτύξετε αντίδραση και στην πρόπολη.

Βασιλικός πολτός.  Θεωρείται ελιξίριο υγείας και νεότητας και όχι άδικα αφού αποτελεί “βόμβα” πολύτιμων συστατικών. Έχει άφθονες βιταμίνες του συμπλέγματος Β: θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθεικό, πυριδοξίνη, ινοσιτόλη, βιοτίνη και φυλλικό οξύ. Επιδρά στο νευρικό σύστημα και διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης. Στο βασιλικό πολτό, υπάρχουν οργανικά οξέα, με  παρεμφερή δράση με την ινσουλίνη. Είναι συστατικό πολλών καλλυντικών προϊόντων, καθώς ενυδατώνει το δέρμα και το διατηρεί σφριγηλό, λόγω  της ζελατίνης του.

Γιατί το μέλι είναι πολύτιμο;

Το μέλι είναι πραγματικό «δώρο των θεών» όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες καθώς δρα:

Αντιβακτηριακά. Οι αντισηπτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες του οφείλονται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που περιέχει και την υψηλή συγκέντρωση των ζαχάρων του. Επουλώνει πληγές, ανακόπτει τη ροή του αίματος, προσφέρει ασηψία και ενισχύει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.

Ενάντια στην τερηδόνα. Οι αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθούν στην απολύμανση του στόματος.

Υπέρ του μεταβολισμού.  Καταπολεμά την παχυσαρκία που οφείλεται στην κακή λειτουργία του μεταβολισμού  και στη συγκράτηση νερού στους ιστούς.

Ενισχυτικά σε καρδιά και  κυκλοφορικό.  Τα σάκχαρά του, κυρίως η γλυκόζη, συστέλλουν τον καρδιακό μυ. Με τη βοήθεια σακχάρων και ακετυλοχολίνης τα αγγεία διαστέλλονται και μειώνεται η υπέρταση.

Ευεργετεί τα νεφρά. Είναι διουρητικό ενώ περιέχει ελάχιστη  πρωτεΐνη και αλάτι, που η κατανάλωση τους δεν επιτρέπεται σε όσους έχουν προβληματική λειτουργία νεφρών.

Κατά της αναιμίας. Περιέχει χαλκό και σίδηρο που ενισχύουν την αιμοσφαιρίνη, κυρίως στα παιδιά.

Προστατευτικά σε στομάχι και έντερο. Η αλκαλικότητα του μελιού μειώνει την οξύτητα του στομάχου και δρα ευεργετικά σε έλκη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Είναι φυσικό καθαρτικό με ελαφρά δράση.

Δυναμωτικά στο συκώτι. Το γλυκογόνο του  βοηθά το συκώτι να συνθέτει χρήσιμες ουσίες και να αποβάλλει επικίνδυνες, όπως οι τοξίνες.

SHARE
RELATED POSTS
 Ωφελεί ο μεσημεριανός ύπνος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι διαβητικοί στην εποχή του Covid…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πότε ανησυχούμε για το έντερό μας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.