Υγεία

Η απολύμανση έχει τους κανόνες της, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας και αντισηπτικά τζελ σε πρώτο πλάνο. Ο κορωνοϊός όχι μόνο δεν μάς ξέχασε αλλά δηλώνει δυναμικά παρών, επιβάλλοντας να θυμηθούμε τους βασικούς κανόνες προστασίας, όχι μόνο της δικής μας αλλά και των άλλων. Δεν μετρά μόνο η καλή πρόθεση αλλά και ο τρόπος!

Μάσκες. Αν τις χρησιμοποιούμε σαν διακοσμητικό στοιχείο ή για ν’ αποφύγουμε το πρόστιμο στα μέσα μεταφοράς ή στο χώρο εργασίας, δεν κερδίζουμε τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβοκατεβάζουμε τη μάσκα, όποτε και όπως τύχει. Κι αυτό γιατί η περιοχή κάτω από το πηγούνι και ο λαιμός μας, είναι περιοχή στην οποία κυκλοφορούν ιοί, από τους οποίους επιχειρούμε να προστατευθούμε χρησιμοποιώντας τη μάσκα. Αν λοιπόν πρέπει ν’ αφαιρέσουμε για λίγο τη μάσκα, την αφαιρούμε προσεκτικά- συγκεκριμένα από τα λαστιχάκια-  την απομακρύνουμε από το πρόσωπο  και την τοποθετούμε σ’ ένα ασφαλές σημείο. Καλό είναι να έχουμε στην τσάντα μας μία ειδική θήκη, κατά προτίμηση στεγανοποιημένη. Και βέβαια οι μάσκες μας δεν πρέπει να είναι σχισμένες κι αν είναι μίας χρήσης, δεν την ξαναχρησιμοποιούμε. Δεν πιάνουμε ποτέ τη μάσκα όταν τη φοράμε! Η μάσκα είναι απαραίτητα γιατί  πολλοί άνθρωποι που έχουν νοσήσει με Covid-19 δεν είχαν ποτέ συμπτώματα. Ας σκεφθούμε λοιπόν ότι πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν σπίτι τους ηλικιωμένους ή κάποιοι σχετίζονται με καρκινοπαθείς ή άλλους χρόνιους ασθενείς.

Αντισηπτικά. Για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει η περιεκτικότητά τους σε αλκοόλη, να είναι τουλάχιστον 60% και όχι λιγότερο. Επίσης, πρέπει να εφαρμόζουμε το αντισηπτικό σε καθαρά χέρια, τα οποία νωρίτερα έχουμε πλύνει προσεκτικά. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο ν’ απολυμαίνουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό γιατί η αλόγιστη χρήση αντισηπτικών, έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα έξαρση σε δερματίτιδες. Αυτό οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση αλκοόλης. Τα πρώτα στάδια της αλόγιστης χρήσης, κάνουν το δέρμα ξηρό: η όψη του είναι  αφυδατωμένη. Η δερματίτιδα δεν είναι άλλο από τον ερεθισμό του δέρματος από κάποιον παράγοντα, είναι επί της ουσίας η αντίδρασή του.  Αν εμφανίσουμε δερματίτιδα, απαιτείται η συνδρομή δερματολόγου, ο οποίος θα συστήσει μια κορτιζονούχο τοπική αγωγή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για να μην φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, καλό είναι να εφαρμόζουμε μια ενυδατική κρέμα χεριών και να μην χρησιμοποιούμε αντισηπτικό άνευ λόγου και αιτίας: αν για παράδειγμα είμαστε μέσα στο σπίτι και δεν έχουμε αγγίξει «ύποπτα» αντικείμενα.  Πρέπει ακόμη να γνωρίζουμε ότι το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό για όλα τα μικρόβια.

Πλύσιμο χεριών. Συχνά νομίζουμε ότι έχουμε πλύνει τα χέρια μας και ότι είμαστε ασφαλείς αλλά πρόκειται για εντύπωση εσφαλμένη. Η διαδικασία έχει ως εξής: αρχικά βρέχουμε τα  χέρια μας με καθαρό, τρεχούμενο νερό -ζεστό ή κρύο- και στη συνέχεια κλείνουμε τη βρύση και βάζουμε σαπούνι, το οποίο πρέπει να απλώσουμε επιμελώς σε όλη την επιφάνεια των χεριών μας. Προσοχή να μην αμελήσουμε τον καθαρισμό των «πονηρών» σημείων, όπως ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια. Δεν είναι μία διαδικασία άψε σβήσε! Θα πρέπει να τρίψουμε με ένταση για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε καλά τα χέρια μας  κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα,  χειροπετσέτα μίας χρήσης ή με αέρα. Και εδώ είναι ένα κρίσιμο σημείο: δεν κλείνουμε τη βρύση με καθαρά χέρια αλλά χρησιμοποιούμε τη χειροπετσέτα, κυρίως αν είμαστε  εκτός σπιτιού. Τα μικρόβια…λατρεύουν τα πόμολα της βρύσης!

Όχι στα σενάρια συνωμοσιολογίας. Διατυμπανίζοντας ότι ο ιός δεν υπάρχει και κάνοντας νύξη για «ύποπτα» εμβόλια,  χαλαρώνουν τις άμυνες μας…

SHARE
RELATED POSTS
Οι διαβητικοί στην εποχή του Covid…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
people-2589818_960_720.jpg
HIV και πρωκτικό σεξ: Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα;
5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σεξουαλική μας υγεία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.