Πόρτα στην Ιστορία

Το Ολοκαύτωμα, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

• Η μνήμη του στυγερότερου εγκλήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν είναι υποχρέωση μόνο των Εβραίων. Είναι υποχρέωση όλων των κρατών και των εθνών. Είναι και ειδικότερο καθήκον της Ελλάδας προς τους Έλληνες Εβραίους συμπολίτες μας. Γιατί δεν είναι έγκλημα πολέμου. Είναι έγκλημα που έπληξε την ίδια την φύση και την ουσία του ανθρώπινου πολιτισμού. Όταν είχα επισκεφθεί το μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ και είδα το «βουνό» με τα παιδικά παπουτσάκια μου ανακατεύτηκε το άντερο. Έπαθα σοκ. Γιατί άλλο να σκέπτεσαι κι άλλο να περνά μέσα σου ο άνεμος της φρίκης. Της φρίκης που νοιωθεις όταν εξατομικεύονται οι ιστορίες από τους επιζήσαντες ή τη διήγηση από το δεύτερο χέρι της επόμενης γενιάς η την επίσκεψη στους τόπους μαρτυρίου.

• Αυτό όμως που έχει σημασία να επισημανθεί δεν είναι μόνο το Ολοκαύτωμα αυτό καθεαυτό. Είναι το πώς κατέστη εφικτό. Ποια ήταν η πρώτη ύλη του. Αυτό είναι που τρομάζει πιο πολύ σήμερα. Η θεωρία του τρελού Χίτλερ είναι απλοϊκή. Το Ολοκαύτωμα ήταν συλλογικό έγκλημα εκατοντάδων χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων «καθημερινών ανθρώπων». Αυτών που πρόθυμα γίναν κρίκοι της αλυσίδας του θανάτου. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει όση τρέλα κι αν είχε ο Χίτλερ και οι αρχιναζί. Το απέδειξε η Χάνα Αρεντ στο έργο της «η κοινοτυπία του κακού». Το απέδειξε ο Μαζάουερ με λεπτομερή ιστορική έρευνα για την διάδοση των «ιδεών» του ναζισμού στην εκτός Γερμανίας Ευρώπη πριν το πόλεμο. Το αποδεικνύει η τύπτουσα σιωπή της σύγχρονης εποχής στα μικρότερα αλλά ανάλογα συλλογικά εγκλήματα. Όπως η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το έδαφος στο οποίο φυτρώνει η βαρβαρότητα είναι το σύγχρονο μήνυμα και ο απόηχος του Ολοκαυτώματος. Ο αντισημιτισμός και ο κάθε είδους ρατσισμός. Η διαπίστωση του προφανούς παραλογισμού τους δεν αρκεί. Η Δημοκρατία απέναντι σε αυτά πρέπει να είναι σε διαρκή πολεμική αναμέτρηση. Γιατί νήμα λογικής επαφής δεν υπάρχει.

• Η άποψη μου είναι απλή. Ο νεοναζισμός, τα κόμματα που τον εκφράζουν, οι οργανώσεις που τον προωθούν, η εξύμνηση του εγκλήματος και κάθε τι συναφές δεν μπορεί να είναι νόμιμο στην Ελληνική Δημοκρατία. Δεν εμπίπτουν στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Και ο Χιτλερ νόμιμα ανήλθε στην εξουσία από την κερκόπορτα της ανοχής.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Νικόλαος Βότσης: ένας άλλος Κανάρης, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Μικρά Αγγλία, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Παλαιά Ανάκτορα- Κοινοβούλιο (γ’ μέρος), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.