Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Το μυαλό μας στη Σαλονίκη, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Πέρσι, τέτοια μέρα: Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Καμάρα. Γιορτάζει σήμερα, 21 Νοεμβρίου, και οι Σαλονικιοί που είναι φιλέορτοι, συρρέουν κατά πλήθη και γουστάρουν ενώ η μπάντα του έξω στρατού παιανίζει! Θυρανοίξια του ναού το 1959, αγιογράφηση από τον Βίκτωρα Στούπκα το 1983. Επειδή τα χάπενινγκ συμβαίνουν παντού. Ουρές για την προσκύνηση των ιερών εικόνων. Το Βυζάντιο είναι εδώ και καλά κάνει. Μαζί με τον Πόντο.

ΥΓ. Καυτό ρεπορτάζ, Μιαούλη τύπου: Συγκλονίζει ασφαλώς η γιαγιά που βγάζει σέλφι με φόντο τις αγιογραφίες του βόρειου κλίτους. Ελπίζω και σήμερα η αρχετυπική, αυτή μαυροφόρα να είναι το ίδιο καλά όπως και πέρσι. Και να φωτογραφηθεί ξανά ωραιότερη!

Σ’ ένα παράλληλο σύμπαν, δηλαδή στην Helexpo και την Art Thessaloniki, φωτογραφίζομαι κι εγώ ευτυχής με τον ελληνοαμερικανό, χολιγουντιανό σταρ της ταινίας “Τιτανικός” και abstrait ζωγράφο (ξεχνάω το όνομα του). Τότε που ζούσαμε που θα έλεγε κι ο Ασημάκης Πανσέληνος. Επειδή τι άλλο είναι η ζωή πάρα μία χαμογελαστή φωτογραφία; Χρόνια πολλά και υγιή καρντάσια!

Και κάτι άσχετο που έγραψα την ίδια ώρα στο ημερολόγιο μου: Σιωπή λέγεται εκείνος ο χρυσός στον οποίο ελάχιστοι θέλουν να επενδύσουν.

SHARE
RELATED POSTS
Ο γεράκος μου…, της Ιωσηφίνας Τσουμπή
Η τρομάρα του αιώνα, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
makridakis-42.jpg
Περί προσφύγων και ντόπιων, του Γιάννη Μακριδάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.