Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Το Ίδρυμα Marc de Montalembert στη Ρόδο και το Ημερολόγιο του Δήμου Ρόδου ως ελάχιστος φόρος τιμής

 ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Ίδρυμα Marc de Montalembert θα ανοίξει τις «πόρτες» του με την Γιορτή του Αγίου Μάρκου. Το ίδρυμα έχει σαν στόχο την προώθηση της πολιτισμικής κατανόησης και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου. Το ίδρυμα βρίσκεται στην Μεσαιωνική Πόλη στην οδό Μενάνδρου 25 στο Ρολόι, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου.

Την Πέμπτη 2 Μαΐου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Μάρκου στις 9 το πρωί. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας θα γίνει η απονομή της υποτροφίας Marc de Montalembert για τον πολιτισμό της Μεσογείου για το έτος 2019 και ο κήπος του ιδρύματος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 6 το απόγευμα. Το 1995 αυτός ο κήπος ενώθηκε με την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, ενώ το οίκημα και ο μεσαιωνικός κήπος δωρήθηκαν στην πόλη της Ρόδου στην μνήμη του Marc de Montalembert για να διατηρηθούν για πάντα και να αφιερωθούν στον Πολιτισμό . Η υποτροφία Marc de Montalembert απονέμεται για το 2019 στην κα Μiyuka Schipfer νεαρή Γαλλίδα καλλιτέχνη απόφοιτο της Ανωτέρας Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού. Η υποτροφία είναι για το έργο της «Πορτρέτο της Μεσογείου, Πολιτισμοί και Αντιλήψεις». Το αποτέλεσμα θα δώσει υπόσταση σε ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο ή βιβλίο τέχνης και σε μια έκθεση. Με αυτή την υποτροφία το ίδρυμα έχει δώσει συνολικά 28 υποτροφίες από το 1995.

Το ίδρυμα θεσμοθέτησε επίσης ένα ετήσιο βραβείο το “Prix Marc De Montalembert” που στηρίζει έναν ερευνητή που κατάγεται από μια χώρα της Μεσογείου και τον βοηθά να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιστορία της Τέχνης της περιοχής. Φέτος το ομώνυμο βραβείο απονεμήθηκε στην Γαλλίδα αρχαιολόγο κα Claire Camberlein για την έρευνα της «Χρήση του Παρελθόντος στην Ελληνική Αρχαιότητα, Μελέτη των Μνημονικών Φαινομένων στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα από το 15ο αιώνα έως τον 5ο αιώνα Προ Χριστού». Η έρευνα της κας Camberlein είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη Ρόδο. Το βραβείο απονεμήθηκε στο τέλος Μαρτίου στο Παρίσι.

Με την χορήγηση του προαναφερόμενου, το ίδρυμα έχει δώσει 10 βραβεία “Prix Marc De Montalembert” από το 2010. Σημειώνεται ότι με αφορμή τα 30χρονα από την εγγραφή της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, o Δήμος Ρόδου εξέδωσε Ημερολόγιο για το 2019, ως ελάχιστο φόρο τιμής, έμπρακτης ευχαριστίας και αναγνώρισης της Ρόδου για το έργο του Ιδρύματος.

Περισσότερες πληροφορίες για την Υποτροφία και για τις Δραστηριότητες του Ιδρύματος μπορείτε να επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα του ιδρύματος. http://www.fondationmdm.com/

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Σκάνδαλο στην Αυστρία, του Κώστα Αρβανίτη
Ό,τι δεν λύεται, κόπτεται (Β΄μέρος), του Αλέξανδρου Μπέμπη
kapari.png
Σμίλη Θεού περαστικού και ράθυμου, του Αννίκερι*

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.