Ανοιχτή πόρτα ΕΥ ΖΗΝ

Η σχέση σου με το iPorta.gr: θαλπωρή και αγκαλιά, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

 

Τζίνα Δαβιλά

 

 Τη Χριστουγεννιάτικη ευχετήρια κάρτα μας δημιούργησε ο Κωστής Α. Μακρής 

christmas_card.jpg

15356122_10208042446319220_526869887_n.jpg

 

Και αν τελικά στόχος της πλειοψηφίας των ανθρώπων είναι να γίνουν πλούσιοι ή διάσημοι, έρχεται ένα πραγματικά ενδιαφέρον TED TALK του 2015 από το Πανεπιστήμιο του Harvard που ερεύνησε για 75 συνεχή χρόνια 724 άνδρες και στη συνέχεια απηύθυνε ερωτήσεις στις συντρόφους τους για να βρουν το «καύσιμο» για υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Κατέληξε: Στις καλές σχέσεις. Στις ποιοτικές σχέσεις που μας κρατούν υγιείς και ευτυχισμένους. Χώρισε το αποτέλεσμα της μελέτης σε τρεις πυλώνες: στις καλές κοινωνικές σχέσεις που μάχονται την δυστυχία της μοναξιάς [φιλίες, οικογένεια, κοινωνία σε κάθε μορφή (συμμετοχή σε συλλόγους, επαγγελματικές σχέσεις κλπ)], στην ποιοτική, προσωπική σχέση με τον σύντροφο ή οποιαδήποτε άλλη στενή σχέση μπορεί να έχουμε και τέλος στην προστασία όχι μόνο της σωματικής υγείας αλλά και του μυαλού μέσω των στενών σχέσεων.

Και πάμε από την ανάποδη: ποιος μπορεί να χτίσει σχέσεις; Όλοι; Όχι φυσικά. Εν δυνάμει είναι ικανοί, στην πραγματικότητα όχι. Σχέσεις χτίζουν μόνο οι άνθρωποι που έχουν τσαλαπατήσει τον εγωισμό τους. Δεν θεωρούν τους εαυτούς τους κέντρο του κόσμου, στερούνται αλαζονείας και ελιτισμού. Δηλαδή, οι απλοί, προσγειωμένοι, συναισθηματικοί άνθρωποι.

Δεν είμαι ούτε κατά διάνοια ο άνθρωπος που θα σερβίρει συμβουλές, γιατί στα 47 μου ακόμα με μαθαίνω και προσπαθώ να μάθω και τους άλλους. Αλλά με βεβαιότητα μπορώ να σου πω ότι σε αυτούς που υποκλίθηκα ήταν όσοι είχαν σημαία το συναίσθημα και το φίλτραραν μέσα από τη λογική, η οποία δεν ήταν ξερή σαν έρημος και δεν στέγνωνε το συναισθηματικό τους κόσμο. Πολύς λόγος για την αξία του IQ, αλλά σχεδόν ξεχασμένο εκείνο το EQ που ευθύνεται για την ποιότητα των σχέσεων μας, δηλαδή της ευτυχίας μας.

Και πάμε στην Πόρτα μας και στην Πόρτα σας, που ναι, είναι εργασία, αλλά κυριαρχεί το συναίσθημα, η επικοινωνία, η παρέα, η ανταλλαγή απόψεων, η συμμετοχή, η πολιτισμένη διαφωνία, η συγκίνηση και η ανοιχτωσιά στη σκέψη. Δουλεύουμε όχι για να γίνουμε πλούσιοι, αλλά για να κερδίσουμε μέσα από την σχέση που τρεισήμισι χρόνια έχουμε αναπτύξει. Εσείς, εσύ αναγνώστη κι μείς. Και για όσο είμαστε καλά έτσι θα πορευτούμε. Με αγάπη και ανάγκη να μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα.

Και χαιρόμαστε, όπως τα παιδιά με τα παγωτά, το μαλλί της γριάς και τα σοκολατάκια, που από κοινού και όσο μπορούσε ο καθένας μας συνεισέφερε οικονομικά για να “ντυθεί” και το πρώτο πούλμαν μας που κυκλοφορεί στη Ρόδο. Σε καιρούς που άλλοι κλειδώνουν ιστοσελίδες και μαγαζιά γιατί είναι ασύμφορο να συντηρηθούν, εμείς στο πεισμώνουμε υγιώς και συνεχίζουμε να επικοινωνούμε και να συγ-κινούμε το συναίσθημα: στην τελική τι είμαστε; Οι σχέσεις που χτίζουμε.

Έχουμε ανάγκη από την αγάπη σας. Και τη στήριξή σας. Έχουμε ανάγκη να μοιραζόμαστε τις αγωνίες και τις φοβίες μας, τις χαρές και τις ελπίδες μας. Κυρίως έχουμε ανάγκη να βηματίζουμε πλαϊ-πλάϊ. Και αν για οποιοδήποτε λόγο εσύ νοιώθεις μόνος ή μόνη, εμείς σου αφήνουμε ανοιχτή την Πόρτα μας για να διαβείς το κατώφλι μας. Είναι σπουδαίο να βρίσκεις στη ζωή τουλάχιστον μια Πόρτα ανοιχτή κάθε στιγμή που θα την χρειαστείς. 

Καλά Χριστούγεννα!

Υγ 1ο: αξίζει να αφιερώσετε 12 λεπτά από το χρόνο σας για να παρακολουθήσετε το βίντεο που ακολουθεί. Μιλά ο Robert J. Waldinger ψυχίατρος και καθηγητής στο Harvard.

Υγ 2ο: Ευχαριστούμε θερμά την F-COOPERATION IKE για τη διαφημιστική συνεργασία του . 

15310569_10208042446159216_1341670993_n.jpg

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

SHARE
RELATED POSTS
Αγία Καλλιόπη, διάκονος των ασθενών, εορτάζει στις 8 Ιουνίου
«Η ευχή» Μια ταινία μικρού μήκους με θέμα τον  σχολικό εκφοβισμό (bullying) από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κω-video
Ένας ακούραστος ταξιδιώτης του διαστήματος, του Δρ Γιώργου Γραμματικάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.