Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου: Συναίνεση σε έγκλημα κατά του περιβάλλοντος δεν δίνουμε

Ο Μανώλης Γλυνός είναι Οδοντίατρος και ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου

Ρόδος 07.06.21

Ρόδος 09.07.21

Μη αποδεκτή είναι για την παράταξη Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου η απόφαση για την κατασκευή μονάδας αποθήκευσης  και επεξεργασίας  στερεών οικοδομικών αποβλήτων, σε απόσταση αναπνοής από  Καλυθιές Ψίνθο και Αφάντου.

Η εταιρεία που κατασκευάζει τη μονάδα έχει λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, κυρίως από την Περιφέρεια , χωρίς καμία δημόσια διαβουλευση για την χωροθέτηση,χωρίς καν να ερωτηθούν τα τοπικά συμβούλια  των τριών κοινοτήτων, οι κάτοικοι των οποίων  έχουν επαναστατήσει γιατί αγνοήθηκαν προκλητικά από την περιφερειακή αρχή.

Να σημειωθεί πως το   ακίνητο  στο οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει  εκσκαφές, βρίσκεται  στο όριο της ζώνης προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας Νatura 2000. 

Η μονάδα δηλαδή δεν έχει χωροθετηθεί σε βιομηχανική ζώνη, αλλά σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους σε απόσταση αναπνοής από ελαιώνα αλλά και από στρατόπεδο.

Έχουμε να  κάνουμε  με μια οχλούσα δραστηριότητα, που θα γεμίζει με σκόνη λατομείου, όλα τα παρακείμενα χωριά.

Επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος, να επιβαρύνει και τις γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή και υδροδοτούν την κοινότητα Αφάντου.

Θα επιβαρυνθεί και το οδικό δίκτυο, από τα βαρέα οχήματα δηλαδή τα  φορτηγά και τις  νταλίκες ,που θα  κυκλοφορούν συνεχώς στην περιοχή.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, τις διαμαρτυρίες των  κατοίκων των τριών χωριών. Δεν γίνεται να κλείσουμε τα μάτια  στο περιβαλλοντικό έγκλημα .

Ήδη το τοπικό συμβούλιο Καλυθιών ανακοίνωσε πως δεν δέχεται τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Επιβάλλεται λοιπόν να γίνει διαβούλευση και   με τα τρία τοπικά συμβούλια Καλυθιών Ψίνθου και Αφάντου , για να εκφραστούν οι απόψεις των κατοίκων.

Και επειδή κανείς δεν πρόκειται να συμφωνήσει, σε μια επένδυση που θα επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά  και την υγεία των κατοίκων,  το καλύτερο είναι να μεταφερθεί, σε άλλο  σημείο που δεν θα οχλεί κανένα.

Καμία απόφαση δεν στέκει ηθικά και πολιτικά αν δεν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Στην προκειμένη περίπτωση με τις αντιδράσεις που προκάλεσε έχει ήδη καταρρεύσει…


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Τριήμερο κινηματογραφικών δράσεων του ομίλου cine – εκπαίδευση/25-26-27 Σεπ. 2019:
Ρόδος: Παρεμβάσεις στους πεζόδρομους της πόλης, λευκές διαγραμμίσεις πεζών – Εικόνες
Η [άγνωστη] πρωτιά του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Σχολή Τουρισμού στη Χίο, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.