Υγεία

Συκώτι: τι το απειλεί, ανησυχητικά συμπτώματα και αποτοξίνωση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Τι απειλεί το συκώτι μου;

Όταν πονάμε στο πάνω δεξί τμήμα της κοιλιακής χώρας, κάτω από τα πλευρά, συνήθως ο πόνος προέρχεται από το συκώτι. Λέμε συνήθως διότι το συκώτι βρίσκεται κοντά σε στομάχι, σπλήνα, χοληδόχο κύστη και πάγκρεας.

Αν λοιπόν ο πόνος προέρχεται από το συκώτι μπορεί να οφείλεται σε:

       Κίρρωση του ήπατος  όπως είναι ευρύτερα γνωστή η αλκοολική νόσος του ήπατος την οποία προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το τελευταίο της στάδιο είναι η ηπατική ίνωση:  τότε σχηματίζεται  ινώδης ιστός και όζοι στο συκώτι,  παρεμποδίζεται οπότε παρεμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αίματος.

       Πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος: πρωτοπαθής σημαίνει ότι ο καρκίνος ξεκίνησε από το συκώτι και δεν είναι αποτέλεσμα μετάστασης.

       Κύστη στο συκώτι:  φούσκα με λεπτό τοίχωμα γεμάτη με υγρό, που αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

       Λιπώδης νόσος του ήπατος: πρόκειται για πάθηση συχνή σε υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα η οποία εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι ξεπερνούν το 10%. Προσβάλλει ένα στα δέκα παιδιά και εφήβους και τουλάχιστον το 20% των ενηλίκων και δεν υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της.. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θεωρούνταν αβλαβής. Σήμερα, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και τύπου 2 διαβήτη ενώ στο 10-20% των περιπτώσεων το συσσωρευμένο λίπος οδηγεί σε φλεγμονή και δημιουργία ουλών, οι οποίες σταδιακά καταστρέφουν το όργανο, ανοίγοντας τον δρόμο για κίρρωση, καρκίνο και ηπατική ανεπάρκεια. Ο μόνος τρόπος είναι η αναχαίτιση της κύριας αιτίας που την προκαλεί, δηλ. της παχυσαρκίας, με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

       Ηπατίτιδα, δηλ. φλεγμονή στο συκώτι που καταστρέφει τα κύτταρα και οφείλεται σε λοίμωξη από ιό. Η ηπατίτιδα Β προκαλείται συνήθως από έναν ιό, ο οποίος είναι έως 100 φορές πιο μολυσματικός από τον ιό του AIDS. Πρόκειται για σοβαρή και συχνά «σιωπηλή» νόσο που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος. Η κατάχρηση αλκοόλ, οι τοξίνες, κάποια φάρμακα και μερικές παθήσεις μπορεί να την προκαλέσουν.

       Αιμοχρωμάτωση: την πάθηση προκαλούν οι υπερβολικές ποσότητες σιδήρου καθώς το  συκώτι είναι το βασικότερο όργανο αποθήκευσης του.

                      Υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα;

Οι βλάβες στο συκώτι μπορεί να οφείλονται σε κληρονομική προδιάθεση ή σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η κατάχρηση αλκοόλ ή  η λοίμωξη από ιούς (π.χ. ηπατίτιδα). Αν εμφανίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιο από τα παρακάτω ανησυχητικά συμπτώματα, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

       Ίκτερος δηλ. η επιδερμίδα και τα μάτια σας έχουν κιτρινωπή απόχρωση.

       Πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά

       Πρήξιμο σε πόδια και αστραγάλους

       Φαγούρα στο δέρμα

       Σκουρόχρωμα ούρα και ανοιχτόχρωμα κόπρανα τα οποία συνοδεύονται από κενώσεις με αίμα.

       Χρόνια κόπωση

       Ναυτία και τάση προς έμετο

       Απώλεια όρεξης

       Εμφανίζονται μώλωπες με το παραμικρό χτύπημα

Ας αποτοξινωθούμε!

Αποτοξινώνουμε το συκώτι μας, δίνοντας προτεραιότητα σε τροφές όπως:

       Ξηροί καρποί: πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα αλλά όχι ζάχαρη. Π.χ τα καρύδια περιέχουν L-αργινίνη και γλουταθειόνη,  που αποτοξινώνουν το συκώτι και οξυγονώνουν το αίμα.

       Γκρέιπφρουτ: καθαρίζει το συκώτι από τις τοξίνες. Περιέχει φλαβονοειδή που βοηθούν το συκώτι να καταναλώνει το λίπος αντί να το αποθηκεύει.

       Κρεμμύδι και σκόρδο. Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη και σελήνιο που προστατεύουν το συκώτι από τη συσσώρευση τοξινών.

       Πράσινο τσάι: οι κατεχίνες του προλαμβάνουν τη συσσώρευση του λίπους

Για να προστατευθείτε:

       Όχι αλκοόλ.

       Προσοχή στα τριγλυκερίδια: τα υψηλά συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες λίπους στο συκώτι, που οδηγούν σε βλάβες.

       Μακριά από ερασιτεχνικά τατουάζ. Η ηπατίτιδα Β και Γ είναι λοιμώδεις ασθένειες που μεταδίδεται με το αίμα και κυρίως με τις βελόνες.

       Προσοχή στο σεξ. Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται και με τα σωματικά υγρά. Η λοίμωξη δεν παρουσιάζει συμπτώματα κι έτσι ορισμένοι δε γνωρίζουν ότι νοσούν.

       Προστατευθείτε από τις αφλατοξίνες (καρκινογόνες ουσίες που προέρχονται από μύκητες που μολύνουν φιστίκια, σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι και ρύζι) και το βινυλοχλωρίδιο που χρησιμοποιείται σε ορισμένα πλαστικά.

       Έλεγχος σωματικού βάρος. Ίνωση και κίρρωση συνδέονται με την παχυσαρκία, λόγω της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι.

       Σύμφωνα με μελέτες, ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο προβλημάτων στο συκώτι.

Καλό Πάσχα!

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Dr Despoina Katsoxi

SHARE
RELATED POSTS
Τα φαγωμένα νύχια σε προδίδουν!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Καρκίνος στο πάγκρεας, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Η ΑΚΟΣ στην υπηρεσία του ΓΕΣ-Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή και της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.