ΕΥ ΖΗΝ

Ροκφόρ: το τυρί των “βασιλιάδων”, ο “βασιλιάς” των τυριών

Spread the love

Ροκφορ, το άριστο και απαραίτητο

Έχει ιδιαίτερη γεύση άρωμα, εμφάνιση. Δεν είναι αρεστό σε όλους, μα όσοι εκτιμούν την ποιότητα και το χρόνο που χρειάζεται για την παρασκευή του, γνωρίζουν ότι αποτελεί το καλύτερο θρεπτικά τυρί που βοηθά τόσο στην μακροζωία, όσο και στην άμυνα των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, “χτίζει” σωστά τα οστά του οργανισμού, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναπλάθει την φθορά τους, λόγω των αυξημένων καλών στοιχείων στοιχειων που περιέχει, ενώ δρα αποτρεπτικά και για συγκεκριμένα είδη καρκίνου, όπως του στομάχου, του εντέρου και του παχέος εντέρου.

Το ροκφόρ είναι ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Γαλλίας. Παράγεται από πρόβειο γάλα, και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού (300 μέτρα κάτω από τη γη) στην περιοχή Ροκφόρ (Roquefort-sur-Soulzon). Στο εμπόριο κυκλοφορούν και άλλα παρόμοια τυριά, όπως το μπλε τυρί της Δανίας, αλλά μόνο όσα παρασκευάζονται από τη συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν την ονομασία ροκφόρ (από το 1925), λόγω του ευρωπαϊκού κανονισμού που αφορά την Π.Ο.Π. Το ροκφόρ ανήκει στην κατηγορία των ημίσκληρων τυριών και είναι γνωστό συνήθως με την ονομασία ‘ο βασιλιάς των τυριών’ ή ‘το τυρί των βασιλιάδων’, μια διάκριση που χρησιμοποιείται επίσης για την ιταλική ‘Παρμεζάνα Reggiano’, το γαλλικό τυρί ‘Brie de Meaux’, και το αγγλικό τυρί ‘Stilton’.

Ο μύθος λέει ότι το τυρί ανακαλύφθηκε όταν ένας νεαρός βοσκός ενώ έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα, το οποίο αποτελείτο από ψωμί και τυρί από πρόβειο γάλα, είδε ένα όμορφο κορίτσι να περνά από δίπλα του. Εγκατέλειψε γρήγορα το γεύμα του σε μια κοντινή σπηλιά, και έτρεξε για να την συναντήσει.

Όταν επέστρεψε, χωρίς αποτέλεσμα, μερικές μέρες αργότερα, ήταν πολύ πεινασμένος και δοκίμασε το κολατσιό που είχε αφήσει. Η δοκιμή ήταν γευστικότατη. Η penicillium roqueforti είχε μετασχηματίσει το τυρί σε ροκφόρ. Κύριος υπεύθυνος ήταν οι σπόροι του ψωμιού που είχαν μουχλιάσει και ήρθαν σε επαφή με το τυρί και το μετέτρεψαν στο γνωστό μας πλέον ροκφόρ.

Τα πρώτα στοιχεία για το ροκφόρ αναφέρθηκαν το 79 μ.Χ. όταν ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος ανέφερε το πλούσιο άρωμά του. Η παλαιότητα του ροκφόρ φαίνεται επίσης και από τη συμφωνία Acte de Cornus, το 1066, η οποία έδινε στους μοναχούς του τοπικού αβαείου την άδεια για την αποκλειστική παραγωγή του εξαίσιου αυτού τυριού.

Έπειτα, το 1411μ.Χ. ο βασιλιάς Κάρλος VI έδωσε τα δικαιώματα παραγωγής και ωρίμανσης του ροκφόρ μόνο σε ένα χωριό: στο Roquefort-sur-Soulzon. Τέλος, στο μεσαίωνα, αυτό το πικάντικο μπλε τυρί θεωρήθηκε ότι είχε αφροδισιακές ιδιότητες, γεγονός που αναφέρθηκε ακόμη και από το διάσημο εραστή, Casanova, ενώ ήταν και το αγαπημένο τυρί του Καρλομάγνου.

SHARE
RELATED POSTS
Εβδομαδιαίες Αστρολογικές Προβλέψεις 26 Μαρτίου-1 Απριλίου 2018-Πανσέληνος στον Άξονα Κριού – Ζυγού, της Σμάρως Σωτηράκη
To χασίς και ο “αγιασμός”- Μια αληθινή ιστορία με Μουστάκα και Φέρμα
Σμάρω Σωτηράκη
Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 29/8/2016 – 4/9/2016, της Σμάρως Σωτηράκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.