ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Προστασία και αναβάθμιση  της Κοιλάδας των Πεταλούδων-Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός από τον Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο

Spread the love

 Την προκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με αντικείμενο τη συνολική αναβάθμιση της Κοιλάδας των Πεταλούδων, υπέγραψε την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Ρόδου κ Φώτης Χατζηδιάκος. Το έργο έχει προϋπολογισμό 496.000  ευρώ.

Χρηματοδοτείται κατά 402.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» (Άξονας Προτεραιότητας 2 «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με τίτλο «Δράσεις προστασίας και ανάδειξης των οικοσυστημάτων της Περιφέρειας στις περιοχές του δικτύου NATURA 2000» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 50% και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους και 94.000 ευρώ από ιδίους πόρους του Δήμου Ρόδου.

Αποτελεί το 1ο υποέργο του έργου «Δράσεις για την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος της Κοιλάδας των Πεταλούδων Ρόδου» και προβλέπει εργασίες  εντός και πέριξ της Κοιλάδας, που αναμένεται να αναβαθμίσουν και να αναμορφώσουν τον μοναδικό βιότοπο που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 2/10/2018.

Οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται να εκτελεστούν αποσκοπούν θα είναι φιλικές με το φυσικό περιβάλλον, τη φυσιογνωμία της περιοχής και προσβλέπουν στην αναβάθμιση των υφιστάμενων κατασκευών, στην κατασκευή νέων και σε καθαρισμούς υλικών, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Αναλυτικότερα οι εργασίες και οι κατασκευές που προβλέπει η τεχνική μελέτη του έργου:

  • Κατασκευή νέων και αναβάθμιση υφιστάμενων ξύλινων περιφράξεων εντός και εκτός της Κοιλάδας.
  • Καθαρισμός από φερτά υλικά, ξεραμένους κορμούς και άλλα υλικά του ρέματος που διέρχεται από την Κοιλάδα.
  • Κοπή ξεραμένων και προσβεβλημένων από αρρώστιες δένδρων και απομάκρυνσή τους από την Κοιλάδα.
  • Καθαρισμός δύο (2) υφιστάμενων κλειστών δεξαμενών πυρασφάλειας οπλισμένου σκυροδέματος και στεγανοποίησή τους με ειδικό υλικό.
  • Καθαρισμός μίας υφιστάμενης δεξαμενής ανακύκλωσης νερού από φερτά υλικά και στεγανοποίησή της.
  • Καθαίρεση παλαιού – κατεστραμμένου ξύλινου οικίσκου αντλιοστασίου και τοποθέτηση νέου με δίρριχτη στέγη
  • Αντικατάσταση τριών κατεστραμμένων οικίσκων- παρατηρητηρίων με νέους ξύλινους οικίσκους με δίρριχτη στέγη
  • Προμήθεια και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, ξύλινων παγκακιών και κάδων απορριμμάτων.
  • Διάνοιξη, καθαρισμός στερέωση και περίφραξη ανενεργών μονοπατιών
  • Σταθεροποίηση πρανών εντός της Κοιλάδας, με φυτικά υλικά (Ξυλοφράγματα)
  • Κατασκευή νέας μεταλλικής περίφραξης περιμετρικά της Κοιλάδας και αντικατάσταση της υφιστάμενης
  • Συμπλήρωση και αναβάθμιση των συστημάτων πυρανίχνευσης, πυρασφάλειας και άρδευσης.

Θα ακολουθήσει η προκήρυξη του 2ου υποέργου προϋπολογισμού 134.706 ευρώ που αφορά την επιστημονική έρευνα και τη λήψη μέτρων για τη διατήρηση και προστασία του οικοσυστήματος της Κοιλάδας των Πεταλούδων.

Αμέσως μετά την υπογραφή της διακήρυξης για την ανάδειξη ανάδοχου για το έργο «επεμβάσεις για την προστασία και αναβάθμιση της κοιλάδας των Πεταλούδων» ο δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηδιάκος πραγματοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα την υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Μετά την ανάδειξη του εργολάβου και την έναρξη των εργασιών τις επόμενες ημέρες, της εργολαβίας για την  προστασία και ανάδειξη του πάρκου Ροδινιού, ήρθε η σειρά για την Κοιλάδα των Πεταλούδων. Η ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους που προσδιορίζουν την ταυτότητα του νησιού μας ήταν στις πρώτες προτεραιότητες μας και τώρα γίνεται πράξη. Οφείλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου για τις επίπονες προσπάθειες σύνταξης των σχετικών μελετών και της αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων».

Στον επίλογο του ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στην εύρωστη οικονομική κατάσταση του Δήμου, τονίζοντας πως «με την ορθή οικονομική πολιτική που ακολούθησε ο δήμος Ρόδου τα τελευταία χρόνια, έχει τη δυνατότητα να συγχρηματοδοτεί έργα με  ιδίους πόρους και να καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης που προκύπτουν  για τη συνολική  ολοκλήρωση των έργων» και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Πεταλούδων, «όπου με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τα έσοδα του Δήμου ήδη από το τέλος Αυγούστου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενη χρονιά».

SHARE
RELATED POSTS
Kostis A. Makris
Βρες το φρούτο!, του Κωστή Α. Μακρή
Kostis A. Makris
Λέξεις στο τετράγωνο “Το άσπρισμα”, του Κωστή Α. Μακρή
Αμερικανοί συλλέκτες των έργων του Μιχάλη Παπακαλοδούκα, της Μαίρης Χαρίση- Σουλούνια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.