Υγεία

Ποιους αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

 

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Το νέο κύμα του κορωνοϊού, συμπίπτει φέτος με την έναρξη εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο. Είναι λοιπόν, αναπόδραστη επιλογή για τις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιασθούν εγκαίρως. Η συζήτηση για το κατά πόσο είναι απαραίτητο αυτήν τη χρονιά είναι πιο περιττή από ποτέ.

Φέτος, αναμένεται να διατεθούν 4,2 εκατομμύρια δόσεις σε σχέση με τα 3 εκατομμύρια που είχαν δεσμευθεί πέρυσι. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης αναμένεται -πολύ σωστά- να ξεκινήσει από τις ευπαθείς ομάδες, άτομα με χρόνια νοσήματα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν και επιπλοκές. Ήδη, ξεκίνησε η  ηλεκτρονική συνταγογράφησή του.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρά συμπτώματα και κατ’ επέκταση και επιπλοκές. Για να την αποφύγουμε, παίρνουμε τα μέτρα μας. Αποφεύγουμε τα πάρε δώσε με όσους νοσούν, πλένουμε συχνά και επιμελώς, τα χέρια με σαπούνι- για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα-  δεν αγγίζουμε μάτια, μύτη και στόμα, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν φταρνιζόμαστε ή εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το εσωτερικό του αγκώνα μας: και βέβαια αερίζουμε τους κλειστούς χώρους.

Ποιοι εμβολιάζονται;

Οι άνω των 60 ετών

Ιατροί, νοσηλευτές και λοιπές ειδικότητες υγείας

Εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί, νηπιοβρεφοκόμοι και άλλες ομάδες που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά

Πληθυσμιακές ομάδες που κινούνται σε περιορισμένους χώρους (προσωπικό και τρόφιμοι ιδρυμάτων, σχολών κ.ά.)

Όσοι πάσχουν από άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Παιδιά και ενήλικες

Οι διαβητικοί ή όσοι πάσχουν από  σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα (χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα κ.ά.)

Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους

Όσοι εμφανίζουν  ανοσοκαταστολή (κληρονομική είτε επίκτητη από νόσημα ή θεραπεία)

Όσοι υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση οργάνων

Παιδιά που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Kawasaki

Το εμβόλιο πρέπει να αποφύγουν όσοι εμφάνισαν προγενέστερη αντίδραση σε εμβολιασμούς αλλά και άτομα με το σύνδρομο Guillain-Barré, μια σπάνια πάθηση που  επηρεάζει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα.

Και  τα παιδιά;

Το εμβόλιο δεν προστατεύει το παιδί από τα κοινά κρυολογήματα και άλλες ιώσεις, αν και κάποια  συμπτώματα τους είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης. Επίσης, δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά αλλεργικά σε κάποιες από τις ουσίες που περιέχονται σε αυτό. Ο παιδίατρος θ’ αποφασίσει αν το παιδί θα εμβολιαστεί, εφόσον παρουσιάζει ανοσο-ανεπάρκεια ή λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει το ανοσοποιητικό του. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά που ταλαιπωρούνται από χρόνιες παθήσεις. Αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό ή το ταλαιπωρεί οξεία λοίμωξη ο εμβολιασμός πρέπει να αναβληθεί μέχρι την ανάρρωση του. Το εμβόλιο επιτρέπεται να χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια αλλά η ένεση πρέπει να γίνει σε διαφορετικό σημείο. Ωστόσο σε περίπτωση συγχορήγησης οι ανεπιθύμητες ενέργειες -εφόσον υπάρξουν- μπορεί να είναι πιο έντονες. Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών δεν εμβολιάζονται αλλά, για να προστατευθούν, καλό είναι να εμβολιασθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Και οι παρενέργειες;

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παρόμοιες σε όλα τα εμβόλια: πυρετός, αδιαθεσία ή ερεθισμός στο σημείο της ένεσης. Σπανιότερα, μπορεί να παρατηρηθεί πονοκέφαλος, εφίδρωση και πόνος στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς θεραπεία, το πολύ σε 48 ώρες,

Εφόσον ασθενήσουμε παραμένουμε στο σπίτι, για να μην διασπείρουμε τον ιό στο χώρο εργασίας ή στο σχολείο και περιορίζουμε τις επαφές μας. Αν εμφανίσουμε υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί, δύσπνοια, πόνο ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, λιποθυμικά επεισόδια, σύγχυση ή πολλούς και παρατεινόμενους εμετούς, τότε πηγαίνουμε στο νοσοκομείο. Ψυχραιμία και σωστά μέτρα προφύλαξης θα μας προστατεύσουν αυτόν τον χειμώνα.

SHARE
RELATED POSTS
“Ακτίνες: νόμισμα με δύο όψεις”, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Το οπλοστάσιο της κουζίνας για το φθινοπωρινό κρυολόγημα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
15795626_condoms.limghandler.jpg
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.