Πόρτα στην Πολιτική

Περιοδεία Αρβανίτη σε Ιωάννινα και Κόνιτσα-Συνάντηση με εργαζομένους Δήμου Πεντέλης

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

Συνάντηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL). Κώστα Αρβανίτη με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πεντέλης

Αθήνα – 17 Ιουνίου 2020

Συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πεντέλης είχε νωρίτερα σήμερα στα Μελίσσια ο Κώστας Αρβανίτης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα τους και σε συνέχεια της χθεσινής τους κινητοποίησης έξω από το Δημαρχείο, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν στον Κώστα Αρβανίτη τον αντιδημοκρατικό τρόπο (μη συμμετοχή στη συνεδρίαση της αντιπολίτευσης) με τον οποίον ελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η απόφαση της διενέργειας του διαγωνισμού για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη. Η απόφαση αυτή αντιμετωπίζεται με ανησυχία από τους εργαζόμενους στον δήμο, καθώς πολλοί απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου, και ως εκ τούτου θα διατρέχουν τον κίνδυνο καταγγελίας της σύμβασής τους, οποτεδήποτε το κρίνει η διοίκηση του Δήμου.

Ο Ευρωβουλευτής από τη μεριά του τόνισε πως τέτοιες πρακτικές χρησιμοποιούνται για να «χτυπήσουν» τον δημόσιο τομέα και να υποβαθμίσουν το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Δήμου για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ δεσμεύθηκε πως θα αναδείξει το θέμα με κάθε διαθέσιμο μέσο.


Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη στα Ιωάννινα και την Κόνιτσα

Αθήνα – 17 Ιουνίου 2020

«Να μην αφήσουμε την πανδημία και τις πολιτικές Μητσοτάκη να φέρουν περισσότερη φτώχεια στην Ήπειρο»

Τρεις μέρες στην καρδιά της Ηπείρου αφιέρωσε ο Κώστας Αρβανίτης που σε συνεργασία με τους συντρόφους της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και την παρουσία της βουλευτού του Νομού Μερόπης Τζούφη αλλά και των πρώην βουλευτών Χρήστου Μαντά και Γιάννη Στέφου πραγματοποίησε ένα σφιχτό πρόγραμμα γεμάτο με ουσιαστικές συναντήσεις αλλά και ανοιχτές δράσεις στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας του κόμματος για το πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ 2.

Πρώτος σταθμός στο οδοιπορικό του ευρωβουλευτή και των συνεργατών του το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Στη συνάντηση με την Ε.Ι.Ν.Η. οι νοσοκομειακοί Ιατροί της Ηπείρου ανέδειξαν όλα τα σοβαρά προβλήματα του Ιδρύματος, τις προσωρινές λύσεις (μετατροπή κρεβατιών αυξημένης φροντίδας σε ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στηλίτευσαν την παντελή απουσία μόνιμων λύσεων στα προβλήματα έλλειψης προσωπικού που λόγω των μνημονιακών πολιτικών της προ 2015 περιόδου έχουν αποκτήσει πάγιο χαρακτήρα. Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προχωρήσει καν σε προσλήψεις επικουρικών γιατρών ή συμβασιούχων όπως είχε κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς. Μάλιστα ανέφεραν πως παρά την πανδημία μία από τις ειδικότητες που εξακολουθούν να απουσιάζουν στο νοσοκομείο είναι του λοιμωξιολόγου, ενώ δεν έχουν προσληφθεί ούτε ιατροί εργασίας! Έκαναν λόγο για πλήρη εγκατάλειψη στην Πρωτοβάθμια Υγεία, ενώ προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού για τις εφημερίες εκτιμούν πως το νοσοκομείο χρειάζεται τριπλασιασμό των γιατρών.

Φυσικά και δεν ήταν καλύτερα τα πράγματα στην επόμενη συνάντηση, με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Όπως μας είπαν, περίπου το ένα τρίτο είναι συμβασιούχοι, το νοσοκομείο πάσχει από χρόνια υποχρηματοδότηση, ο οργανισμός του ιδρύματος έχει ανάγκη επικαιροποίησης και προσαρμογής σε νέα δεδομένα, ενώ εξέφρασαν παράπονα για τη διαχείριση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου, που δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων. Επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους να ενταχθούν όλοι στα βαρέα και ανθυγιεινά και φυσικά την αντίθεσή τους στην αντιστροφή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που είχε προσλάβει προσωπικό καθαριότητας, καθώς η νέα Διοίκηση απολύει της καθαρίστριες κι ετοιμάζεται να αναθέσει το έργο σε εργολάβους, ανοίγοντας ξανά μία από τις πιο μαύρες σελίδες εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Την επιστροφή σε ελαστικές μορφές απασχόλησης, την παντελή απουσία μόνιμων προσλήψεων και φυσικά την παραχώρηση κρίσιμων τομέων του Δημοσίου σε ιδιώτες κατήγγειλαν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, στην επόμενη συνάντηση του Ευρωβουλευτή στα Γιάννενα, με τη Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Η παραχώρηση σε εργολάβο της υπηρεσίας καθαριότητας από τον Δήμο, η υποχώρηση του κράτους πρόνοιας σε όλη την ΕΕ, τα προβλήματα που προκαλεί ο νέος αντι-εκπαιδευτικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, αλλά και οι δραστικά μειωμένες προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί έντονους φόβους πως, σε συνδυασμό με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν θα προσληφθούν δάσκαλοι στις απομακρυσμένες περιοχές.

Στην έλλειψη κανονισμού εργασίας που δημιουργεί εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων στα ΚΤΕΛ, στάθηκαν οι οδηγοί στον οργανισμό ενώ οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης δεν έκρυψαν τους φόβους τους για επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, εξέλιξη που θεωρούν σίγουρη.

Το πρωί της Παρασκευής ο Κώστας Αρβανίτης παρακολούθησε την ημερίδα για τις συνέπειες του περιβαλλοντοκτόνου νόμου στις προστατευόμενες περιοχές που διοργάνωσαν οι φορείς διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας και του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων & Μετεώρων σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Ηπείρου.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής σημείωσε πως το χτύπημα κάθε αυτοδιοικούμενης οντότητας αποτελεί πλέον κεντρική πολιτική επιλογή του «επιτελικού κράτους» της κυβέρνησης Μητσοτάκη με συνέπειες όχι μόνο σε βάρος της τοπικής ανάπτυξης και της προστασίας του Περιβάλλοντας αλλά και σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Σε μια Ευρώπη που ανεβάζει ταχύτητες στην προστασία του Περιβάλλοντος η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται πλέον μια «Μαύρη Τρύπα», μια χώρα που να ξεχωρίζει πλέον αρνητικά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το απόγευμα, μαζί με τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, περιόδευσαν στην κεντρική αγορά των Ιωαννίνων, όπου ο ευρωβουλευτής άκουσε και κατέγραψε φόβους και παράπονα εμπόρων και εργαζομένων για τη στην ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων, την υποτονική κίνηση στην αγορά, την εκ περιτροπής εργασία κλπ. Ο κόσμος της αγοράς άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την μη επιστρεπτέα ενίσχυση των 3 δις, τις μικρές επιχειρήσεις, για την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής τράπεζας και την νομοθέτηση των μικροπιστώσεων, όπως επίσης και τις προτάσεις μας για επιδότηση της εργασίας, ιδιαίτερα στην εστίαση και τον Τουρισμό και την πρόταση για το έκτακτο κοινωνικό εισόδημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Το Σάββατο 13 Ιουνίου η περιοδεία ολοκληρώθηκε στην Κόνιτσα, με συνάντηση με τον Δήμαρχο Νικόλαο Εξάρχου και δημοτικούς συμβούλους, επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας και τη δομή Ψυχικής Υγείας ΝΟΣΤΟΣ όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μέλη του ΔΣ της ΕΨΕΠ, τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Β. Παππά και πολλούς εργαζόμενους της δομής.

Στις συζητήσεις και επαφές με φορείς και κατοίκους της περιοχής συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η βελτίωση της οδικής επικοινωνίας της Κόνιτσας, το προσφυγικό και η λειτουργία της δομής των ασυνόδευτων, που όμως τώρα έχει σταματήσει να λειτουργεί, η γρήγορη υπέρβαση των εμποδίων για την αυξημένη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα Καβάσιλα, αλλά και ένα ολοκληρωμένο, νέο παραγωγικό μοντέλο για την περιοχή, με έμφαση στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και στον Πρωτογενή Τομέα. Στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας επισημάνθηκε η έλλειψη παιδιάτρου, αλλά και η ανάγκη συνολικής αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην εποχή της πανδημίας. Τέλος, στη δομή ΝΟΣΤΟΣ έγινε η αναλυτική παρουσίαση της λειτουργίας της, αλλά και, πλέον, της ένταξης των θεραπευομένων στην κοινωνία της Κόνιτσας.

«Η Ήπειρος, δυστυχώς, είναι από τις πιο φτωχές περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό που μας ανησυχεί πολύ είναι να μη γίνει ακόμη φτωχότερη και παραμείνει στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση της πανδημίας και από τις νέες αρνητικές συνθήκες που δημιουργούνται σε ότι αφορά και στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα» ήταν η κεντρική επισήμανση του Κώστα Αρβανίτη στην Συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, το πρωί του Σαββάτου. Ο Ευρωβουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του Νοσοκομείου: «Πού είναι αυτές οι προσλήψεις του κυρίου Μητσοτάκη, του κυρίου Κικίλια; Δεν τις είδαμε! Είδαμε την αγωνία των εργαζομένων για το αύριο», υπογράμμισε.

SHARE
RELATED POSTS
Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τους μύθους, τα γεγονότα, του Θεόδωρου Καραγιάννη
Η Σεμίνα δίδαξε μαγκιά!, του Γιώργου Αρκουλή
Αχ βαχ τελεία τζι αρ(1), του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.