Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Μόνο οι ευχές, δεν φθάνουν, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Αισίως…, φθάνουμε και φέτος στην έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων. Ξανά θα πλημυρίσουν οι οθόνες από ζωντανές συνδέσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα, όπου οι μαέστροι των πρωϊνάδικων και μεσημεριανάδικων εκπομπών, καθώς και άπαντα  τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικού Επηρεασμού – Ευτελισμού), θα δώσουν για άλλη μια φορά τον «καλύτερό» τους εαυτό, θα παίξουν τα ρέστα τους προς «ενημέρωση» και  «διευκόλυνση» των εξεταζομένων, ως συμπαράσταση προς τους διαγωνιζομένους νέες και νέους υποψηφίους για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.  Στην ουσία δηλαδή, σκέτο μπέρδεμα, αποπροσανατολισμός και πώληση «ιδεών» για … καλύτερες επιτυχίες. Όλα στο βωμό του φαίνεσθαι και του θεαθήναι, στην πλήρωση του κενού των εκπομπών τους, στην ένδεια τους που μας πλασάρουν από ιδρύσεως τους.

Όλα για την τηλεθέαση παίζονται, και μόνο γι αυτή. Μαρκούτσια – συγγνώμη, μικρόφωνα – θα έχουν ως στόχο τους αγχωμένους υποψηφίους, χωρίς κανένας να τους ερωτήσει και να αρθεί στο ύψος των αγωνιών τους. Το  «θέατρο» θα κρατήσει τόσο καιρό, όσο και η διεξαγωγή τους. Μετά, πέφτει μαύρο στον ευαίσθητο αυτόν τομέα της παιδείας, και επιστροφή των μαέστρων της τηλεόρασης στο καθημερινό τους μοτίβο της «ενημέρωσης» που ξέρουν «τέλεια» να παίζουν  χρόνια τώρα, αναμένοντας την επόμενη σεζόν – ξανά των πανελληνίων – για να ασχημονήσουν, να «φωτίσουν» και να ανακυκλώσουν το προϊόν τους που ονομάζουν  «πληροφόρηση» και «ενημέρωση».

Στη θέση αυτή, λέω, αντί αορίστων ευχολογίων όπου καμιά συναισθηματική και βοηθητική δεν κομίζουν, να επαναλάβω για άλλη μια φορά: όχι άλλα θυσιασμένα παιδιά, όχι άλλα θυσιασμένα νιάτα, όχι άλλα λαχανιασμένα τρεξίματα, ας εκλείψουν οι πειραματισμοί στην Παιδεία, τέρμα στην επί σκοπώ άνευρων, λοβοτομημένων και κομπάρσων μυαλών, σε ένα βωμό που στήνει κάθε λίγο και τόσο ένα παρωχημένο, ταυτόχρονα άδικο και άθλιο σύστημα εισαγωγής δεκάδες  χρόνια τώρα, απλά και μόνο κατ’ ευφημισμόν Υπουργείο Παιδείας.

Έτσι απλά, για να δηλώνει την παρουσία του, στερούμενο οραμάτων και μονίμων μακροπρόθεσμων σχεδιασμών και στόχων για τις επερχόμενες γενιές.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Μια άλλη προσέγγιση της κρίσης, του Μάνου Στεφανίδη
Ο βανδαλισμός του Τρούμαν, του Άρη Μαραγκόπουλου
Φώφη Γεννήματα, ΚΙΝΑΛ, η αγωνία του «διακριτού λόγου», του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.